Horváth Ilona-féle paleo receptek

A napokban kezembe került a Horváth Ilona Szakácskönyv. Olyan ő nekünk, mint az amerikaiaknak Julia Child, nem? Csak ő nem szerepelt a tévében. De a szakácskönyve ugyanúgy klasszikus eleme a magyar konyhának, afféle alapmű. 
Nekem is van belőle egy példányom, egy 1976-os példány (IX. átdolgozott kiadás), ami még anyué volt, de "neki már úgy sincs rá szüksége" felkiáltással már jó pár éve "kölcsönvettem".
E szakácskönyvem azon kevesek közé tartozik, amit Ausztráliába is kihoztam. Na nem mintha a többi nem volna fontos és ne hiányozna, de ez ALAPMŰ. Még az internet világában is.

Visszatérve az eredeti gondolatmenethez: a magyar konyha tele van olyan ételekkel, ami maximálisan beleillik a paleo étkezésbe. Az alábbiakban felsorolom azokat a Horváth Ilona-féle recepteket, melyek megfelelnek a feltételeknek. Se oldalszámot, se receptet nem írok, mert a könyvben a cím alapján könnyű utánanézni. Legyen ez a válogatás csak egy kis útmutató.

Húslevesek
  • Marhahúsleves: a burgonyát hagyjuk ki. 
  • Gyors húsleves
  • Orjaleves
  • Csontleves
Zöldfőzelékek
  • Párolt káposzta: a cukrot simán kihagyhatjuk vagy paleo változattal helyettesíthetjük
  • Almás vöröskáposzta: a cukrot simán kihagyhatjuk vagy paleo változattal helyettesíthetjük
  • Párolt savanyú káposzta
  • Parajkrém (diétás)
  • Spárga vajjal
  • Dalmát paprika (körítés)
Zöldséges egytálételek
  • Hajdúkáposzta
  • Karfiolpörkölt
  • Tojással töltött karalábé
  • Töltött padlizsán
  • Lecsó tojással
  • Sült gombafejek
Marhahúsok
  • Marhapörkölt
  • Borsos tokány
  • Hátszínszelet
  • Tűzdelt fehérpecsenye
  • Borsos szelet
  • Angol bélszín
  • Bélszínszelet hirtelen sütve (bifsztek)
  • Bélszínszelet francia módra
  • Bélszín lángos
Borjúhúsok
  • Borjúpörkölt
  • Natúrszelet
  • Karfiolos borjúszelet
  • Magyaróvári borjúszelet
  • Búboshús
Sertéshúsok
  • Sertéspörkölt
  • Egybesült sertésborda (csemege sertéskaraj)
  • Debreceni sertésborda kolbásszal
  • Natúrszelet
Belsőrészek
  • Pirított máj
  • Roston sült máj
  • Vese velővel
  • Mustáros vese
  • Velő tojással
  • Vérpörkölt
  • Körömpörkölt
Csirkeételek
  • Sült csirke
  • Pörkölt csirke
  • Gyöngytyúk fehér borban
Kacsa, liba
  • Libaleves
  • Libapörkölt
  • Sült libavér
  • Libakocsonya
  • Sült libacomb, -mell, -hát
  • Libamájszeletek natúr módon
  • Pirított libamáj
  • Egészben sült libamáj
  • Libatepertő-pástétom
Nyúl
  • Szőlős házinyúl
Vadak
  • Sült nyúlszeletek
  • Nyúl- vagy őzpörkölt
  • Vaddisznó főve
Vadszárnyasok
  • Fácánpecsenye
  • Fácánsült fehérborban
  • Almás fácánsült
  • Fogolypecsenye
Halak
  • Főtt hal
  • Halászlé
  • Roston sült hal
Tojásételek
  • Híg tojás héjában (lágy tojás)
  • Híg tojás pohárban
  • Híg tojás vajjal
  • Kemény tojás
  • Bevert vagy buggyantott toás
  • Tükörtojás
  • Szalonna tojással
  • Rántották
  • Kelvirág tojással
  • Debreceni rántotta
  • Kertész rántotta
Mártások
  • Olasz paradicsommártás (sugo)
  • Majonéz: cukor nem kell bele
  • Ecetes torma
  • Céklás tormamártás
Saláták
  • Öntött saláta (erdélyi étel)
  • Uborkasaláta
  • Francia uborkasaláta: cukor nem kell bele
  • Paradicsomsaláta
  • Paprikasaláta
  • Sültpaprika-saláta
  • Káposztasaláta
  • Hordóskáposzta-saláta
  • Vitaminsaláta
  • Gombasaláta
  • Céklasaláta: cukor nem kell bele
  • Francia céklasaláta
  • Zellersaláta
  • Spárgasaláta: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel
  • Kelbimbósaláta
  • Padlizsánsaláta
Hidegkonyha
  • Tatár bifsztek
  • Kocsonya
  • Szárnyaskocsonya
  • Halkocsonya
  • Hideg fogas
  • Szardínia készítése házilag
  • Strasszburgi tojás: a libamájkrémet házilag készítsük
  • Gombás töltött tojás
  • "Gomba" tojásból
  • Tojássaláta paradicsommal
  • Töltött kovászos uborka
  • Töltött paradicsom almával és tormával: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel
  • Gyors aszpikfőzés
Édes felfújtak
  • Habfelfújt: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
  • Habfelfújt (más módon): a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
Öntetek
  • Szilvaöntet: nem kell hozzá cukor
  • Baracköntet: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel
  • Málnaöntet: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel
Vegyes édes aprósütemények
  • Diós rudacskák: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
Mézes tészták
  • Habcsók (főtt habból): a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
  • Habcsók (hidegen kikavarva): a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
  • Habkifli dióval vagy mandulával: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
Vegyes édességek
  • Gesztenyepüré hamis tejszínhabbal: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
  • Narancshab: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
  • Sült alma
  • Almapüré: ha szükséges, paleo édesítőt használjunk
  • Almahab: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
  • Birsalmahab: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
  • Málnahab: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
  • Barackhab: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
  • Almakrém borral: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
  • Almahab dióval: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
  • Szilvalekvárkrém: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel, de el is maradhat
  • Citromkrém vagy -kocsonya: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
Gyümölcssaláták
  • Almasaláta: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz), de el is maradhat
  • Cseresznyés almasaláta: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz), de el is maradhat
  • Epersaláta: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
  • Vegyes gyümölcssaláta: a cukor elmaradhat
  • Sárgadinnye gyümölcssalátával töltve
  • Dinnyesaláta: a cukor elmaradhat
  • Aszaltszilva-kompót: a cukor elmaradhat
  • Banánsaláta: a cukor elmaradhat
Fagylaltok, parfék
  • Eper-, málna-, barack-, ribizli- és meggyfagylalt: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
  • Citromfagylalt: tojásfehérjével készítsük, ne a tejszínnel; a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
Egyszerű, házilag készíthető cukorkák
  • Habkoszorú és hólabda karácsonyfa-függeléknek: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
  • Diósbomba: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
Mit főzhetünk, süthetünk a szabadban?
  • Hétvezér tokány
  • Szüreti pörkölt
  • Egyszerű rostonsültek
  • Rostonsültek vörös borral
  • Mártással ízesített rostonsültek:: a ketchupot helyettesítsd paradicsompürével
  • Mártással ízesített oldalas
  • Scsebabcsicsi
  • Rablóhús
  • Roston sült hal
  • Szalonnás hal
  • Fokhagymás dalmát hal
  • Roston sült paradicsom
  • Roston sült zöldpaprika
  • Roston sült vöröshagyma
  • Sült alma

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...