2011. február 11., péntek

Gasztromagazinok

Havonta legalább 3-4 gasztromagazint szoktam vásárolni, néha még többet is. Az újságokat mindig élvezettel nézem át, megjelölöm, melyik receptet szeretném kipróbálni, ihletet kapok, melyiket hogyan lehet átalakítani.
Aztán vagy van időm elkészíteni őket vagy nem.
Vagy elfelejtem őket vagy nem. 
De egy biztos: előbb-utóbb mindegyik magazin tetejére egy újabb kerül.

Szeretem ezeket a magazinokat és képtelen vagyok leszokni a vásárlásukról. Illetve ez így nem jó fogalmazás, mert nem is akarok leszokni róluk. Kellenek a kihíváshoz, a "naprakészséghez", az informálódáshoz. És teljesen mindegy, hogy emellett számtalan szakácskönyvvel rendelkezem, vagy hogy egy-egy tradicionális receptet a netről vadászok le. 

Mégis, elégedetlen vagyok. Sok recept, amit jó lenne elkészíteni, egyszerűen a feledés homályába vész. Az újságok csak gyűlnek és nekem egyre több és több helyre, majd polcra van szükségem ahhoz, hogy tároljam őket valahol. A kis jelölő címkék pedig árván kandikálnak ki a lapok közül arra várva, hogy egyszer újra ott nyitom ki őket...

Ez a szomorú valóság és szeretnék ezen valahogy változtatni. Azon gondolkozom, hogy lehetne hatékonyabbá tenni a rendszeremet. 
Vágjam ki az érdekes recepteket és gyűjtsem őket valahol? Ez nem jó, ha a papír mindkét oldalán vannak jó receptek. Vagy legalábbis nem jó akkor, ha be akarom ragasztani őket valahova. 
Vagy fénymásoljam ki a tartalomjegyzékeket és azon jelöljem az érdekes recepteket?
Vagy írjam át a tartalomjegyzékeket valamilyen elektronikus adatbázisba, ahol könnyebben kezelhető, szűrhető és kommentálható az információ? Nem kevés munkát jelentene havonta....

Ti mit csináltok a rengeteg gasztromagazinotokkal? 

8 megjegyzés:

Könyvlelő Kritta írta...

Amit meg szeretnék csinálni bescannelem és sorrendbe teszem őket, bár így sem mindig sikerül elkészítenem a kiválasztott recepteket(időhiány), de lényegesen gyorsabb eltárolni és válogatni, akár power pointba szedve is.

Lilla írta...

én egy jegyzetfüzetbe írom a címeket (és hogy melyik újság melyik szám hányas oldal), meg azt is ha megkívánok vmit, és a menütervezéskor átpörgetem, és ha valamit elkészítek a lsitáról, akkor szines filccel kipipálom.

Aliz írta...

Én éppen mostanában találtam ki egy jó módszert, de a kezdeti lelkesedés idő hiányában kissé lelohadt. Az a baj, hogy túl sok a recept, amit bejelöltem. Készítettem egy-egy táblázatot témánként a Wordben. (Leves, hús, köret, stb.) Beszkenneltem pdf-ben a receptet. Az első oszlopba az étel címe került pl.Meggyes szelet, a másodikba egy pár szavas leírás (Piskóta alapon mascarponés krém, meggyzselé a tetején), a harmadikba a hozzávalók, ami csak néhány olyan hozzávaló, ami alapból nincs otthon. A példához: meggybefőtt, mascarpone. Ezt az oszlopot abc szerint lehet szűrni, így amikor pl. veszek egy doboz mascarponét,csak abc-be állítom az oszlopot és egymás alá kerül az összes olyan recept, amibe mascarpone kell. Az utolsó oszlopba bemásolom a beszkennelt recept kis ikonját, és máris megnézhetem a receptet.
Ez egy jól kezelhető táblázat lenne, ha lenne rá időm.

krisz írta...

Erdekes, hogy mindenre mar szamitogepet hasznalok, de a receptek teren valahogy regivagasu vagyok. Jobb szeretem rendszerezni nyomtatott formaban a dolgokat. Szerintem jo kis megoldasokat lehet talalni a http://www.kikki-k.com uzleteiben. Mind a kivagos, mind a fenymasolos, mind csak a cim-kiiros es rendszerezos megoldasra.
Ezek mellett a kiprobalt es jo recepteket szeretem kiirni a sajat recepteskonyvemben is, kivagott keppel illusztralva. Egyszer majd jo lesz a lanyomnak vagy menyemnek, addig meg en is tudom hol talalom a legjobb eteleket. En is nagyon orulnek, ha maradt volna edesanyam utan ilyen recepteskonyv...

Borbély Anita írta...

Szia! Elég sok magazinom van. El is készítek belőle laponként egy receptet. Az nem valami sok ugye? :) Kaptál tőlem is egy díjat. :)
Anita, www.kavecsokolade.blogspot.com

GasztroRéka írta...

Dr Pepper Magazine Mondayt hirdetett.
http://csakapuffin.blogspot.com/2011/01/magazine-monday-es-konyves-kedd.html
Nekem sem ártana rendszereznem az újságokat.:)

Wise Lady írta...

Én sehogy. Már rég leszoktam a magazinvásárlásról. Egyet-egyet ritkán veszek. Online magazinokat olvasok, ezekből könnyű recepteket eltenni. A receptjeimet pedig a blogomban gyűjtöm, ezért is hoztam létre.

Alexandra írta...

Köszönöm mindenkinek az ötleteket!
Szerintem az oldaná meg a problémámat, ha az újságokkal együtt jönne egy kis cd, ami tartalmazná az újság összes receptjét, de azok csak egy speciális programmal lennének olvashatók. A cd-ről a recepteket ebbe a programba fel lehetne tölteni és ott különböző szempontok alapján lehetne szűrni, keresni.
Jaj de szép is lenne!

Minden más megoldás túl időigényes :-/

Kézzel írt kis "szakácskönyvem" nekem is van, amibe tizenéves korom óta írtam a recepteket, de amióta napi szinten használom a számítógépet és az internetet, azóta nem írok bele semmit sem.
PDF-ben is nagyon sok receptet őrzök, de ha keresni kell valamit, oda is ritkán nyúlok.

@Krisz:
Teszik az az ötlet, hogy az újságokba ragasztott jelölőcímkék színe egyből az étel fajtájára is utal (édesség, főétel, stb).

@Réka:
Azzal nincs gond, hogy főzök ezekből az újságokból, hisz gyakran készítek onnan, épp csak nem eleget.

@Wise Lady:
Le a kalappal előtted! Én egyelőre nem tudok ellenállni nekik...
Az elkészített receptek tárolására azonban valóban a blog a legjobb megoldás :)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...