2010. november 3., szerda

Elkezdődött a BBQ szezon

Most már nálunk is.
Az idő egyre szebb és melegebb, így október utolsó előtti szombatjára meghívtunk "pár" barátot, hogy töltsünk el egy kellemes délutánt. Ahogy végiggondoltuk, hogy kinek a meghívásával vagyunk adósok, a meghívandók köre egyre csak nőtt. Eredetileg egy szimpla ebédben gondolkoztam, de egy létszám felett azt már nem érdemes bevállalni, így lett az egészből grillparti.
A létszám végül 20 és fél fő lett - félnek az én kisfiam számított :)

Hogyan is történt a parti megszervezése?
  1. Legalább 3 héttel a kijelölt időpont előtt fel kell venni a kapcsolatot mindenkivel, hogy ráérnek-e. A szombati nap egyébként is elég kapós, de nekünk szerencsénk volt és mindenki bevállalta.
  2. Egy héttel a parti előtt érdemes nagyrészt kitakarítani a lakást. Nagyon nem kell alaposnak lenni, mert egy 19 hónaposnak + egy férjnek még egy teljes hete marad arra, hogy mindent megint felfordítson. De azért a fürdőszobát például rendbe lehet tenni (kád, mosdó kisúrolása, tükör letörlése, stb). 
  3. A menüt is minimum egy héttel korábban össze kell állítani, hogy legyen az embernek ideje bevásárolni hozzá és előkészíteni mindazt, amit lehet. 
  4. Két nappal korábban bevásároltam mindent, kivéve az italokat, jeget, húsokat. Ugyanekkor kitakarítottam a konyhát, a nappaliban rendet vágtam, az ülőgarnitúra egyik huzatját kimostam. Férjem elkezdte a terasz rendbe tételét.
  5. Egy nappal korábban, vagyis pénteken nekiálltam a sütés-főzésnek, illetve előkészületeinek. Megsütöttem a müzlikenyeret, a csokis paleo piskótát, a szezámos krékert és a kávézselés csokoládékrémet. Felvágtam a lilahagymát kétféleképpen: egyik felét szeletekre, a három fajta salátához, a másik felét nyolcadokra, ami a húsnyárshoz készült. A három színű kaliforniai paprikát is felszeleteltem, külön csoportban pedig a rendes "magyar" paprikát  is felkarikáztam. A gránátalmából kiszedtem a magokat. A narancsokat kifiléztem. Az uborkát karikákra vágtam. Ezeket mind külön műanyag dobozba zártam és ment a hűtőbe. Egy jó pár citromot és lime-ot karikákra vágtam és a mélyhűtőbe tettem. Ezek végül mind a limonádéhoz készültek, a mélyhűtés a jégkockák helyettesítésére szolgált.Párom közben lemosta az üveg teraszkorlátot. Természetesen Zsebi segítségével :)
  6. Péntek este a hús megvásárlása, közös családi programként.
  7. Szombaton reggel első dolgom volt, hogy bevágtam az aznap felvenni készülő ruhámat a mosó-szárítógépbe, amit egyébként már napokkal korábban kimoshattam volna, de persze nem tettem.
  8. Reggeli után összeraktam a salátákat: a narancsos-olívabogyós salátát, a két fajta görög salátát (az egyik fetás, a másik feta nélkül), az epres rukkola salátát. A dresszinget egyedül a narancs salátára tettem rá, a többire még nem. Feldaraboltam a gyümölcsöket és elkészítettem a két fajta gyümölcs salátát. Mindent egyből tálakba tettem, lefedtem őket folpackkal és behordtam őket az ebédlő asztalra. A mártogatósokat és a magokat szintén tálkákba öntöttem, a chipset viszont csak zacskóstól tettem egy tálba, hogy majd abba kerül, de még nem bontottam ki. Az olívabogyót és  fetával töltött paprikákat is csak kitettem dobozostól, de nem raktam őket tálkákba.
  9. Férjem közben befejezi a terasz rendbetételét és elszalad megvenni az italokat és a jeget.
  10. Zsebi levétele az ebédlőasztalról.
  11. Kihordtam a sok poharat, tányérokat, szalvétát, fogvájókat, evőeszközöket. A mentát két csoportra osztottam: az egyiket apróra vágtam, a másikat csak levelekre bontottam.
  12. Zsebi levétele az ebédlő asztalról.
  13. Párom megjön, a jeget beleönti az óriási vödörbe és beleteszi az italokat. Utána letakarította az íróasztalainkat és leborította őket terítővel. A répát és az uborkát rudakra vágtam a mártogatóshoz.
  14. Zsebi levétele az asztalról, az általa összeborogatott makadámdió, mandula és kesudió szétválogatása Hamupipőke üzemmódban.
  15. Az olívaolajat és az eceteket is kitettem az asztalra.
  16. 12 órakor elrohantam életem leggyorsabb zuhanyozására és hajmosására. Zsebi persze velem, hogy addig is kontroll alatt legyen.
  17. Extra gyors söprés mindenhol, konyhában és folyosón felmosás.
  18. Hajszárítás és smink.
  19. Néhány telefonhívás fogadása, hogy a vendégek késni fognak. 
  20. Zsebire az apja pelust rak. Kivételesen jól.
  21. Az olívabogyó és a fetás paprika tálba helyezése, a chips kibontása. Sajtok kihelyezése.
  22. Limonádé összeállítása közben....
 ... megérkeztek az első vendégek (negyed 2 körül). Épp időben vagyunk! :)
Az első fecskék segítettek a limonádé befejezésében és már van is időnk dumálni, illetve a többi vendég fogadására :)
Az egyik vendég hozott egy ricotta tortát, egy másik egy nagy tál salátát, egy harmadik csokis süteményt.
A húsok sütésére 3 óra körül került sor.
Az időjárással összességében szerencsénk volt. Bár néha szemerkélt az eső, de nem fújt a szél és a hőmérséklet sem hűlt le nagyon, így zömmel kint is lehetett beszélgetni.
Gyerekek is jöttek, az egyik leányzó a zongorajátékával szórakoztatott bennünket. Nagyon szépen játszott.
Zsebi az első 10 percben félénk volt, az ölemben akart lenni vagy mögém bújt és onnan kukucskált, de később már szaladgált össze-vissza, körbemotorozta a teraszt, a nappalit és a konyhát, produkálta magát és barátkozott. A zongorázásba ő is beszállt :) Egész nap nem aludt, úgyhogy fél 6-ra már eléggé elfáradt és végül el is aludt. A vendégek ekkor már szállingóztak el, de az utolsók végül csak fél 7-kor mentek el. Igaz, velük még átmentünk a szomszédba is és az utcán is beszélgettünk.

Nagyon jó kis parti volt, jól éreztük magunkat. A hús nagy része elfogyott, a salátából és a sütiből viszont még maradt. 

 Houmus, tarama saláta és cékla mártogatós

Uborka és répa a mártogatósokhoz

Sajt tál

Különböző ropogtatni valók (kesudió, makadámiadió, mandula) és fetával töltött paprika

Szezám kréker*  (teljesen paleo)

Görög saláta (ebből kétféle is volt: az egyik fetával, a másik nélküle)

Szicíliai narancssaláta

Epres rukkolasaláta

Müzli kenyér* (paleo)

Házi limonádé


Gyümölcssaláta

 A terített asztal egy része

Sülnek a husik

A fentieken kívül volt még kávézselé csokoládékrémmel, paleo csokitorta (ezen recept alapján, de töltelék nélkül, sárgabarack lekvárral megkenve és csokival bevonva), valamint görögdinnye. 

* receptek hamarosan! 

További képek a másik blogomon.

    7 megjegyzés:

    Unknown írta...

    Nyamm, nyammm :) És mi nem voltunk meghíva? :D:D:D

    Ms. Poppy írta...

    Most irigykedem keményen. Nem csak a képeken látható rengeteg finomság miatt, hanem azért is, mert nálunk most csúnya, szürke ősz van.:S

    krisz írta...

    De remek kis party lehetett ez! Jo sok mindent keszitettel es minden nagyon finomnak is tunik! Kedvet kaptam en is hozza, csak nalunk meg az ido nem igazan megbizhato ehhez. 3 nap nyar van utana 2 het folytonos eso. :(
    A limonadet en is granatalmaval iszom, imadom! :)

    Wise Lady írta...

    Nagyszerűen összehoztad! Én is szívesen részt vennék egy ilyen partin, és dugig enném magam.

    Alexandra írta...

    @Hella:
    Hívás nélkül is bármikor nyugodtan beugorhattok :)))

    @Ms. Poppy:
    Nem elég, hogy nálatok pár hónapja még nyár volt, itt meg tél, az ausztrálok a házak szigetelésére és fűtésére sem lehetnek büszkék - úgyhogy én is irigykedhetem :)

    @Krisz:
    A gránátalmát csak egy hirtelen ötlettől vezérelve dobtam a limonádéra, mert olyan jónak tűnt a színösszeállítás, de kétségtelenül nagyon népszerű volt. Sokkal jobban fogyott, mint a 100%-os narancslé vagy almalé.

    @Wise Lady:
    Köszi :) Kaptunk olyan visszajelzést, hogy aznap már nem vacsoráztak... :)

    Unknown írta...

    Csak ne kéne akkorát ugrani. :))) De serényen gyakorlok és a családot is trenírozom. :D

    Névtelen írta...

    Woooowwww!
    Wow a gyönyörű terülj-terülj aszalkámnak és wow hogy nálatok (hát persze) most kezd melegedni! Úgy irígykedek! :-)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...