2010. november 24., szerda

Narancsos répa dzsem és bonbon

Szeretem a Nova Szakácskönyveket, mondtam már? :)
E receptnek az eredetije is e sorozatból való, a Házi Befőzés című kötetből. 14 évesen vettem, az első fizetésemből (nyári munka volt). 

Bármennyire is jó ez a szakácskönyv, egy kicsit változtattam a recepten. Legfőképpen azért, mert a könyvben található kép nem illik a leíráshoz... nem azt látod, amit a recept alapján vársz.
Másfelől meg persze az én kreációm egy kicsit egészségesebb változat :)

Hozzávalók:
1 kg zsenge répa
10 dkg xylit
1 db citrom
2 db narancs
1 rúd vanília vagy 1 teáskanálnyi vanília paszta
1 löttyintésnyi Grand Marnier

A sárgarépát megtisztítjuk, végeit levágjuk, majd fél centi vastag karikákra vágjuk. Lábasba tesszük, hozzáadjuk az édesítőt, a vanília pasztát, a citrom reszelt héját és a narancsok levét. Hozzáöntünk 2 dl vizet és puhára pároljuk a répát. Amikor már elég puha, hozzáöntjük a Grand Marnier-t, majd egy botmixerrel összeturmixoljuk az egészet. Visszatesszük addig főni, amíg még jobban be nem sűrűsödik. 
Azonnal, tűzforrón  üvegekbe töltjük, lezárjuk és fejre fordítva hagyjuk kihűlni. 

A lekvárt elsőként az ajándékba készült bonbonokba töltöttem, de el tudom képzelni fagylalt alapanyagként vagy tortakrémként is - amellett, hogy a vajas kalácson is jól mutathat és garantáltan finom :)



Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

2 megjegyzés:

Daisy írta...

Néhány évvel ezelőtt már készítettem ilyet és nálunk nagy siker volt.
A gyerekeim vittek az iskolába és nevettek a hitetlenkedőkön. Répalekvárról senki nem hallott még.
Tavaly is terveztem, de elmaradt.
Most, hogy írtál róla, lehet, hogy főzök én is.

Pocak Panna írta...

Szuper recept!!!!!! Nagyon tetszik! :-) Nagyszerű ötlet!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...