2010. április 30., péntek

Rukkola saláta dinnyével és fetával

Már biztos a könyökötökön jön ki a rengeteg rukkolás recept - de mit csináljak, ha ez is finom?

Ilyenkor már ugyan nem szoktam görögdinnyét venni (bőven benne vagyunk az őszben), de múltkor az is volt a gyümölcs dobozban. A szállító valóban vigyáz a hírnevére, nem rak a dobozba rossz árut: a dinnye nagyon finom volt.
Egy részéből ez a saláta készült, a maradékot megettük desszertnek :)
Mivel ez volt a teljes értékű ebédünk, egy kis bresaolával tettem tartalmasabbá.

Ha már itt tartunk, mi is az a bresaola? Szárított (füstölt), sózott marhahús. Kb. 2-3 hónapig érlelik, mire megkeményedik és a színe sötét vörös, majdnem lilássá válik. Eredetileg Lombardiából, Olaszországból származik, ott parmezánnal és egy kis olivaolajjal meglocsolva fogyasztják.
Lehet, hogy az olaszok most megköveznének, mondván, hogy csak az nevezhető bresaolanak, ami ott készül, az enyém, amit Ausztráliában készítenek, meg sem közelíti az igazit. Mivel nagyon szigorú szabályok vonatkoznak az élelmiszerek behozatalára, kétlem, hogy bárhol is lehetne valódit kapni, így maradok az ausztrál változatnál (egyébként a Thomas Duxnál veszem). Nekem nagyon ízlik, arról nem is szólva, hogy egy kis változatosságot jelent a prosciuttohoz képest. Na meg egyébként is annyira nehéz olyan felvágottat, sonkát vagy akár szalonnát, bacont vásárolni, amiben nincs hozzáadott cukor (!!!). Ebben viszont nincs.
Ha el szeretnéd készíteni ezt a salátát és nem kapsz bresaolát, nyugodtan hagyd ki vagy helyettesítsd prosciuttoval.

Hozzávalók:
rukkola
görögdinnye
feta
bresaola
olivaolaj (nálam a feta fűszeres pácleve)
fehér balzsamecet

A görögdinnye piros húsát kockákra vágtam, a bresaolát csíkokra. A feta nálam kecskesajtból készült és eleve fűszeres olajba volt pácolva. (Hogy milyen fűszerek, azt nem tudom, nincs ráírva az üvegre, de a kakukkfüvet felismerem benne). A rukkolára rádobtam a dinnyét, a bresaolát és a leszűrt feta kockákat. Az egészet meglocsoltam a feta páclevével és fehér balzsamecettel.


Okosságok forrása:
Wikipedia

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kérlek irj még a Sydney-i jellegzetes gyümölcsökről. Az előző postod a custard apple-ról nagyon jó volt!
Te tudod, hogy hogy hivják a passion fruit-ot magyarul?
Yvette

Alexandra írta...

@Yvette:
Köszönöm a kedves szavakat és a kérdést, most látom, hogy kimaradt a listámból (biztos azért, mert már a magyar neve is olyan egzotikus). Pótolom is.
A passion fruit magyarul marakuja, bár ez is jövevény szó. Ha jól tudom, a szó orosz közvetítéssel került hozzánk. Talán a sok vitára okot adó elnevezés helyett (passió gyümölcs, maracuja stb) inkább egyszerűen golgota gyümölcsnek kellene hívni, mert a golgota virág gyümölcséről van szó.

GasztroRéka írta...

Létezik a közhasználatban a golgota gyümölcs szó,és én is mindig ezt használom.:)

Alexandra írta...

@Réka:
Akkor nem találtam fel a spanyol viaszt ;)
Szerintem törekedni kellene a magyar elnevezések használatára.
Hát nem jobb a csirimojót is inkább krémalmának hívni?!?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...