2011. február 3., csütörtök

Répatorta (glutén-, tej- és cukormentes, paleo)

Mostanában, a legnagyobb sajnálatomra, kevesebb időm van blogolni, de főzni azért még főzök. Majd helyre áll ez is, és megint hozom a recepteket. Kitartás :)

Az alábbi répatortát a hétvégén sütöttem és nagyon elégedett vagyok vele. Finom és puha, olyan, mint a legfinomabb fajta, liszttel készült változat. Pedig ebben nincs gabonaliszt. 
Kisfiam az első reggel két pofára tömte, annyira ízlett neki, de szerencsére azért nem ezen élt és ebédnél már simán visszautasította az édességet :) 

Hozzávalók:
3 bögre mandulaliszt
1 teáskanálnyi só
1 teáskanálnyi szódabikarbóna
1 teáskanálnyi őrölt fahéj
1 teáskanálnyi őrölt (reszelt) szerecsendió
1/4 bögre szőlőmagolaj
2 evőkanál agavé nektár (vagy más édesítő)
5 nagy tojás
3 bögre reszelt répa
1 bögre mazsola (vagy ízlés szerint több, vagy mazsola helyett más aszalt gyümölcs)
1 bögre durvára tört dió

A sütőt előmelegítjük 175 C fokra.
Egy nagy tálba összekeverjük a mandulalisztet, a sót, a szódabikarbónát, a fahéjat és a szerecsendiót. Egy másik tálba összekeverjük a tojásokat, a szőlőmagolajat és az agavé nektárt. A folyékony hozzávalókat hozzáöntjük a száraz keverékhez és jól összedolgozzuk őket. Hozzáadjuk a reszelt répát, a mazsolát és a diót, majd az egészet egy előkészített tepsibe öntjük
A sütit kb. 30-35  percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Tálalás előtt legalább egy órát hagyjuk hűlni. 










Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

12 megjegyzés:

Vera írta...

Ez szuper, tetszik a lisztmentes megoldás... nekem csak a maszola szúrja a szemem, mert nem szeretem :)

GasztroRéka írta...

Nagyon szeretem a répatortát! Ügyes vagy, hogy ezt is reformosítottad. Kérlek térj be hozzám egy ölelésre!

Alexandra írta...

@Veronika:
Neked mondanom sem kell, hogy a mazsolát egy csomó mással is helyettesítheted :) Próbáld ki aszalt áfonyával :)

@Réka:
Nem az én érdemem, hanem (ismét) Elana Amsterdamé.
Köszönöm szépen az ölelést :)

Foodafok írta...

Alexandra! Ismét bebizonyítottad, hogy profi vagy a sütik készítésében.

Alexandra írta...

@Foodafok:
Köszönöm :) Azért még van mit tanulnom... :)

Eszter írta...

Alexandra! Szerinted a szőlőmagolajat mivel helyettesíthetem?

Alexandra írta...

@Eszter,
Ha paleoban gondolkozol, kókuszzsírt vagy ghee-t ajánlok ajánlok helyette.

Alexandra írta...

@Eszter,
Ha paleoban gondolkozol, kókuszzsírt vagy ghee-t ajánlok ajánlok helyette.

Eszter írta...

Köszönöm szépen! Mindenképpen kipróbálom majd! A banánkenyeredet már elkészítettem és valami isteni finom lett!

Névtelen írta...

Szia! Érdeklődnék, hogy mandulalisztet használtál, vagy magad daráltad le a mandulát? Mert a darált mandulának nagyobb a zsírtartalma...

Alexandra írta...

Őrölt mandulát használtam, nálunk nem lehet olajtalanított lisztet venni.

Névtelen írta...

Köszönöm a gyors választ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...