2009. június 2., kedd

Narancsos-fahéjas marcipán szaloncukor

Végezetül álljon itt mai remekművem, a Narancsos-fahéjas marcipán szaloncukor. Az eredeti receptet Kriszta oldalán, a Dolce vita gasztroblogon találtam. Igazán hálás vagyok a receptért, mert ha habkarikát nem kapok itt, Ausztráliában, szaloncukrot még úgy se. Hogy mi volt a receptben igazán vonzó? A mandula, a marcipán, a narancs és a fahéj :) És persze jó lesz majd igazi, házi készítésű szaloncukrot enni karácsonykor, illetve jó lesz látni apósom meglepett arcát :) (Apósom magyar, de a fia, vagyis a férjem, egy szót sem beszél magyarul...) Na meg azokba a bizonyos karácsonyi ajándékdobozokba is teszek egy párat, hogy reklámozzam a magyar édességeket Kacsintó

Az eredeti recepthez képest annyit változtattam, hogy a víz egy részét narancslével helyettesítettem, illetve a masszához kevertem egy kis frissen reszelt narancshéjat is. Szerintem a receptet még tovább lehetett volna ízesíteni egy kis Cointreau-vel is, de az nincs itthon... Mivel én másfélszeres adagot készítettem, a hozzávalókat is így adom meg.

Narancsos-fahéjas marcipán szaloncukor

Hozzávalók (nekem 52 darab lett): 30 dkg őrölt mandula, 22 dkg porcukor, 1 fél narancs leve és valamennyi reszelt héja, víz, kandírozott narancshéj, fahéj, 20 dkg étcsoki (70%-osat használtam), vaj a csoki felolvasztásához

Keverjük össze a mandulát a porcukorral, adjuk hozzá a fél narancs leszűrt levét és annyi vizet, hogy gyúrható masszát kapjuk. (Vigyázzunk a víz mennyiségével, nekem a narancslé után már csak pár kanálnyi vízre volt szükségem!). A levet és a vizet folyamatosan, kis részletekben adagoljuk. Ízesítsük a masszát ízlés szerint fahéjjal és apróra vágott narancshéjjal, gyúrjük össze, majd formázzunk szaloncukrokat. A csokiba való mártogatáshoz tettem egy kis előkészületet: egy hungarocel "lemezt" betakartam alufóliával és előkészítettem egy halom fogvájót. Ezek után a csokoládét vízfürdő felett egy kis vajjal olvasszuk fel, majd a szaloncukrokat fogvájóra tűzve egyenként vonjuk be csokival. Finoman az edényhez ütögetve a fogvájót csöpögtessük le a felesleges csokimennyiséget, majd a fogvájót tűzzük a hungarocelbe. Ha minden szaloncukor megkapta a csokimázat, tegyük az szaloncukor-erdőt hideg helyre, hogy a csoki visszaszilárduljon, majd csomagoljuk. (A csoki megszilárdulása az ausztrál nyárban egy kicsit nehézkes, otthon jóval egyszerűbb...)

Ez a recept telitalálat! Nagyon-nagyon finom, valódi marcipános szaloncukorban lesz részünk, ha elkészül és biztosan állítom, hogy sikert aratunk vele. Már csak azt kell kitalálnom, hova dugjam az elkészült remekműveket a férjem elől...

Még mindig nem késő, hogy Te is nekiállj a karácsonyi sütik gyártásához :)

Kedves barátaim, családom és olvasóim! Ha tetszettek a receptek, várhatóan december 15 és 20-a között lehet rám szavazni a következő email címen, az összefoglaló poszt megjelenése után: nemisbeka kukac index pont hu.

2 megjegyzés:

Fehérnyúl írta...

A kókuszos szaloncukor receptjét beposztolnád?

Katina írta...

kitchen aid-re vadászva találtam az oldaladra:)

úgy tűnik, mindenki erre kapott rá anno:D kevésbé gusztusos képekkel, de én is posztoltam erről
http://semi-sweet-life.blogspot.hu/2010/01/karacsony-2009.html

további jó főzőcskézést:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...