Persze, a cukron kívül néhány egyéb hozzávalót is lecseréltem, de tapasztalatból tudom, hogy ha minden mást úgy hagytam volna, ahogy írva volt, kivéve a cukrot, ugyanezt kapnám eredményül. A cukor valami nagyon érdekes kémiai reakciót jelent a süteményben.
Lássuk tehát a süteményemet:
Hozzávalók:
2 bögre (kb. 20 dkg) gesztenyeliszt
1 bögre kókuszliszt
1 teáskanálnyi stevia
1 evőkanál sütőpor
1/4 teáskanál só
2 tojás
10 dkg kókuszzsír
7,5 dl növényi tej (nálam zabtej)
1 teáskanál vanília paszta
1-2 marék forró vízbe áztatott mazsola
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra.
A száraz hozzávalókat keverd össze egy tálban.Egy másik tálban keverd össze a folyékony kókuszzsírt a tojásokkal és a steviával. Add hozzá a vanília pasztát.
A gesztenyelisztes keveréket adagolva keverd a tojásos masszához. Ahogy kezd besűrűsödni és nehezen keverhetővé válni, úgy adagold hozzá a tejet. A végén add hozzá a leszűrt mazsolát.
Adagold a tésztát muffin kapszlikba és süsd az egészet kb. 1 óráig. Az első 20 perc leteltével nézz rá, mert lehet, hogy le kell takarni alufóliával, nehogy megégjen.
Nekem 16 db muffin lett belőle.
Megjegyzések:
- az eredeti recept vajjal, tejjel, barnacukorral készül, úgyhogy nyugodtan kipróbálhatod azzal is, de akkor egy piskótaszerűbb muffint kapsz;
- a mazsola helyett rakhatsz bele csokidrazsét - ahogy az eredeti recept is szól;
- eredetileg csak 3/4 bögre tejet kellett volna hozzáadni a tésztához, de nekem az nem volt elég. Valószínűleg a cukor hiánya miatt. A fent megadott mennyiséggel azonban olyan lett a tészta állaga, mint amilyet egy muffintól elvárunk;
- a többlet folyadéknak és a cukor hiánya miatt a sütési idő is megnyúlt az eredeti 15-20 percről 1 órára;
- paleosok a kókuszolaj helyett használhatnak vajat, bár szerintem a kókuszolaj is legalább olyan megalkuvás, mint a vaj.
Ennek a muffinnak csak egy hibája van: nagyon gyorsan elfogy :)
6 megjegyzés:
Szia!
Már egy ideje nézegetem ezt a receptet, de végre tegnap este megsütöttem. Hát ez valami fantasztikusan finom. Kicsit szégyellem is magam emiatt, de rögtön benyomtam belőle 4 db-ot.
kÖSZIiii
Örülök, hogy ízlett :)
Szia!
Köszönöm, tényleg isteni finom.
Mondjuk én kevesebb kókusztejet használtam (2dl-t), de lehet, hogy kisebb volt a bögrém is...
Örülök neki :)
Nem volt túl tömény a kevesebb folyadékkal? Rövidebb lett a sütési idő?
Nem igazán értem, hogy a kókuszolaj miért megalkuvás, mint a VAJ?!?!?! A vaj tejből készül, tehát tejszármazék. Hogy lehet egy kalap alá venni a kókuszolajjal? A kókuszolajjal mi a baj paleós szempontból???
@Jutkaditka:
Kedves Jutkaditka,
Kérlek légy egy kicsit megértőbb. Ez a recept több, mint 3 éve íródott, amikor még nem csak én voltam kezdő paleós, de a paleo úgy általában Magyarországon is eléggé gyerekcipőben járt.
Annak idején még nem voltunk bőségesen ellátva paleós receptekkel és mindent úgy kellett kikísérletezni. Akkoriban még ittam zabtejet, ma már nem. Azóta a szabályok is sokkal jobban letisztultak.
Így visszatekintve, fogalmam sincs, hogy miért írtam, hogy a kókuszolaj megalkuvás. Nincs vele az ég világon semmi gond.
Ha ma készíteném el ezt a süteményt, stevia helyett más édesítőt használnék, kókuszolaj helyett ghít (csak az íze miatt, de autoimmunosoknak jobb a kókuszolaj), a növényi tej helyett pedig vizet.
Megjegyzés küldése