2009. június 2., kedd

Habkarika

A következő receptem a Habkarika. Őszintén szólva, én nem vagyok odáig a habkarikáért, hisz tömény cukor az egész, de itt Ausztráliában egy kis magyaros hangulatot teremt. Elsősorban a karácsonyfára akarom őket aggatni, másodsorban pedig terveim szerint a barátainknak 1-1 doboz válogatott süteményt fogok adni, így úgy gondoltam, a habkarikából is fog a dobozokba kerülni.

A habkarika elkészítése nagyon egyszerű, és nem utolsó sorban tojásfehérje-faló. Az eredeti recept innen.

Habkarika

Hozzávalók (kb. 35 darabhoz): 4 db tojásfehérje, 36 dkg porcukor, 80 ml víz

A sütőt 40-50 C-ra előmelegítjük és előkészítünk egy szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezt. Készítsünk elő egy fakanalat, mert a sütő ajtaját résnyire ki kell majd támasztani vele, mikor betesszük a habkarikákat.

A porcukor egyik felével (18 dkg) habbá verjük a tojásfehérjét. A cukrot kis adagokban adjuk a fehérjéhez. A cukor másik felét felöntjük vízzel és cukorszirupot főzünk belőle. Addig főzzük a cukorszirupot, míg sűrűn folyós nem lesz. Megjegyzés: Ha elsőre nem sikerül, és amikor a szirupot leveszed a gázról hamar kikristályosodna, adj hozzá még egy kis vizet és tedd vissza főni. A szirup akkor jó, ha még épp tudod önteni anélkül, hogy kikristályosodna. A forró cukorszirupot további, folyamatos habverés mellett vékony sugárban csurgatjuk hozzá a fehérjehabhoz, majd addig folytatjuk a habosítást, míg kemény habot nem kapunk. A sütőpapírra csillagcsöves zsákból karikákat nyomunk és a kiékelt ajtajú, előmelegített 40-50 fokos sütőbe tesszük 2 órára száradni. A habkarikának nem szabad sehol sem megpirulnia, a szép habkarika hófehér!

További javaslatok:

- Ha több a habod, mint amennyit egy tálcára tudsz tenni (nekem több volt), akkor tégy be még egy tálcányit. 2 óra elég hosszú idő, és ha kivárod, míg az első adag kiszárad, a második adagnyira a hab egy kicsit összeesik és nem lesz olyan gyönyörű, éles peremű a habkarika, mint az első adagban. De azért ezek is szépek lesznek, ne ess kétségbe :)

- Ha nincs két tálcád, akkor egyszerre csak két tojásfehérjét használj fel (értelemszerűen a többi mennyiséget is felezd).

A habkarikákat is már novemberben elkészítettem, most egy műanyag dobozban várják további sorsukat.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...