2012. november 23., péntek

Gesztenye palacsinta karamellás almával

Ha már igazán vágysz egy hagyományos, vékony tésztájú palacsintára, akkor készítsd gesztenyelisztből. 
És ha kipróbáltad, utána mindig ebből szeretnéd csinálni :)


Hozzávalók:

2 bögre gesztenyeliszt
1 bögre növényi tej (pl. rizs, mandula, stb)
1 bögre víz
1 tojás
1 evőkanál ghee vagy vaj, felolvasztva
csipet só
szőlőmagolaj a sütéshez

Keverd össze a tejet, vizet és a tojást, majd kisebb adagokban, hogy ne legyen csomós, keverd a gesztenyeliszthez. Add hozzá a felolvasztott ghee-t.
Kiolajozott palacsintasütőben hagyományos módon süss vékony palacsintákat.

Karamellás alma

1 db nagyobb alma
marék mazsola (elhagyható)
egy evőkanál ghee vagy vaj
1-2 evőkanál méz / agavé nektár / juhar szirup
őrölt fahéj ízlés szerint

Az almát hámozzunk meg, csumázzuk ki és vágjuk fel kisebb kockákra. 
A gheet olvasszuk meg, majd öntsük bele az almadarabokat és a mazsolát. Közepes lángon fedő alatt pároljuk, amíg az alma egy kicsit megpuhul (kb. 5 perc). Időnként rázogassuk meg a serpenyőt, hogy le ne égjen és az alma egyenletesen párolódjon. 
Ha az alma megpuhult, vegyük le a fedőt, vegyük feljebb a hőt és pároljuk el az esetleges folyadékot. Öntsük a mézet az almára és 1-2 percig karamellizáljuk a gyümölcsöt.

A palacsintákat szórjuk meg fahéjjal, csavarjuk fel és öntsük rá a karamellizált almát. 
Melegen tálaljuk.


Jó étvágyat!

Tejérzékenyeknek:  Vaj és ghee helyett használj inkább olvasztott kókuszzsírt.
Glutén érzékenyeknek:  Élvezd az ételt úgy, ahogy van.  
Paleosoknak: 
Élvezd az ételt úgy, ahogy van. 

11 megjegyzés:

Kovács Janka írta...

Ez valami szenzációs lehet:)

MW írta...

Nekem leragad mindenképpen:(
Üdv,
MW

Alexandra írta...

@MW:
Ezzel a recepttel is próbáltad? Kiolajozod a palacsintasütőt, minden palacsinta előtt? Nekem soha nem ragadt oda.

jutkaditka írta...

A ghee/vaj helyett más zsiradékkal is működni fog? A tésztába paleolajat tervezek rakni, az alma alá kókuszzsírt. Szerinted?

Alexandra írta...

@jutkaditka:
Igen, jó lesz mind a kettő.

jutkaditka írta...

Megcsináltam, és csúcs szuper finom!
A palacsintákkal nekem is meggyűlt a bajom, szakadtak, ahogy alányúltam, de végül csak én nyertem (tettem még a tésztába paleolajat).
És az almaszószra szórtam fahéjat, a palacsintákat meg kakaós xilit-tel töltöttem.
Valami mennyei, már megfogadtam, hogy karácsony reggelén is ez lesz az ünnepi reggeli.

Alexandra írta...

@jutkaditka:

Örülök, hogy ízlett :)

Cukroskata írta...

finom volt, de nekem is leragaft:-(

Névtelen írta...

Nagyon finomak lettek! Minden palacsinta előtt ecsettel vékonyan kikentem a serpenyőt, és így még feldobva is sikerült némelyiket megfordítani. :)
Ágnes

Alexandra írta...

Örülök, hogy nem ragadt le, Ágnes :)
Én mindig rakok egy pici olajat a palacsinta alá, régen a hagyományos esetében is. És valóban, meg is lehet fordítani a palacsintákat :)

Kitti :) írta...

Végre megsütöttem ma! Nagyon -nagyon finom! Almából viszont többet készítettem, az is Isteni!! + fahéjas xylittel szórtam meg a belsejét.kókuszzsírral sütöttem, nem ragadt le egyáltalán.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...