Hogy ez a sütemény milyen finom lett!
Antal Vali oldalán olvastam, hogy Eszter elkészítette a Horváth Ilona-féle Almás bélest steviával.
Mivel itt ősz van és almaszezon, mindig van itthon alma. Kedvet is kaptam az elkészítéséhez.
Néhány dolgot azonban megváltoztattam; az így született süteménynek a receptjét teszem most közzé.
Hozzávalók:
Tészta:
15 dkg teljeskiőrlésű liszt (nálam tönköly)
15 dkg őrölt mandula*
15 dkg vaj (ha olajjal készíted, sokkal kevesebb kell!)
1 tojás
1 kanál joghurt
Töltelék:
1 kg alma
1 marék mazsola
1 evőkanál fahéj
1 teáskanálnyi stevia
A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, két lapban kinyújtjuk. A nagyobbik lapot tepsibe tesszük úgy, hogy oldalra is kerüljön, rákenjük az almatölteléket, majd ráhelyezzük a másik lapot. Nálam a tepsi mérete 25x15 cm. A tetejét tejjel vagy tojással megkenjük, villával megszurkáljuk. Kb. 180 C fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
Töltelék:
Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, legyaluljuk. Fazékba tesszük a mazsolával és addig pároljuk, míg a levét elfőtte. Fahéjjal és steviával ízesítjük
Az így készült tésztát használhatjuk cseresznyés, meggyes pitének is.
*Biztos vagyok benne, hogy őrölt diőval vagy mogyoróval is működik a dolog. Itt Ausztráliában én még nem kaptam őrölt diót, ellenben őrölt mandulát mindenhol lehet kapni. Őrölt mogyoró is van sok helyen. Szóval itt a mandula olcsóbb, mint a dió, ezért készítettem azzal.
Nagyon finom sütemény lett a végeredmény. Nem ázott el a tészta, pedig nem szórtam meg semmivel a töltelék alatt.
2010. április 10., szombat
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
1 megjegyzés:
Ez nagyon jól sikerült!
Szeretnék valamit küldeni, egy mailcímet kérek tőled.
Megjegyzés küldése