2011. március 9., szerda

Málnahabos torta csokoládés piskótaalapon (glutén-, tej- és cukormentes, paleo)

Emlékszel még a joghurttorta habosságára? Szeretnél megint olyan tortát enni, ami egy könnyű krémmel van megtöltve, mint a krémes? Akkor ezt a tortát neked találták ki! Illetve neked találtam ki :)
A múltkori kókusz mousse-t továbbgondoltam és elkészítettem ezt a nagyon finom, habos tortát, mely nem tartalmaz tejterméket, szóját, glutént és finomított cukrot.  . 

Hmmm, már látom magam előtt a lehetőségek végtelen tárházát...!

Hozzávalók (20 cm átmérőjű tortához):

Csokoládés piskótaalap:

1 1/4 bögre mandulaliszt
1/4 teáskanál só
1/4 teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál szőlőmagolaj
1-2 evőkanál agavé nektár (vagy más édesítő)
10 dkg étcsokoládé (85 %-os Lindl), apróra vágva, majd alacsony hőmérsékleten megolvasztva

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (mandulaliszt, só, szódabikarbóna), majd egy másikban a nedveseket (olaj, agavé, olvasztott étcsoki). Öntsük az étcsokis keveréket a száraz hozzávalókhoz és keverjük el jó alaposan. Ne ijedj meg, egy elég sűrű masszát fogsz kapni. Ha szükséges, 1-2 kanál vizet lehet hozzáadni.
Öntsd a masszát egy levehető oldalú, 20 cm átmérőjű kerek tortaformába és egyenletesen nyomkodd szét az alján.
Süssük a piskótát kb. 8-12 percig, ill. amíg a széle kezdi elveszteni a fényét és kezd száraznak látszani. Vigyázzunk, hogy nehogy túlsüssük.
Ha kész, vedd ki a sütőből és a tortaformában hagyd teljesen kihűlni, mielőtt a krémet ráteszed.

Málnahab:

4 dl kókuszkrém (sűrűbb, mint a kókusztej)
5 db tojássárgája
2 db tojásfehérje
2 evőkanál édesítő (ízlés szerint, nálam agavé szirup)
1 evőkanál zselatinpor
20 dkg fagyasztott málna

A fagyasztott málnát egy kevés vízzel addig főzzük és kavargatjuk, míg a szemek teljesen szétesnek. Amikor kész van, egy kis lyukú szűrőn átszűrjük, hogy ne legyenek benne magok. Az öntet felére a krémbe lesz szükség, a másik felét félretesszük a tálaláshoz.
A kókuszkrémet felmelegítjük kb. 60-70 C fokra. A tojássárgákat 1 evőkanál édesítővel habosra keverjük, majd folyamatos kevergetés közben beleöntjük a kókuszkrémbe. Kb. 10 perc alatt besűrítjük. Hozzáöntjük a málnaöntet felét és még 5 percig kevergetjük. Lezárjuk a főzőlapot, majd még mindig folyamatosan keverve hozzáadjuk a zselatint.
Az edényt hidegfürdőbe tesszük és időnként megkeverve lehűtjük.
A 2 tojásfehérjét egy csipet sóval felverjük, majd egy evőkanál édesítőt adunk hozzá és tovább verjük, amíg elég kemény nem lesz.
A tojáshab felét belekeverjük a málnakrémbe és alaposan elvegyítjük. Nem baj, ha a hab nagyon összetörik. Óvatosan hozzáadjuk a maradék tojáshabot is és szépen elkeverjük úgy, hogy ne legyenek benne nagy fehér tojásfehérje darabok.

Sütőpapírból levágunk egy akkora csíkot, hogy a piskótaforma függőleges oldalát bőven körbeérje, és ezzel kibéleljük a formát. A málnahabos krémet beleöntjük a piskóta tetejére, majd az egészet hűtőbe tesszük legalább egy éjszakára.
Másnap tálalás előtt a tortaforma karikáját eltávolítjuk és a papírcsíkot vigyázva lehúzzuk a torta oldaláról.
A maradék málnaöntettel tálaljuk.






Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

16 megjegyzés:

Kitti :) írta...

Istenien néz ki, gondolom legalább ilyen finom is :)

Alexandra írta...

@Kitti:
Az egyik legjobban sikerült paleo tortám!

Pocak Panna írta...

Wow, wow, wow, ezek a habos, könnyű sütik a kedvenceim! Nagyon jó! Máris beindította a fantáziám!

Névtelen írta...

Alexandra, mint mindig, most is remekeltél!
Üdv,
MW

NyJudit írta...

szia, nagyon jól néz ki :) Még egy kis mandula kéne az oldalára és igazi cukrásztorta kinézete lenne :))) Ilyen kókuszkrémet hol lehet találni? Nekem már van itthon kókusztej, kókusztejpor és kókuszzsír, de ilyen kókuszkrémet még nem láttam...

Alexandra írta...

@Panna:

Azt hiszem, ezek a nagyon könnyű habok eddig hiányoztak a repertoárból, de ebben tényleg sok lehetőség van.

@MW:

Köszi :)

@Judit:
A kókusztej is jó lesz hozzá. A kókusztejporból is készíthetsz kókuszkrémet, csak kevesebb víz kell hozzá. Az arányokat nem tudom, de ha kell, utánanézek.

Csaszarok írta...

Nagyon finom lehet.
Engem a hab emlékeztet a Bavarois-re, amiben az eredeti recept szerint nincs tojásfehérje hab, de vannak receptek, ahol tejszinhab helyett tojásfehérjét használnak. Régebben csináltam egy nagyon finom és sexi málna tortát, amiben hasonló hab volt, mint ez a málna hab. A napokban gondoltam, hogy megcsinálom paleosan, de te mindig beelőzöl, ez nem ér:-) Most találhatok ki valami mást, de mire ezt leirtam már meg is született az ötlet.

Tünde

NyJudit írta...

köszi :)

NyJudit írta...

szia, megcsináltam, epres változatban! :) nagy sikere volt itthon, már alig van belőle. A krémnek kétszer kellett nekifutnom, mert elsőre rántottás lett :( Fele mandula-zabliszttel készült az alja és nem tudom, hogy emiatt-e vagy miért, de eléggé morzsálódik.. egyébként nagyon jó recept, örök hála érte! :)

Alexandra írta...

@Tünde:
Olyan jót mosolyogtam a bejegyzéseden, köszi érte :) Nagyon kíváncsi vagyok, mivel rukkolsz elő :)

@Judit:
Örülök, hogy ízlett :)
A zabliszt lehet a ludas, mert ezt a piskótát már többször elkészítettem, és soha semmi gond nem volt vele.

Névtelen írta...

Alexandra, szuper a recept! Közeledik a kislányom szülinapja, ilyesmit képzeltem én is. A nyers tojástól kicsit tartok, nehogy az egész vendégsereg kórházban végezze...

Judit, kókuszkrémet lehet kapni Magyarországon is: Cocomas (vagy hasonló)márkájú, creamed coconut, fehér dobozos, 2 decis, bioboltokban fellelhető. Herbaházban és a Mediline-ban mindig van.

Üdv. Anita

Alexandra írta...

@Anita:
Remélem, ízleni fog és senki sem kerül kórházba :D
A kisfiam szülinapjára még egyszer elkészítettem ezt a tortát és pillanatokon belül elfogyott :)

Emese Bobik írta...

Alexandra, szerinted utaztathatom 5-6 órát a tortát autóban, nem fog szétesni a hab? Most még nincs olyan meleg, hogy a tojás miatt baja legyen. Mit gondolsz? Annyira ínycsiklandozó a recept... :))
Emese

Alexandra Gasztroblogja írta...

@Emese

Nyugodtan utaztathatod, nem fog szétesni a hab, ha előtte hűtőben volt és már jól megszilárdult. Ezzel együtt is csak hűtőtáskában vinném és bennehagynám a tortaformában.

Ma már a csokis piskótát másképp csinálnám, emlékeim szerint ez egy picit tömény volt, azóta puhábbakat készítek.
Nyugodtan cseréld ki a szőlőmagolajat egy semleges ízű zsírra vagy ha birod a vajat, akkor vajra, az agavét pedig mondjuk szőlőmagolajra, esetleg juharszirupra - bár ez utóbbit én nem használom.
Remélem, jól sikerül és tényleg ízleni fog :)

Alexandra Gasztroblogja írta...

Haha, az agavét nehogy szőlőmagolajra cseréld, hanem rizsszirupra :D
Bocs :D

Emese Bobik írta...

Nagyon köszönöm! :) :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...