2010. április 29., csütörtök

Anzac keksz

Egy kicsit késői a bejegyzés, tekintve, hogy ANZAC-nap vasárnap és hétfőn volt. Igazából egy napos ünnepről van szó, mely mindig április 25-én tartunk, de mivel most hétvégére esett, megkaptuk a hétfőt szabadnapnak. Így van ez itt, kérem szépen, ha egy ünnep hétvégére esik, szabadnappá tesszük a hét első napját :) A napokat sem szoktuk tologatni, hogy ledolgozzuk a pénteket jövő hét szombaton, hogy most 4 napos hétvégénk legyen, azért cserébe, hogy rákövetkező héten egy napos legyen a hétvége...

Visszatérve az Anzacra - mi is az az Anzac? Mozaikszóról van szó: Australian and New Zealand Army Corps. Anzac napon arra emlékezünk, hogy az I. világháború alatt, 1915. április 25-én az ausztrál és új-zélandi csapatok megérkeztek Gallipoliba, Törökországba, ahol egy reménytelen csatában halomra ölték őket. Hogy mit kerestek ausztrálok és új-zélandiak az I. világháborúban? Az angolokat segítették, akiknek természetesen nem állt érdekükben, hogy a saját embereiket küldjék egy reménytelen küzdelembe - ismerős a történet?
Akit jobban érdekel, nézze meg a Gallipoli című filmet, főszerepben a fiatal Mel Gibsonnal. Érdemes.

Persze, ANZAC napon nem csak rájuk, de mindazokra is emlékezünk, akik Ausztráliáért áldozták az életüket a különböző csatákban, háborúkban.

E kis kitérő után álljon itt az Anzac keksz receptje, melyet hétfőn el is készítettem.

Hozzávalók:
85 g zabpehely
85 g kókuszreszelék

100 g liszt (nálam hajdina liszt)
100 g cukor (nálam teljesen kimaradt)
100 g vaj
1 evőkanál golden szirup (nálam ez is elmaradt, édesítésnek 2 evőkanál juharszirupot raktam a kekszbe)
1 teáskanálnyi szódabikarbóna
1-2 kanál víz, szükség szerint

A hozzávalókat összekeverem, összegyúrom. Diónyi golyókat formálok belőlük, két tenyerem között kilapítom őket és sütőpapíros tepsiben 180 C fokon, kb. 10 perc alatt aranybarnára sütöm őket.
Kb. 15 db keksz lesz belőle.

Megjegyzések:
#1
Eredetileg a vajat egy serpenyőben meg kell melegíteni és hozzá kell keverni a golden szirupot. Mivel a golden szirup csak egy flancos név a karamelizált cukor és víz kombinációjának, annak nem árt a hő. A juharszirupnak viszont igen, ezért variáltam meg ezt a lépést.
#2
A cukortól a keksz szépen karamelizálódik a sütés során, az enyém annyira nem. Szerintem így is nagyon finom, ropogós és omlós lett az eredmény.

Láttam, hogy az a divat, hogy szalagot kötünk a kekszekre. Nehogy lemaradjak... :)

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Jól néz ki a szalagos kekszed. :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...