2010. április 15., csütörtök

Focaccia típusú lenmagkenyér

Paleosoknak ajánlott kenyér, alacsony szénhidrát tartalommal.

Hozzávalók:
1/3 bögre (= kb. 80 ml) olaj (paleos olajok itt)
1/2 bögre (= 1,25 dl) víz
1 teáskanál só
1 evőkanál sütőpor
5 tojás, jól felverve
2 bögre lenmagliszt

A sütőt melegítsük fel 180 C fokra. A lisztet jól keverjük össze a sütőporral és a sóval, majd adagolva öntsük hozzá a tojást, olajat és vizet. Keverjük ki jó alaposan, majd hagyjuk pár percet pihenni (kb. 3 perc).
Öntsük a tésztát szilikontepsibe vagy olajos sütőpapírral kibélelt tepsibe. Bármilyen vastagságú lehet a tészta, de legalább másfél centis legyen. Ha meg akarod szórni valamivel a tetejét, akkor a magokat nyomkodd egy kicsit bele a tésztába, különben sütés után le fog pörögni. A lenmagos focacciát kb. 20 percig kell sütni. Akkor jó, ha a tetejét megnyomkodva a tészta ruganyosan visszaugrik. Sütés után érdemes legalább 20 percet pihentetni, majd szeletekre vágni.

Megjegyzések:
  • 1 bögre mindig 2,5 dl-nek felel meg;
  • nem árt, ha a sütőpor gluténmentes. Lehet, hogy érdemes inkább egyszerűen szódabikarbónával helyettesíteni, de akkor elegendő bele egy teáskanálnyi;
  • Az eredeti recept szerint kell bele 1 evőkanál édesítőszer is. Szerintem ez teljesen felesleges, úgyhogy nem is raktam bele. Nem is hiányzott belőle;
  • én nem pihentettem a kenyeret sütés után, hanem egyből felvágtam. Nem volt vele semmi gond;
  • szerintem 4 tojás is elegendő lehet, mert amikor először megkóstoltam a végeredményt, eléggé éreztem benne a tojást. Most már nem, de lehet, hogy csak hozzászoktam...
Jó kis kenyér lett a végeredmény, bár aki a fehér kenyérért van oda, annak ez furcsa lesz.




Forrás videóval

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Alexandra!

Tegnap megcsinaltam ezt a lenmagkenyeret, es meg kell mondanom, hogy nagyon finom lett! A megjegyzesednek megfeleloen csak 4 tojast tettem bele, es egyaltalan nem erzodtt az izenen. :)
Koszi a receptet!

Alexandra írta...

Örülök, hogy ízlett :)

Pünkösdi Királylány írta...

Szia!

Jól hangzik a recept, de egy kis segítséget szeretnék kérni:

Nemrég sütöttem először paleós kenyeret szezám és lenmaglisztből. Sajnos a kenyér még mindig itt van szinte érintetlenül, mert bár az állaga jó, az íze nekem majdnem a gusztustalan határát súrolja. Nagyon érezni rajta a tojást és valószínű a lenmagliszttől keserű is.
Ez a kenyér is keserű, vagy én rontottam el valamit a lenmaggal? Örülnék, ha tudnék valami kenyéralternatívát összehozni, mert sokszor nagyon praktikus lenne, ha sietnem kell.

Előre is köszi a választ. ;)

Alexandra írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Alexandra írta...

@Bazsarozsa:

Nem kéne keserűnek lennie. Ha nagyon érzed a tojást, csökkentsd le a számát. Az első adagon én is nagyon éreztem, de amikor kevesebb tojással csináltam, már jobb lett az íze.

Ezt a kenyeret egyébként ritkán csinálom. Ha nagyon kenyérféleséget szeretnél, érdemesebb megpróbálni az olivabogyós-rozmaringos kenyeret (ami viszont nem 100% paleo). Ha csak valami rágcsálnivaló kell, mondjuk sonkához, kolbászhoz, apró falatkáknak, akkor a szezámmagos ropogóst ajánlom figyelmedbe. Ez utóbbit viszonylag gyakran készítem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...