Szeretem ezt az ételt. Olyannyira, hogy az utóbbi időben többször is elkészítettem és az egyik kedvencünkké vált.
Az eredeti recept szerint, melyet egyébként a The Australian Women's Weekly-ben találtam pár hónapja, soba tésztával kellene tálalni, de mi nem eszünk tésztaféléket. Egyébként is, szerintem úgy túl nehéz étel lenne.
Hozzávalók
2 dkg friss gyömbér, megpucolva és finomra reszelve
4 dkg cukrozatlan sárgabarack lekvár (gyümölcsdarabok nélkül)
1 evőkanál szójaszósz
30 ml víz
1 evőkanál szezámmag
2 db, egyenként 18 dkg lazac filé, bőrrel együtt
1 evőkanál szőlőmagolaj vagy más, semleges ízű olaj
köretnek párolt brokkoli
Egy nyeles serpenyőben összekeverjük a gyömbért, a lekvárt, a szója szószt és a vizet. Folyamatos kevergetés mellett 2-3 percig forraljuk, illetve amíg be nem sűrűsödik.
A szezámmagot száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük.
A lazacból eltávolítjuk a szálkákat (nagyon egyszerű, mert kevés van benne - én szemöldökcsipeszt használok e célra), majd sózzuk-borsozzuk.
Ugyanabba a serpenyőbe, amelyben a szezámmag volt, szőlőmagolajat öntünk és közepes hőmérsékletre melegítjük. Bőrével lefelé beletesszük a lazacfiléket, majd 3-4 percig sütjük, illetve amíg a bőr ropogós nem lesz. Megfordítjuk és tovább sütjük még 2-3 percig, illetve ízlés szerint (szerintem úgy az igazi, ha a közepesen van átsütve, vagyis a közepe még sötétebb rózsaszín).
Közben a brokkolit rózsákra szedjük és kb. 3 perc alatt megpároljuk. Levesszük a gázról és melegen tarjtuk. Ne főzzük túl, akkor jó, ha még roppan.
Ha kész a hal, a brokkolit elosztjuk a tányérokon és mellé tesszük a lazacot. Meglocsoljuk a gyömbéres glazúrral és megszórjuk a szezámmaggal.
Jó étvágyat!
Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
2012. április 9., hétfő
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
5 megjegyzés:
ez ezméletlenül jól hangzik. Egyébként is szeretem a lazacot, jövő héten egyik napra betervezem.
én imádom a sült édesköményt a lazachoz.
Ó-ó, észre sem vettem, hogy véletlenül közzétettem, mielőtt befejeztem volna...!
Elmentünk itthonról és a nagy sietségben úgy tűnik, másik gombot nyomtam meg, mint amit akartam :D
Most már kész, befejeztem :)
Tényleg nagyon finom, Vera, érdemes kipróbálni :) Majd mond el, hogy ízlett.
Fantasztikus volt, az egyik legjobb lazacrecept amit valaha próbáltam, ha nem a legjobb.
Ezt örömmel hallom :)
Megjegyzés küldése