Ha valaki arra számít, hogy az alábiakban a mákos guba receptjét fogja olvasni, akkor csalódást kell okoznom.
A gubakenyér egy békés megyei specialitás. Egyszerű paraszti ételről van szó; nincs benne más, mint tojás és kenyér, mint a bundás kenyérnél. De a hozzávalókon kívül semmi másban nem emlékeztet rá.
A mi családunkban elég gyakran került az asztalra és természetesen a férjemnek is hamar elkészítettem. Most már ő is szereti :) Igaz, a kenyérféléket kerüljük, de nagy ritkán - csakis a gubakenyér kedvéért - ezzel kivételt teszünk ;)
Reggelire és vacsorára is remek választás.
Hozzávalók (2 személyre):
4 db tojás
1-2 db két-három napos kenyér (attól függ, mekkorák a szeletek)
só-bors ízlés szerint
A kenyeret* kb.1x1 cm-es kockákra vágjuk. A tojásokat felverjük. Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a kenyérkockákat, majd ráöntjük a felvert tojást. Folyamatosan kevergetjük, hogy a tojás ne álljon össze, hanem szépen rátapadjon a kenyérre.
Ha a tojás láthatóan megsült (pár perc), ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, melegen tálaljuk.
Extraként még forrón meg lehet szórni reszelt sajttal, ami pillanatokon belül ráolvad a gubakenyérre.
Tea és friss paradicsom illik hozzá.
*Ha túl száraz a kenyér, akkor nem lehet vágni, helyette törni fog. Ha túl puha a kenyér, akkor túl sok olajat fog magába szívni a sütéskor, így az sem jó. Ha nincs megfelelően száraz kenyér kéznél, érdemes előbb felkockázni és egy kicsit kiszárítani a sütőben. Kenyérpirítóban nem jó, mert abban csak a külseje fog száradni, a belseje puha marad.
2010. április 9., péntek
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
11 megjegyzés:
Jéééé! Tudtál újat mutatni, mint békési specialitást :-)
Nahát, ez nagyon érdekes. Még én sem hallottam erről az ételről, de megjegyzem magamnak.
@Chef Viki:
Jó pár éve még egy Vésztői Kalendárban is benne volt a recept, akkor győződtem meg róla igazán, hogy helyi specialitásról van szó, nem csak a mi családunk ismeri.
@Wise Lady:
A kenyéren múlik minden. Próbáld ki, kiváncsi vagyok, hogy ízlik :)
De jó! :)
Üdvözöllek!!!
Egy véletlentől vezérelve jutottam el hozzád. Igeeen!!!édesapám nagyon sokszor készítette, ő békés m.születésű volt,... ő hagymás zsiradékra tette a kenyérkéket, a többi u. mint nálad. Köszönöm Neked
Zsuzsó
@Zsuzsó:
Örülök, hogy valaki végre ismeri :)
gondolom a Betyárost is ismered
Neeem! Az milyen?
régi békés megyei pásztor étel,(slambuc,ömöm)ez egy egyszerű bográcsban készülő tésztás, krumplis étel
Az ény Anyukám is így készítette :) Békésiek vagyunk,Békés város.
Az én édesapám is sokszor készítette. Szintén Békés megyei származású volt, mezőberényi. Gondoltam, hogy békési étel lehet, mert itt a Dunántúlon senki nem ismeri. Mióta meghalt, nem ettem igazán jó gubakenyeret. :( Próbálkozom, de valahogy nem az igazi.... Ő a végén mindig pirospaprikával szórta meg.
Megjegyzés küldése