Paleolitikánk

Röviden arról, hogy mi is az a paleo étkezés:

A video eredete: Pay now, live later
Fordította: GreenieHUN

1) Valamilyen betegségetek van, azért követitek ezt a diétát?

Nem, nem vagyunk betegek. De nem is szeretnénk azok lenni :) Meggyőződésből követjük ezt az étkezési rendet, ennek ellenére nem vagyunk 100 %-ig paleosok. Néhány dologban kötünk kompromisszumokat.


2) De hát a szervezetnek szüksége van szénhidrátra, a paleosok meg nem esznek ilyesmit...?!?

A gabona nem fogyasztása nem jelenti azt, hogy nem jut a szervezetünkbe szénhidrát. Mindennek van szénhidrát tartalma: a zöldségnek, a gyümölcsnek és a húsnak is. Ettől nem lesz tápanyaghiányod.


3) A méz, a juharszirup, az agavé nektár paleo?

A 100%-os juharszirup is van annyira természetes, mint a méz, de a GI-je egy picit magasabb, mint a mézé. Az agavé nektár is természetes, és ennek a GI-je alacsonyabb, mint a másik kettőé - bár nem tudom, mennyire hozzáférhető Magyarországon.
GI szempontjából a xylit és a stevia a legjobb választás.
Mindezek mellett én amondó vagyok, hogy néha-néha, alkalmanként belefér az étkezésünkbe a fogyasztásuk, ahogy annak idején az ősember is hozzáférhetett, de csak mint ínyencséghez.

A juharszirupnak és az agavénak nincs mellékíze és folyékony állapotukban könnyű a süteményekhez, folyadékokhoz adagolni.
A méztől jellegzetes méz ízt kapsz és ne felejtsd el, hogy hő hatására a benne található egyéb értékes anyagok (vitaminok és ásványi anyagok) tönkremennek. Számomra a méz inkább fűszer.
A steviát ki kell tapasztalni, mert egyrészt van egy mellékíze, amit vagy érzel vagy sem, másfelől a süteményekbe téve hiányozni fog a cukor térfogatnövelő (vagy összetartó) hatása. Ugyanakkor szerintem az emberből kiszívja a nedvességet, ezért inkább nedves ételekbe, folyadékokba ajánlom tenni (pl. almáspite töltelékébe jó, de a tésztájába nem, vagy pl. kávéba jó)
A xylit hozza a "cukor élményt", de hogy mellékízt érzel-e vagy lesz-e tőle hasmenésed, az az egyéni érzékenységtől függ. Sok dologra alkalmas, amire a többi édesítő nem (pl. készíthetsz a segítségével paleo marcipánt).


4) Hogyan számoljam át a receptekben megadott cukor mennyiséget?

Szerintem felejtsd el az átszámítást. Vagyis ha a recept pl. 20 dkg cukrot ír, ne kezdj el filózni rajta, hogy az most mennyi méznek vagy xylitnek felel meg. Helyette próbáld meg alaposan lecsökkenteni az édesítőt. Tapasztalatom szerint 1-2 kanál édesítő egy tepsi sütihez, egy adag krémhez bőven elég. Mindig gondolj arra, hogy az a sok édesítő a szervezetedben fog landolni. Ha még nem vagy hozzászokva a kevésbé édeshez, fokozatosan is csökkentheted az édesítőadagot.
A blogomon találsz néhány muffint édesítő nélkül is, csak gyümölcsökkel. A málnás-banános muffin pl. nagyon finom.


5) Mi a helyzet a csokoládéval?
Csak Lindt 85 %-os étcsokoládét szoktam venni, mert abban nincs szója- és tejszármazék. A 10 dkg csokoládéban összesen 5 g cukor van, amit elfogadható kompromisszumnak tartok, tekintve, hogy ha magasabb kakaó tartalmú csokoládét használnék, az is kívánna valamilyen édesítést.


6) Milyen kompromisszumokat köttök?

Reggelente a saját magam által kevert müzlinkbe teszek zabpelyhet is. Ennél gyakrabban nem használok zabot.
Rendszeresen eszünk kemény sajtokat és nagyon ritkán lágy sajtokat is.
A cappuccinot tejjel készítjük, de ezen túlmenően nem iszunk és használunk tejet.
Havonta talán háromszor-négyszer eszünk rizst vagy tésztát, esetleg puliszkát. Időnként, ha étterembe megyünk és nincs módunk elkerülni, szintén becsúszik valamilyen nem paleo étel. 

Ezek a mi kompromisszumaink, amikkel tisztában vagyunk és valóban kivételként kezeljük őket.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...