tag:blogger.com,1999:blog-47084155637523935702024-03-18T09:50:08.234+11:00Alexandra Gasztroblogja SydneybőlSometimes the greatest journey is the distance between two peopleAlexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.comBlogger322125tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-73237061317860515952013-11-09T14:22:00.000+11:002013-11-09T14:22:04.214+11:00Citromtorta fenyőmmagalEz egy nagyon finom és egyszerű torta. A citrom frissességet, a fenyőmag pedig különleges ízt kölcsönöz ennek az édességnek.
A recept korábban megjelent a The Spoon angol nyelvű, letölthető online magazin 3. részében is, Struder-Tüske Veronika gyönyörű fotójával.
Hozzávalók
30 dkg blansírozott őrölt mandula
16 dkg ghí (tisztított vajzsír) vagy kókuszzsír, olvasztva
6 tojás
8 Alexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com13tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-278017602092546442013-09-18T12:54:00.000+10:002013-09-18T12:54:00.172+10:00Lemon Curd (vajas citromkrém) - grépfrúttal Vagyis írhattam volna vajas grépfrútkrémet vagy grapefruit curd-öt is.
Nemrégiben kaptam 5 kg grépfrútot, azzal az instrukcióval, hogy nagyon savanyú, úgyhogy enni annyira nem jó, inkább lekvárnak. Nem baj, azért elhoztuk, s miután férjemmel megkóstoltuk megállapítottuk, hogy nincs ezzel semmi gond, tipikus grépfrút íze van. Mert szerintünk a grépfrút alapvetően savanyú, s bár vannak kevésbé Alexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-48889546395105023962013-09-16T19:23:00.000+10:002013-09-16T20:12:05.050+10:00Sokmagos fekete kenyér (paleo)Minél régebbi a paleo mozgalom, annál több fantasztikus recept születik.
Például ez a sokmagos fekete kenyér, amit nem is reméltem, hogy el lehet készíteni. Igaz, nem is nagyon próbálkoztam vele, mint ahogy a kenyér receptekkel általában, mert nekem nem hiányzik a kenyér - de a férjemnek igen. És ha nem sütök paleo kenyeret, akkor pár hét múlva hazaállít egy halom rizskrékerrel. Amit aztán Alexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com10tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-89969595008183388732013-04-08T20:58:00.001+10:002013-04-08T20:58:18.849+10:00Rántotta wrapEgyszer valahol azt olvastam, ha úgy gondolod, egy recept nem is igazi recept, akkor ez így is van: az nem recept. Talán ez sem recept, csak egy ötlet. De annak, szerintem remek :)
Férjem egyetlen nyűge a paleoval szemben, hogy hiányzik belőle az a fajta gyors kaja, amit a szendvics jelent. Hogy megéhezel és fogsz egy kenyeret vagy valami ahhoz hasonlót, megpakolod mindennel és már mehetsz is Alexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com9tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-34054143018276680302012-11-30T10:00:00.000+11:002012-11-30T10:00:09.582+11:00Fahéjas mangóöntetValamelyik nap egy kicsit túlsütöttem az egyik piskótát. Nem volt rossz, nem égett meg, de túl száraz lett.
Ezzel az öntettel viszont fenséges volt! Olyan, mint annak idején a csokoládé öntet piskótával, kivéve, hogy ez nem csokis :)
Hihetetlen egyszerű, mert nem kell főzni, nem kell hozzá tojás, semmilyen sűrítő anyag. És nagyon finom!
Hozzávalók:
1 db érett, édes mangó
1 kis konzerv (280 Alexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-67894887817161415222012-11-28T10:00:00.000+11:002012-11-28T10:49:50.938+11:00Az igazi banán jégkrémTudom, hogy olvasótáborom döntő hányada nem igazán tud mit kezdeni ezzel a poszttal, de itt van az én ausztrál kisebbségem, akiknek nem is jöhetne jobbkor :)
Talán bátor dolog kijelenteni, hogy az "igazi" banán jégkrém, pedig mi is lehetne banánosabb, mint ez?!?
Egyszerű és nagyszerű! Biztos, hogy jól fog esni a karácsonyi hőségben és majd a gyerekek születésnapjára is elkészítem. Meg csak úgy, Alexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com10tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-45725265153256479502012-11-26T21:09:00.003+11:002012-11-26T21:09:23.872+11:00Almarózsa tortaEnnek a látványos tortának az ötlete - sajnos - nem tőlem származik, a FB-on osztotta meg valaki. Ott rózsás almás pite néven szerepelt, de átkereszteltem: szerintem ez a név sokkal kifejezőbb.
Egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni, mint amilyennek látszik. Való igaz, hogy az almarózsák több időt igényeltek, mint amire számítottam, de ettől eltekintve egy egyszerű krémes pitéről van szó.
A Alexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com144tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-79679155561406053852012-11-23T10:00:00.000+11:002012-11-23T10:00:02.142+11:00Gesztenye palacsinta karamellás almávalHa már igazán vágysz egy hagyományos, vékony tésztájú palacsintára, akkor készítsd gesztenyelisztből.
És ha kipróbáltad, utána mindig ebből szeretnéd csinálni :)
Hozzávalók:
2 bögre gesztenyeliszt
1 bögre növényi tej (pl. rizs, mandula, stb)
1 bögre víz
1 tojás
1 evőkanál ghee vagy vaj, felolvasztva
csipet só
szőlőmagolaj a sütéshez
Keverd össze a tejet, vizet és a tojást, majd kisebbAlexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com11tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-12140248727794486372012-11-21T10:00:00.000+11:002012-11-21T10:00:03.474+11:00Gluténmentes quiche (sós pite)
Igazi felüdülést jelent paleo pitét sütni, csak időben el kell kezdeni. Ez nem az az étel, amit úgy készít az ember, hogy "Jaj, már dél van?!? Oké, 10 perc múlva tálalok!". De olyan sem, amit a reggeli után rögtön neki kell állni készíteni. Inkább olyan félutas.
Miért felüdülés? Mert kevés olyan paleo ételt készítek, amihez nem kell hús. Ezt viszont hús nélkül is el lehet készíteni. Na jóAlexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-57424721718833796682012-11-19T23:36:00.001+11:002012-11-19T23:36:45.973+11:00Paleo Tiramisu
Gluténmentes, tejtermékmentes tiramisu, igazi kihívás. Persze, a krémet el lehet készíteni kókuszkrémből is, de én valami mást szerettem volna kipróbálni. Valamit, ami önmagában is krémes, édes - úgy hívják, hogy krémalma.
Nem mondom, hogy Magyarországon könnyű lenne hozzájutni, de ha szerencsétek van hozzá, érdemes kipróbálni.
A krémalmáról már írtam korábban. Nem csak a magyar, deAlexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-40357147507137467362012-11-14T10:50:00.001+11:002012-11-14T10:51:29.613+11:00Házi készítésű kenhető olaj... avagy margarin... azoknak, akik nem ehetnek vajat, de hisznek abban, hogy a margarinnak is lehet egészséges alternatívája.
Ahogy rákerestem a neten, két receptet találtam hirtelen. Az egyiket itt, a másikat BB paleo blogján.
Az első recept érdekessége, hogy tej is került a margarin alkotórészei közé. De vajon mit keres a tej a margarinban? Nem épp az a lényege - azon kívül, hogy hidegen is kenhető -, Alexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-57412329520894727152012-11-01T10:00:00.000+11:002012-11-01T10:00:00.265+11:00Chai fűszerkeverékMár készülök a karácsonyra, mivel a férjem és a gyermekeim kivételével mindenki gasztro ajándékot fog kapni.
Rengeteg fajta chai teát lehet kapni. Kb. ahány márka, annyi fajta változat a fűszerezést illetően. Ugyanez a helyzet a neten fellelhető receptekkel: az egyikben ez van, a másikban az.
Az alábbiakban az én változatomat ismerhetitek meg. Csak arányokat adok meg és azzal méritek ki, Alexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-49469699415028961592012-10-31T10:00:00.000+11:002012-10-31T10:00:04.531+11:00Brassói aprópecsenyeEgyik nagy kedvencem a brassói, amit viszonylag gyakran készítek. Már csak azért is, mert rettenetesen egyszerű és viszonylag gyors. Minden relatív, ugye: egy marhapörkölthöz képest gyors :) Egy salátához képest nem.
A brassói is olyan, mint a pörkölt: lehet róla vitatkozni, hogy hogy készül az igazi, melyik a legjobb. Nekem az a legjobb, ahogy az anyukám készíti, ahhoz szoktam hozzá. Hagymával, Alexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-64327772125836595052012-10-04T22:39:00.002+10:002012-10-04T22:39:13.584+10:00Sztracsatella fagyiA világ leggyorsabb fagyija!
Na jó, azért elő kell rá készülni, de ha rendszersen tartasz fagyasztott banánt a hűtőben (és ezek után miért ne tennéd), akkor 2 perc múlva már tálalhatod is a fagylaltot.
Előkészület:
Hámozzuk meg a banánt, karikázzuk fel és tegyük be a mélyhűtóbe. Legalább 4 órát fagyasszuk, de még jobb, ha egy éjszakát.
Alaprecept:
3 db fagyasztott banán, karikákra vágva
Alexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-32495642233845200832012-07-16T14:38:00.001+10:002012-07-23T20:37:53.383+10:00Sport szelet (paleo)Találtam egy sport szelet receptet a neten, amit megpróbáltam elkészíteni paleo módon.
Fogok még vele kísérletezni, hogy még jobban hasonlítson az eredeti változatra, de a férjemnek már így is nagyon ízlik. Igaz, ő nem ismeri az eredetit :D
Mivel csak próbának szántam, kis adagot készítettem, ezt nyugodtan lehet szorozni - főleg, ha vastagabbra hagyjátok.
Hozzávalók
10 dkg blansírozott Alexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-10762006688101530542012-07-10T23:07:00.003+10:002012-07-22T10:23:25.973+10:00MarhapörköltBevallom, míg Magyarországon éltem, soha nem készítettem marhapörköltet.
Ennek az az egyszerű oka, hogy amíg a szüleimmel éltem, anyu reszortja volt a hagyományos ételek főzése. Természetesen rendszeresen segítettem neki, de soha sem főztem meg ezt az ételt egyedül, nélküle.
Amikor meg már külön éltem, inkább a különlegességek érdekeltek.
Most, hogy nálunk tél van és hideg, jól esik Alexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-58295075518244570372012-05-26T15:11:00.001+10:002013-03-05T10:08:31.793+11:00Répatorta
Nagyon szeretem a répatortát. Emlékszem, amikor megkaptam az első, szívemnek a mai napig kedves szakácskönyvemet, mennyire meglepődtem azon, hogy répatorta nem csak a viccben, hanem a valóságban is létezik. Akkoriban Magyarországon még nem lehetett kapni, de ahogy megjelentek a kis teaházak, úgy jött velük a répatorta is. Amikor csak beültem egy ilyen helyre, mindig azt kértem. Vagy eleve a Alexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-61384973262951202062012-05-09T08:00:00.000+10:002012-05-09T08:00:02.630+10:001 éves a Büfé
A Büfé egy éves szülinapja alkalmából új játékot indít. A játék május 13-án indul és mindössze egy hétig tart.
Ne maradj le róla!
Receptcsere: Egyért egy tucatot!
A részletekért katt ide vagy a képre.Alexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-40341544596983643082012-05-08T09:57:00.001+10:002012-05-08T09:57:25.693+10:00Paleo forró csoki
Tudom, Magyarországon épp nincs szezonja, de nálunk Sydneyben lassan beköszönt a tél. A hideg estéken, a kandallóban ropogó meleg tűz fényénél igazán jól esik egy finom forró csoki.
De kandalló nélkül is :)
Hogy milyen az igazi forró csoki?
Krémes, de se nem sűrű, se nem túl folyékony.
Nem könnyű ilyen forró csokit készíteni akkor, amikor nem használhatsz tejterméket és a Alexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-91584600696387663702012-05-03T11:19:00.001+10:002012-05-03T11:19:28.105+10:00Házi majonézMajonézt nagyon könnyű otthon készíteni, boltban nem is szoktam venni. Amióta tyúkokat tartunk, a tojás minősége (és ára) miatt sem kell aggódnom.
Zárt üvegben elég sokáig el lehet tartani a hűtőben, úgyhogy az sem gond, ha csak egy kanálnyira van szükségem.
Ha még nem készítettél majonézt, próbáld ki :)
Hozzávalók
1 tojássárgája
1 teáskanál friss citromlé
1 teáskanál enyhe mustár
2 dl Alexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com8tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-23430698145552058202012-05-01T09:56:00.003+10:002012-05-01T09:56:37.060+10:00Kókuszos barackos golyókHihetetlenül egyszerű az elkészítése ezeknek a pici falatkáknak! Ráadásul gluténmentes, tejtermékmentes, cukormentes, vegán és paleo. Na és persze finom :)
Hozzávalók
30 dkg aszalt sárgabarack
kókuszreszelék + valamennyi a forgatáshoz
2 evőkanál víz vagy rózsavíz
A sárgabarackot aprítógépbe tesszük és pár perc alatt apróra vágjuk. Hozzáadjuk a vizet vagy a rózsavizet, majd a kókuszreszeléketAlexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com8tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-28852680754479985232012-04-27T23:01:00.001+10:002012-04-27T23:01:39.304+10:00Marcipán bonbonMarcipánt már többször csináltam; legutóbb golyókat formáztam belőle és csokoládéval vontam be őket.
Hozzávalók
15 dkg blansírozott őrölt mandula
10 dkg finomra őrölt xilit
1 evőkanál rózsavíz
1 evőkanál mandula aroma
10 dkg 85 %-os Lindt étcsokoládé
Keverjük össze az őrölt mandulát a porxukorral. Adjuk hozzá a rózsavizet és a mandula aromát, majd gyúrjuk össze egy szép labdává. Nem Alexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-71206664806821291242012-04-26T11:10:00.001+10:002012-04-26T11:10:39.245+10:00Eper saláta vaníliás-fahéjas balzsamecettelEz a saláta példa arra, mire lehet használni a vaníliás-fahéjas balzsamecetet, melynek receptjét legutoljára tettem közzé.
Én nagyon szeretem a gyümölcsöket zöld salátába keverni. Szerintem nagyon finom, amikor az édes íz keveredik a sóssal és a csípőssel.
Ez a saláta önmagában is finom, de mi általában hússal esszük, például bárány steak-kel vagy sült kacsával.
Hozzávalók
15 dkg Alexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-48434706271997397652012-04-23T16:01:00.000+10:002012-04-23T16:01:23.786+10:00Vaníliás-fahéjas balzsamecetAz ember néha talál olyat dolgokat a polcokon, amiről azt sem tudja, mihez tudná igazán használni, ráadásul drága is, de olyan hívogatóan jól hangzik. Ilyen például ez a vaníliás-fahéjas balzsamecet.
Egy bor fesztiválon kóstoltam először és egyből beleszerettem. Annyira finom volt! Viszont nem akartam huszonvalahány dollárt fizetni egy kicsi üvegért, miközben azt sem tudtam, milyen ételhez Alexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4708415563752393570.post-21525835677475428142012-04-20T17:33:00.003+10:002012-04-20T17:33:48.654+10:00Házi készítésű Bounty, azaz kókuszos bonbonA Kokonella újabb felhasználásai lehetősége.
Én már a Bounty-nak is jobban szerettem étcsokis változatát, már amikor még ettem ilyesmit. Ma már valószínűleg a tölteléket is túl édesnek találnám.
Ezeket a kis bonbonokat még húsvét előtt egy héttel készítettem, persze az ünnepekre már alig maradt belőlük :)
Hamarosan itt az anyák napja, próbáld ki te is ezt a receptet!
Alexandrahttp://www.blogger.com/profile/04471034917614637149noreply@blogger.com0