2009. június 2., kedd

Karácsonyi csillag

Az alábbiakban közzétett sütemények ezúttal rendhagyó körítést kapnak: indulok velük egy recept versenyen, melyet Domestic Goddess hirdetett meg ezen az oldalon. Minden receptem lényege, hogy a sütemények jó előre elkészíthetők, így mire eljön a karácsony, már csak az egyéb dolgokkal kell foglalkozni.

Első receptem a Karácsonyi csillag, mely Misi öcsém nagy kedvence. Nagyon egyszerű elkészíteni, igazából nincs is benne semmi különleges, csak annyi, hogy mindig karácsonykor készítem el. A receptet sok-sok évvel ezelőtt egy Tina karácsonyi különszámából írtam ki. Íme:

Karácsonyi csillag

Hozzávalók (kb. 30 darabhoz): 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 tojássárgája, 7-8 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás vaníliás cukor vagy 1 teáskanál vanília paszta, 10 dkg étcsoki és vaj a díszítéshez

A lisztet, a puha vajat, a cukrot és a tojássárgáját sima tésztává dolgozzuk össze. (Ha nem áll össze, pár kanál hideg vizet hozzá lehet adni). Letakarva, hideg helyen 30 percig pihentetjük. Ha elég hideg, a tésztát kb. 5mm vastagságúra kinyújtjuk, majd csillag alakú formával kiszaggatjuk. A deszkát és a nyújtófát érdemes lisztezni, egyébként a tészta oda fog ragadni a deszkához. A kiszaggatott tésztát 200 fokra előmelegített sütőben kb. 8 percig sütjük. Az időre figyeljünk, mert 8 perc valóban elég szokott lenni és ha nem vesszük ki időben, könnyen túlsül a tészta. A kisült csillagokat olvasztott csokiba mártjuk (a csokit egy kevés vajjal gőz fölött olvasztjuk meg) és hideg helyre tesszük, hogy a csoki megdermedjen.

Ha nem jár rá a család, akkor sokáig eláll... Idén ezt a sütit már novemberben elkészítettem, tripla adagot (mert soha nem elegendő, bármennyit is csinálok), de már csak 1 adagnyi van belőle Szomorú

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...