2009. november 11., szerda

Halvás, avagy görög grízpuding dióval és mazsolával

A múltkori Banános-rózsavizes grízpuding kapcsán kedvem támadt elkészíteni a görög változatot.
Két módosítást végeztem az eredeti recepthez képest: cukor helyett mézet használtam, illetve tettem bele mazsolát is, mert egyszer kint olyat kóstoltam, amiben az is volt.
Nagyon egyszerű és finom édesség, tejérzékenyeknek (is) remek recept :)

Hozzávalók:
1 bögre (=2,5 dl) olivaolaj
2 bögre búzadara
1 evőkanál fahéj
összetört dió
ízlés szerint mazsola (én egy bögrényit tettem bele)

A sziruphoz:
3 bögre víz
2 és fél bögre cukor

A mazsolát áztasd be forró vízbe. Egy mély, nyeles serpenyőben melegítsd fel az olajat (csak közepes hőmérsékletre, inkább legyen alacsonyabb, mint magasabb a hőfok). Öntsd bele a búzadarát és a fahéjat, és kevergesd folyamatosan, amíg a gríz aranybarnává nem válik. Közben készítsd el a szirupot: a vizet a cukorral együtt forrald fel, kb. 10 percig. Öntsd a szirupot a halvához és kevergesd folyamatosan, amíg a puding besűrűsödik. Add hozzá a diót és a leszűrt mazsolát, keverd össze, majd húzd le az edényt a tűzről.
Öntsd a masszát muffinformákba vagy tepsibe és hagy kihűlni.
Melegen és hidegen is nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...