2010. április 17., szombat

Gesztenye muffin mazsolával

Tegnap nagyon különlegeset alkottam: gesztenyelisztből készítettem muffint. Az interneten vadásztam a receptet, mégis egy egészen más állagú süteményt kaptam eredményül, mint az eredeti. Ennek legfőbb oka pedig az, hogy nem raktam bele cukrot, csak egy kevés steviát. Mégis, az állagváltozás nem jelenti azt, hogy nem sikerült a sütemény. Úgy kell elképzelni, mintha a gesztenyepüré kívül piskótaszerűen ropogósra sült volna. Nehéz elképzelni? :) Készítsd el te is, és meglátod :)
Persze, a cukron kívül néhány egyéb hozzávalót is lecseréltem, de tapasztalatból tudom, hogy ha minden mást úgy hagytam volna, ahogy írva volt, kivéve a cukrot, ugyanezt kapnám eredményül. A cukor valami nagyon érdekes kémiai reakciót jelent a süteményben.
Lássuk tehát a süteményemet:

Hozzávalók:
2 bögre (kb. 20 dkg) gesztenyeliszt
1 bögre kókuszliszt
1 teáskanálnyi stevia
1 evőkanál sütőpor
1/4 teáskanál só
2 tojás
10 dkg kókuszzsír
7,5 dl növényi tej (nálam zabtej)
1 teáskanál vanília paszta
1-2 marék forró vízbe áztatott mazsola

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra.
A száraz hozzávalókat keverd össze egy tálban.Egy másik tálban keverd össze a folyékony kókuszzsírt a tojásokkal és a steviával. Add hozzá a vanília pasztát.
A gesztenyelisztes keveréket adagolva keverd a tojásos masszához. Ahogy kezd besűrűsödni és nehezen keverhetővé válni, úgy adagold hozzá a tejet. A végén add hozzá a leszűrt mazsolát.
Adagold a tésztát muffin kapszlikba és süsd az egészet kb. 1 óráig. Az első 20 perc leteltével nézz rá, mert lehet, hogy le kell takarni alufóliával, nehogy megégjen.

Nekem 16 db muffin lett belőle.

Megjegyzések:
  • az eredeti recept vajjal, tejjel, barnacukorral készül, úgyhogy nyugodtan kipróbálhatod azzal is, de akkor egy piskótaszerűbb muffint kapsz;
  • a mazsola helyett rakhatsz bele csokidrazsét - ahogy az eredeti recept is szól;
  • eredetileg csak 3/4 bögre tejet kellett volna hozzáadni a tésztához, de nekem az nem volt elég. Valószínűleg a cukor hiánya miatt. A fent megadott mennyiséggel azonban olyan lett a tészta állaga, mint amilyet egy muffintól elvárunk;
  • a többlet folyadéknak és a cukor hiánya miatt a sütési idő is megnyúlt az eredeti 15-20 percről 1 órára;
  • paleosok a kókuszolaj helyett használhatnak vajat, bár szerintem a kókuszolaj is legalább olyan megalkuvás, mint a vaj.


Ennek a muffinnak csak egy hibája van: nagyon gyorsan elfogy :)

6 megjegyzés:

MonaLisa írta...

Szia!
Már egy ideje nézegetem ezt a receptet, de végre tegnap este megsütöttem. Hát ez valami fantasztikusan finom. Kicsit szégyellem is magam emiatt, de rögtön benyomtam belőle 4 db-ot.
kÖSZIiii

Alexandra írta...

Örülök, hogy ízlett :)

Névtelen írta...

Szia!
Köszönöm, tényleg isteni finom.
Mondjuk én kevesebb kókusztejet használtam (2dl-t), de lehet, hogy kisebb volt a bögrém is...

Alexandra írta...

Örülök neki :)
Nem volt túl tömény a kevesebb folyadékkal? Rövidebb lett a sütési idő?

jutkaditka írta...

Nem igazán értem, hogy a kókuszolaj miért megalkuvás, mint a VAJ?!?!?! A vaj tejből készül, tehát tejszármazék. Hogy lehet egy kalap alá venni a kókuszolajjal? A kókuszolajjal mi a baj paleós szempontból???

Alexandra írta...

@Jutkaditka:

Kedves Jutkaditka,
Kérlek légy egy kicsit megértőbb. Ez a recept több, mint 3 éve íródott, amikor még nem csak én voltam kezdő paleós, de a paleo úgy általában Magyarországon is eléggé gyerekcipőben járt.
Annak idején még nem voltunk bőségesen ellátva paleós receptekkel és mindent úgy kellett kikísérletezni. Akkoriban még ittam zabtejet, ma már nem. Azóta a szabályok is sokkal jobban letisztultak.

Így visszatekintve, fogalmam sincs, hogy miért írtam, hogy a kókuszolaj megalkuvás. Nincs vele az ég világon semmi gond.

Ha ma készíteném el ezt a süteményt, stevia helyett más édesítőt használnék, kókuszolaj helyett ghít (csak az íze miatt, de autoimmunosoknak jobb a kókuszolaj), a növényi tej helyett pedig vizet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...