Nagyon gyakran főzök itthon tésztát, praktikus okok miatt: gyors, könnyű, általában nem kell hozzá különleges hozzávaló és változatos.
Az utóbbi időben két új receptet próbáltam ki: az egyik Bill Grangertől, a másik Stáhl Judit szakácskönyvéből származik. Harmadik receptként pedig egy saját kreációt mutatok be. Íme:
Spagetti koktélparadicsommal, ricottával és spenóttal
Hozzávalók 4 személyre:
- 75 dkg koktél paradicsom,
- 4 fokhagyma gerezd, apróra vágva
- 1 lilahagyma, vékonyra vágva
- egy kis marok oregánó
- 1 dl extra szűz olíva olaj (ez nyugodtan lehet kevesebb, csak érzés szerint :))
- 50 dkg spagetti
- 5 dkg friss bébi spenót
- 20 dkg friss ricotta
- ízlés szerint bors
- sajt a tetejére
A sütőt 180 fokra (gáz 4-es fokozat) előmelegítjük. Egy tepsibe beletesszük a paradicsomokat, a fokhagymát, a lilahagymát, megszórjuk oregánóval és meglocsoljuk az olíva olajjal. Kb. 20-25 percit sütjük, vagy amíg a hagyma szépen megkaramellizálódik és a paradicsom kellemesen megpuhul.
Az utolsó 10 percben sós vízben megfőzzük a spagettit al dente és leszűrjük. Összekeverjük a paradicsomos-hagymás keverékkel, a bébi spenóttal és a ricotta felével. Tálaláskor a tányérokon osztjuk el a maradék ricottát, majd megszórjuk frissen őrölt borssal. Ízlés szerint mindenki megszórja sajttal (én parmezánnal kínáltam).
Nagyon finom spagetti! A lilahagyma, ahogy karamellizálódik, az édesre sült paradicsom egyszerűen tökéletes párosítás! A spenóthoz annyit hozzátennék, hogy ha valaki nincs odáig érte, hogy nyersen tegye a tésztába, az az utolsó egy percben dobja a spagetti főzőlevébe, és a tésztával együtt szűrje le. Szerintem úgy még finomabb az egész étel. (Forrás: Bill Granger: Simply Bill)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése