2010. november 30., kedd

Ausztrália (média) szakácsai - Maggie Beer



Rövid életrajz:
Ki is ez a Maggie Beer? Szerintem termékei révén az egyik legismertebb személy Ausztráliában.
14 évesen hagyta ott a sulit és mire 34 éves lett, már vagy 30 különböző állást kipróbált. 
Férjével 1973-ben költözött Dél-Ausztráliába, a Barossa völgybe, ahol egy fácán farmot kezdtek el vezetni (férje díjat is nyert a vadmadarak tanulmányozásáért). 
Először csak egy boltot nyitottak, majd ez később étteremmé nőtte ki magát. 15 évvel később, 1993-ban bezárták az éttermet, hogy csak az általuk készített különleges termékek eladására tudjanak összpontosítani: a híres fácános paté-ra, a birsalma sajtra, a verjuice-ra és az egyéb, tartósítószermentes ínyencségekre (fagylaltok, lekvárok, levesek, borok, stb). 
1997-ben egy adelaide-i étterem, a Charlick's Feed Store társtulajdonosa lett. 

Főzési stílusa:
Házias ételek egy-egy különleges összetevővel

Filozófiája:
"Szezonális termékek, melyek az érettségünk csúcsán lettek szüretelve - ez az alapja mindannak, amit csinálok. Minden az ízről szól. Ízek és minőség a termékeimben mindenek felett és sosem kötnék kompromisszumot az adalékanyagokkal vagy tartósítószerekkel.
Célom, hogy a legjobb minőségű termékek mindenki számára elérhetők legyenek, függetlenül a főzési tudástól vagy attól, hogy az elfoglalt életstílus szigorú időbeosztást diktál. Élvezd!"

Díjak:
1989: "Woman of the Decade in the Hospitality Industry" (kb. "Az évtized asszonya a vendéglátóiparban")
1992: Advance Australia Award
2008: "llustrated Book of the Year" a Maggie's Harvest című könyvéért
2010: Senior Australian of the Year - amikor ezt megkapta (65 évesen), azt mondta: "Sosem gondoltam magamra, mint idősre - pedig az vagyok. Csak annyira elfoglalt vagyok, hogy nem vettem észre."


Publikációi:
Receptjei rendszeresen szerepelnek a különböző magazinokban, mint például:
Food & Wine
House & Garden
Taste

Barossa Food
Cooking with Verjuice (2003)
Kitchen Garden Cooking with Kids
Maggie's Harvest (2007)
Maggie's Farm
Maggie's Orchard
Maggie's Kitchen (2008)
Maggie's Table (2003)
Tuscan Cookbook (2003), társzerző: Stephanie Alexander
Your Brick Oven

Televízió:
The Cook and the Chef, sorozat (ABC), melyben Simon Bryant-tel szerepel együtt, aki a Hotel Hilton Adelaide chéfje
Masterchef (Channel 10), 1 epizódban meghívott vendégként szerepelt


Magyar vonatkozású információk:
Online üzletében lehet vásárolni "Tokay"-t. Nos, ez nem a mi Tokajink, ezért több, mint fél éve, amikor ráakadtam erre az információra, rögtön küldtem neki a névhasználattal kapcsolatban egy emailt, amire két nap múlva meg is jött a válasz. Íme:



Dear Alexandra,
Thank you so much for your email regarding Tokay. In recent years, there has been a global trend to protect the integrity of names of products (Champagne being a high profile example of this). In 2018, it will become a requirement that only traditionally produce Tokay wines, from Hungary, will be given the name Tokay. In the Barossa,muscadel grapes which have also been known as tokay grapes are used, and have been for over a century,. The style of wine produced in the Barossa and elsewhere in Australia has always been the fortified wine style (i.e. port) rather than the dessert wine style of Hungary. However, Maggie and Colin do intend to rebrand their fortified wine in the future to conform with the EU agreement. Regardless of name, the product itself is a delicious example of a fortified wine and a new term will develop to brand this style of wine that flourishes in the Barossa Valley.
Thank you again for taking the time to send through your email.
Best wishes,
Julia 
Maggie Beer's Farmshop
Pheasant Farm Road
NURIOOTPA SA 5355
P  +61 (08) 85 62 4477
F +61 (08) 85 62 4757
farmshop@maggiebeer.com.au
visit us at  www.maggiebeer.com.au

Angol nem tudok számára a levél lényege röviden, hogy az EU szabályzással összhangban 2018-ig van haladékuk a névhasználatra. Az általuk Tokay néven forgalmazott bor "Tokay" nevű muskotályos szőlőből készül, immár több, mint 100 éve, és nem is desszert bor, mint a magyar Tokaji, hanem inkább "port" típusú bor.
Azt már én teszem hozzá, hogy ez utóbbi megjegyzés, hogy az ő Tokay boruk még csak nem is desszert bor, még inkább megtévesztővé teszi a névhasználatot, azzal meg mi, magyarok maximálisan tisztában vagyunk, hogy Tokajban nem csak desszert bor készül, a "Tokaji" jelzőt használva.


Weboldala:  
http://www.maggiebeer.com.au/


Recept:
Hamarosan :)
Addig is válogassatok kedvetekre az itt  vagy itt található angol nyelvű receptekből.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...