2009. június 2., kedd

Zabkása

Zabkása, vagyis a porridge, mely a magyar reggelinek nemigen része, az angolszász országokban azonban nagy hagyományokkal rendelkezik. Hűvös reggelekent mi is szívesen fogyasztjuk műzli helyett, hisz meleg és tápláló.
Kezdetben mindig Steve készítette el, de az ő változata elég fantáziátlan és semleges ízű - abba nem fogsz beleszeretni. Aztán az egyik reggel elkészítettem a saját verziómat, felturbózva egy kis gyümölccsel, és ezt már mindketten szívesen esszük.

Zabkása

Hozzávalók: zabpehely, fejenként egy kis tálnyi, víz és/vagy tej, 1 banán, ízlés szerint aszalt gyümölcs (pl. áfonya, mazsola), őrölt fahéj, esetleg ízlés szerint méz (én azt már nem rakok bele, a banántól elég édes lesz az eredmény

A zabpelyhet és az aszalt gyümölcsöket egy fazékban felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, közben melegítem. Ahogy a zabpehely kezd megduzzadni és a víz fogyni, fokozatosan öntöm hozzá a tejet, annyit, hogy a végeredmény egy tejberizs-szerű szaftos massza legyen, de soha ne égjen oda. A banánt felkarikázom, hozzáadom a zabkásához, és az egészet jól elkavarom, hogy a banán szeletek ahogy főnek, eltünjenek a kásában. Ha az egész késznek tűnik, megszórom egy kis fahéjjal (ekkor érdemes beletenni a mézet is, ha kell, majd jól összekeverni) és tálkákba öntöm. A tálkákban is megszórom fahéjjal, csak úgy díszítésképpen és már tálalható is.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...