2010. április 8., csütörtök

Cukkinis fritatta bazsalikommal

Vacsorára nem szeretek húst enni. Egyébként sem eszek minden nap, de vacsorára kifejezetten ritkán. Az alábbi étel viszont nem csak vacsira jó, de egy piknikre is, vagy barátok fogadására.
Melegen és hidegen is finom, egyszerű és egészséges. Az egészet a friss bazsalikom teszi igazán különlegessé.

Hozzávalók 12 db-hoz:
2 evőkanál olivaolaj
2 db nagy fokhagyma gerezd, összezúzva
50 dkg cukkini, kb. 4 mm-es karikákra vágva
8 db tojás (lehetőleg bio gazdálkodásból származó, kapirgáló tyúkoktól)
egy marék bazsalikom, vékony csíkokra vágva
6 dkg frissen reszelt parmezán
10 dkg kockára vágott, marinált feta (vagy egyéb sajt)
esetleg 7,5 dkg liszt egy késhegynyi sütőporral*

A sütőt melegítsük előre 175 C fokra.
Egy serpenyőben közepes hőfokon enyhén pirítsuk meg a fokhagymát az olivaolajon. Adjuk hozzá a cukkinit és süssük őket kb. 5 percig, vagy amíg kezd szép aranybarna színe lenni. Ekkor tegyük az egészet félre.
Egy nagy tálban keverjük ki a tojásokat, adjuk hozzá a bazsalikomot, a parmezánt, a fetát. Ha akarsz bele lisztet tenni*, ekkor keverd bele ezt is. Tégy félre a cukkiniből 12 db szép karikát, a többit keverd bele a tojásos masszába. Oszd szét a masszát 12 muffinformába és díszítsd mindegyiket egy-egy cukkini karikával.
20 perc alatt süsd meg őket a sütőben. Tálalás előtt hagyd őket néhány percet hülni.

*Kétszer készítettem el ezt a fritattát, egyszer liszt nélkül, másodszorra fehér tönkölyliszttel. Őszintén szólva, az első alkalommal elsiklottam a liszt mellett és kifelejtettem belőle.
Mindkét fritatta nagyon finom volt, liszt nélkül is szépen feljött egy kicsit. Liszttel egy kicsit tömörebb lett és jobban feljött. Paleosok szigorúan liszt és feta nélkül! :) Bár a feta nagyon benne.

1 megjegyzés:

Pocak Panna írta...

Ez nagyon jól hangzik! Tutira ki fogom próbálni!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...