2010. április 20., kedd

Kókuszos-mazsolás quinoa keksz

Online vettem egy szakácskönyvet, ami steviás recepteket tartalmaz. Őszintén szólva, első átlapozásra csalódást okozott, mert bár cukor nincs a receptekben, finomított fehérliszt igen. Na meg vannak benne saláta receptek, amibe szintén édesítőt rak a szerző - én az ilyen receptekből egyszerűen kihagynám, biztos vagyok benne, hogy akkor is működnének.
Olyan "nesze semmi, fogd meg jól" hitvallásnak tűnik, mert bár nem használ cukrot, az édes ízhez ugyanúgy 10 körömmel ragaszkodik. Persze, amerikaiaknak íródott szakácskönyvről van szó...

A következő recept, mely e könyvből származik, ritka kivétel. Tegnap este sütöttem meg és nagyszerűen sikerült. Finom, omlós keksz lett a végeredmény; biztos, hogy máskor is meg fogom még sütni.

Hozzávalók (kb. két tucathoz)
(1 bögre = 2,5 dl)

2 bögre quinoa pehely
1 bögre kókuszreszelék
1/2 bögre mazsola
4 evőkanál puha vaj
3 evőkanál víz
1 teáskanál vanília paszta
1/2 teáskanál fahéj
1 teáskanál stevia (folyadék)

Melegítsd elő a sütőt 180 C fokra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
Keverd össze a quinoa pelyhet a kókuszreszelékkel, a mazsolával, a fahéjjal, a vaníliával és a vajjal. A vízhez add hozzá a steviát, jól keverd össze és öntsd a tésztához.
Az egészet gyúrd össze, szakíts belőle diónyi golyókat, majd a tepsiben lapítsd ki őket. Nem fognak megnőni, úgyhogy nyugodtan közel rakhatod őket egymáshoz.
15 perc alatt süsd a kekszeket aranybarnára.

Egyszerű és finom, pillanatokon belül elkészülő sütemény. Pillanatokon belül el is fog fogyni :)


8 megjegyzés:

á la carte kulinaria írta...

Érdekes ez az édes ízhez ragaszkodás... én sem tudnám elképzelni a sütiket édes íz nélkül. Bár valószínűleg szokás kérdése az egész. Jó, hogy vannak, akik reform ételeket készítenek, így meg lehet ismerni ezeket az ízeket és recepteket, hozzávalókat is. Én ennek ellenére azt vallom, hogy minden a mértékletességben rejlik. Mindenben van a test és lélek számára tápanyag, ha mértékkel fogyasszuk. Néha egy csokis keksz a legrosszabb hangulatban is felvidít : )Ha csak az egészségem nem követelné meg én biztos nem bírnám ki, hogy teljesen kiikatassam az életemből a cukrot és a lisztet. Le a kalappal, akiknek van hozzá ereje : )
Nagyon jónak tűnik a recept, érdekesek ezek az új receptek.

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Alexandra írta...

Félreérthetően fogalmaztam. Az édes ízt én is szeretem, de sokkal kevesebb édessel is beérem, mint régen.
Rendszeresen készítek édességeket és zömmel édesek, épp csak máshogy.
Azt mondják, hogy a tea / kávé ízét csak akkor érzed és élvezed igazán, ha cukor nélkül iszod őket. A cukor elnyomja az ízeket, nélküle viszont felfedezed az egyéb aromákat.
Egyébként mi nem betegség miatt követjük ezt a "különleges" étrendet, inkább csak betegség megelőzés a cél. Azt hiszem, ez is megér egy hosszabb bejegyzést :)

á la carte kulinaria írta...

: ) én a kávét és teát cukor nélkül iszom, sokkal finomabb így. Ez tény! Meg az epret sem cukrozom meg : )
Hát igen, tényleg megér egy hosszabb bejegyzést, majd ha lesz időd és kedved hozzá tedd közzé, szívesen elolvasnám.

Névtelen írta...

Szia Alexandra!

Ez a keksz remekül hangzik, ki fogom próbálni! Jó látni steviát kekszben, nagy keksz rajongók vagyunk. :-)

Amúgy totál igazad van, a cukor azon kívül, hogy öl - legszivesebben kötelezném a cukor gyártókat,hogy írják rá a zacskóra, csak úgy, mint a cigarettánál, hogy "a cukor halált okoz" - na szóval azon kívül, hogy nem egészséges, totálisan elnyomja az ételek igazi ízét. Totál ki akadtam nyáron, mikor vettem sárgadinynét (ami egyébként olyan édes volt, hogy azt már sózni kéne) és megkérdezte az eladó hogy hogyan fogyasztom, mire mondtam nagy kerek szemekkel, hogy "hát simán, nyersen", ő meg szintén kerek szemekkel "nem cukrozza?". Érdekes az élet.
Egyébként ez is olyan dolog, ohgy hozzá kell szokni. A cukorhoz könnyen hozzá lehet zsokni, de tapasztalom szerint 1hét alatt el is lehet tőle szokni.
Nagyon tetszik a blogod egyébként, csak így tovább!

Alexandra írta...

Köszi, Panna :)

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a quinoa nem teljesen paleo :-/ Mint a recept közlése óta kiderült, ez sem igazán javasolt, viszont a jó hír, hogy gluténmentes.
Mindenesetre nem vettem le a paleo címkét, mert a "light" paleosok szerintem nyugodtan fogyaszthatják.
Ha már a zab is megtűrt...

Idrissou írta...

A quinoa miért nem telejsen paleo (hasonlóan a köleshez, amaránthoz, stb.)? Tudom, hogy nem az, csak azt nem, hogy mi szól ellene - s utóbbi tudatában döntenék arról, fogyasztom-e.
Az az igazság, rengeteg paleós anyagot olvastam már, de az én problémámmal (reflux, enyhe rekeszsérv, viszont aszténiás alkat, tehát hízni szeretnék) nem igazán foglalkoznak az írások. Azt kezdem felismerni, hogy strict paleóval nem sokra megyek, ráadásul fogyok is, mind a BMI-m, mind a testzsír%-om a normál alatti. Viszont nem tudom, hogyan egyek sokat, úgy, hogy a reflux ne vágjon vissza, valami alternatívát találnom kell. Gondoltam már gluténmentes tésztára is, talán a semi paleo-mediterrán étrend jobb lenne.
Van esetleg valami ötleted?

Alexandra írta...

@Idrissou:

A quinoa-ban van egy olyan fehérje, ami sokaknál bélproblémákat eredményez, emellett nagyon magas a szénhidrát-tartalma. Ha többet eszel belőle, mint egy negyed bögrényi, az már nagyon komoly inzulinválaszt produkál.

A refluxra a paleot nagyon dicsérik. Ha hízni szeretnél, érdemes sok magot fogyasztani, olajos magokból készült ételeket.
Én is vékony vagyok, alacsony BMI-vel, de én nem bánom :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...