2012. április 9., hétfő

Ropogós bőrű lazac gyömbéres glazúrral

Szeretem ezt az ételt. Olyannyira, hogy az utóbbi időben többször is elkészítettem és az egyik kedvencünkké vált.
Az eredeti recept szerint, melyet egyébként a The Australian Women's Weekly-ben találtam pár hónapja, soba tésztával kellene tálalni, de mi nem eszünk tésztaféléket. Egyébként is, szerintem úgy túl nehéz étel lenne.




Hozzávalók
2 dkg friss gyömbér, megpucolva és finomra reszelve
4 dkg cukrozatlan sárgabarack lekvár (gyümölcsdarabok nélkül)
1 evőkanál szójaszósz
30 ml víz
1 evőkanál szezámmag
2 db, egyenként 18 dkg lazac filé, bőrrel együtt
1 evőkanál szőlőmagolaj vagy  más, semleges ízű olaj
köretnek párolt brokkoli


Egy nyeles serpenyőben összekeverjük a gyömbért, a lekvárt, a szója szószt és a vizet. Folyamatos kevergetés mellett 2-3 percig forraljuk, illetve amíg be nem sűrűsödik.


A szezámmagot száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük.


A lazacból eltávolítjuk a szálkákat (nagyon egyszerű, mert kevés van benne - én szemöldökcsipeszt használok e célra), majd sózzuk-borsozzuk.
Ugyanabba a serpenyőbe, amelyben a szezámmag volt, szőlőmagolajat öntünk és közepes hőmérsékletre melegítjük. Bőrével lefelé beletesszük a lazacfiléket, majd 3-4 percig sütjük, illetve amíg a bőr ropogós nem lesz. Megfordítjuk és tovább sütjük még 2-3 percig, illetve ízlés szerint (szerintem úgy az igazi, ha a közepesen van átsütve, vagyis a közepe még sötétebb rózsaszín).


Közben a brokkolit rózsákra szedjük és kb. 3 perc alatt megpároljuk. Levesszük a gázról és melegen tarjtuk. Ne főzzük túl, akkor jó, ha még roppan. 


Ha kész a hal, a brokkolit elosztjuk a tányérokon és mellé tesszük a lazacot. Meglocsoljuk a gyömbéres glazúrral és megszórjuk a szezámmaggal.


Jó étvágyat!




Tejérzékenyeknek:  Élvezd az ételt úgy, ahogy van. 
Glutén érzékenyeknek:  Élvezd az ételt úgy, ahogy van.  
Paleosoknak: 
 Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

5 megjegyzés:

Vera írta...

ez ezméletlenül jól hangzik. Egyébként is szeretem a lazacot, jövő héten egyik napra betervezem.

Vera írta...

én imádom a sült édesköményt a lazachoz.

Alexandra írta...

Ó-ó, észre sem vettem, hogy véletlenül közzétettem, mielőtt befejeztem volna...!
Elmentünk itthonról és a nagy sietségben úgy tűnik, másik gombot nyomtam meg, mint amit akartam :D
Most már kész, befejeztem :)
Tényleg nagyon finom, Vera, érdemes kipróbálni :) Majd mond el, hogy ízlett.

Vera írta...

Fantasztikus volt, az egyik legjobb lazacrecept amit valaha próbáltam, ha nem a legjobb.

Alexandra írta...

Ezt örömmel hallom :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...