2010. április 27., kedd

Csirimojó (krémalma), ami ronda és finom

Mi is ez a gyümölcs?
A csirimojó, avagy krémalma (én jobban szeretem ezt a megnevezést) egy szívalakú, trópusi gyümölcs. Húsa krémes, édes, hasonlít a főzött krémhez - innen ered a neve is (angolul custard apple). A gyümölcsök arisztokratájaként is szokták hívni. Héja ragyás zöld (vagyis ronda), míg belül olyan íze van, mint semmi másnak (vagyis nagyon finom).

Jó ez nekem?
Az édesszájúaknak nem kell aggódniuk, mert e gyümölcs a cukor mellett rostokat és egyéb tápanyagokat is tartalmaz. Mivel jobban eltelsz tőle, mint más édeségtől, kicsi az esélye, hogy túl sokat ennél belőle. A krémalmában található cukor (fruktóz) úgy biztosít energiát, hogy a szervezet nem fog hirtelen magas inzulinválasszal reagálni, ellentétben a finomított cukorral. A természet alkotta cukrokat vitaminok, ásványi anyagok, rostok és fehérjék egészítik ki, mindaz, ami az energia előállításához szükséges.
A krémalmában kiegyensúlyozottan találhatók ásványi anyagok,
fehérje, rost, vitaminok, energia és egy kis zsíradék. Nagyszerű C vitamin forrás, van benne B6 vitamin, magnézium, kálium, valamint egy kis B2 vitamin és összetett szénhidrát.
A magnézium alapvető fontosságú az emberi szervezet működéséhez. Nyugtatja az idegeket, erősen tartja az izmokat, fontos tápanyag a szívbetegségek megelőzése érdekében. A krémalma nagyon jó kálium és B6 vitamin forrás. E két vitamin pedig úgy hasznosul a legjobban, ha együtt vannak jelen. A káliumot nem tartalékolja a szervezet, ezért mindazok, akik akár csak egy kicsi kis koffeint vagy alkoholt, illetve túl sok finomított élelmiszert vesznek magukhoz, csak az előnyét fogják élvezni a krémalmában természetes formában található káliumnak.

Tárolás
Ha fel akarod gyorsítani a krémalma érését, egyszerűen tedd egy banán mellé és hagyd a konyhapulton. A banántól a krémalma hamarább megpuhul.

Mikor egyem?

A krémalmát zölden vesszük. Akkor érett, amikor a zöld színe kezd tele lenni barna foltokkal. Az is segíti az érést, ha a kezeid között finoman nyomva meggörgeted - hasonlóan az avokádóhoz.

Hogyan egyem?

A krémalma csak akkor ehető, amikor már puha és csak a húsa ehető. Egyszerűen vágd félbe és kanalazd ki a belsejét, közben távolítsd el a magokat (azok nem ehetők). Ez egy kicsit macerás, de megéri a fáradtságot. A krémalmának szaftosnak kell lennie és finom, édes ízűnek.
Remekül illik hozzá a tejszín is és a joghurt is.

Krémalma, amikor már puha

Félbevágva

Magjai

Krémalma egy kis joghurttal összekeverve és bogyós gyümölcsökkel
(nem kell hozzá extra édesítőszer!)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...