A jól sikerült répatorta receptjét használtam, épp csak mandulaliszt helyett őrölt mogyorót, dió helyett török mogyorót, répa helyett pedig céklát tettem süteménybe.
Ez is finom lett - és enyhén piros.
Hozzávalók:
3 bögre őrölt török mogyoró
1 teáskanálnyi só
1 teáskanálnyi szódabikarbóna
1 teáskanálnyi őrölt fahéj
1 teáskanálnyi őrölt (reszelt) szerecsendió
1/4 bögre szőlőmagolaj
2 evőkanál agavé nektár (vagy más édesítő)
5 nagy tojás
3 bögre reszelt cékla
1 bögre mazsola (vagy ízlés szerint több, vagy mazsola helyett más aszalt gyümölcs, pl. tőzeg áfonya)
1 bögre durvára tört, hámozott török mogyoró
A sütőt előmelegítjük 175 C fokra.
Egy nagy tálba összekeverjük a őrölt mogyorót, a sót, a szódabikarbónát, a fahéjat és a szerecsendiót. Egy másik tálba összekeverjük a tojásokat, a szőlőmagolajat és az agavé nektárt. A folyékony hozzávalókat hozzáöntjük a száraz keverékhez és jól összedolgozzuk őket. Hozzáadjuk a reszelt céklát, a mazsolát és a mogyorót, majd az egészet egy előkészített tepsibe öntjük
A sütit kb. 30-35 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Tálalás előtt legalább egy órát hagyjuk hűlni.
Megjegyzés:
- A céklához érdemes vékony orvosi gumikesztyűt húzni és úgy meghámozni, a reszelést pedig a megfelelő konyhagépre bízni.
- A mogyorót betettem a sütőbe, magas hőfokon megpirítottam, majd egy kis hűlés dörzsöléssel a belső héját gyönyörűen el tudtam távolítani.
Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
5 megjegyzés:
Hmmmmm:-) eleg erdekes. Bennem a cekla a mai napig ugy el, hogy savanyusag, pedig mar sutottem is hus melle.
Tunde
Én előszeretettel készítem a gyümölcsöket sós ételként, a zöldségeket pedig édességként :)
Én is imádom az ilyen "szokatlanabb" párosításokat!
Éljenek a céklás sütik! :))
Óriási!!! Imádom a céklát! Pont ma reggel csináltunk egy bögre-bögre alapú répatortát , és kiváló lett. Nem is gondoltam volna, hogy céklával is ki lehetne próbálni. Köszi a tippet. Ha én ezt a klubban elmesélem!
@Foodafook:
A céklát én is nagyon szeretem, nem kell mindig kaviár ;)
Megjegyzés küldése