Visszatérve az Anzacra - mi is az az Anzac? Mozaikszóról van szó: Australian and New Zealand Army Corps. Anzac napon arra emlékezünk, hogy az I. világháború alatt, 1915. április 25-én az ausztrál és új-zélandi csapatok megérkeztek Gallipoliba, Törökországba, ahol egy reménytelen csatában halomra ölték őket. Hogy mit kerestek ausztrálok és új-zélandiak az I. világháborúban? Az angolokat segítették, akiknek természetesen nem állt érdekükben, hogy a saját embereiket küldjék egy reménytelen küzdelembe - ismerős a történet?
Akit jobban érdekel, nézze meg a Gallipoli című filmet, főszerepben a fiatal Mel Gibsonnal. Érdemes.
Persze, ANZAC napon nem csak rájuk, de mindazokra is emlékezünk, akik Ausztráliáért áldozták az életüket a különböző csatákban, háborúkban.
E kis kitérő után álljon itt az Anzac keksz receptje, melyet hétfőn el is készítettem.
Hozzávalók:
85 g zabpehely
85 g kókuszreszelék
100 g liszt (nálam hajdina liszt)
100 g cukor (nálam teljesen kimaradt)
100 g vaj
1 evőkanál golden szirup (nálam ez is elmaradt, édesítésnek 2 evőkanál juharszirupot raktam a kekszbe)
1 teáskanálnyi szódabikarbóna
1-2 kanál víz, szükség szerint
A hozzávalókat összekeverem, összegyúrom. Diónyi golyókat formálok belőlük, két tenyerem között kilapítom őket és sütőpapíros tepsiben 180 C fokon, kb. 10 perc alatt aranybarnára sütöm őket.
Kb. 15 db keksz lesz belőle.
Megjegyzések:
#1
Eredetileg a vajat egy serpenyőben meg kell melegíteni és hozzá kell keverni a golden szirupot. Mivel a golden szirup csak egy flancos név a karamelizált cukor és víz kombinációjának, annak nem árt a hő. A juharszirupnak viszont igen, ezért variáltam meg ezt a lépést.
#2
A cukortól a keksz szépen karamelizálódik a sütés során, az enyém annyira nem. Szerintem így is nagyon finom, ropogós és omlós lett az eredmény.
Láttam, hogy az a divat, hogy szalagot kötünk a kekszekre. Nehogy lemaradjak... :)
1 megjegyzés:
Jól néz ki a szalagos kekszed. :))
Megjegyzés küldése