2010. november 10., szerda

Müzli kenyér (glutén-, tej és cukormentes) - 38. VKF!

Ez egy nagyon-nagyon-nagyon finom kenyér vagy sütemény vagy nem is tudom, micsoda! Eheted reggelire is, de desszertként is - nálunk nagyon hamar elfogyott :)

Persze, ez is Elana Amsterdam szakácskönyvéből* van, de hát mit csináljak, ha ennyire jó receptek vannak benne?!? 
Nem 100%-ig paleo, mert tapióka (nyílgyökér) lisztet is tartalmaz, de... tudjátok, mi a véleményem: a megalkuvóknak vagy kicsapongóknak biztosan ízleni fog. És még az is lehet, hogy valaki megtalálja a megoldást e liszt kiváltására. 

Ez a kenyér (és a többi Elana Amsterdam) recept tökéletes példája annak, hogy egy glutén-tej-cukormentes reform étel is lehet eszméletlen finom. Állítom, hogy gabonából sem lehet jobbat készíteni :)

No, de ennyi duma után álljon itt a recept, melyet maximálisan ajánlok kipróbálásra.

Hozzávalók:
3/4 bögre mandulavaj
1 evőkanál agavé nektár (vagy más édesítő)
4 nagy tojás
1/4 bögre hántolt mandulaliszt
1/4 bögre tapióka liszt
1 teáskanálnyi só
1/2 teáskanálnyi szódabikarbóna
1 evőkanál lenmagliszt
1/4 bögre aszalt sárgabarack**, picire vagdalva
1/2 bögre aszalt vörös áfonya*** (tőzegáfonya)
1/2 bögre pisztácia, darabosra vagdalva
1/4 bögre törökmogyoró, darabosra vagdalva
1/4 bögre szezámmag
1/4 bögre napraforgómag

A sütőt melegítsük elő 180 C fokra. Egy kicsi téglalap alakú tepsit olajozzunk ki szőlőmagolajjal és lisztezzük ki mandulaliszttel (ha a tepsi tapadásmentes, akkor ezt a lépést nyugodtan ki lehet hagyni). Mindent, amit össze kell vágni (csonthéjasok és aszalt gyümölcs), daraboljuk össze most. Sokkal kényelmesebb lesz így a sütikészítés folyamata.
Egy nagy tálban kézi mixer segítségével keverjük össze a mandulavajat az agavé nektárral, majd üssük bele a tojásokat.
Egy közepes tálban keverjük össze a mandulalisztet a tapióka liszttel, a sóval, a szódabikarbónával és a lenmagliszttel. Ezt a lisztes keveréket adjuk hozzá a mandulavajas masszához és alaposan vegyítsük el őket. Keverjük bele a sárgabarackot, a vörös áfonyát, a pisztáciát, a török mogyorót, a szezámmagot és a napraforgómagot. Öntsük a masszát az előkészített tepsibe. 
Süssük a kenyeret a sütő legalsó rácsán kb. 50-60 percig, illetve késpróbáig. 
Ha kész van, hagyjuk legalább 1 órát pihenni. Ennek elérésére dugjuk el a sütit a családtagok elől, de még jobb, ha otthon sincsenek, amikor készíted, különben az illat el fogja árulni, hogy merre is leledzik...


* The Gluten-free Almond Flour Cookbook
** Keresd a barna színűeket, abban nincs szulfur-dioxid, mint adalékanyag
*** Keresd az édesítés nélküli, de legalábbis cukrozatlan változatot (ha találsz egyáltalán)

Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Nos, a tapiókától függ. Nem tudom, hogy lehet-e valamivel helyettesíteni, esetleg kihagyni... Ha kipróbálod, oszd meg velem is :)

1 megjegyzés:

Pocak Panna írta...

Oh de jóóó!
Na, már tutira van 1 könyv a karácsonyi mit kérek listámon! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...