Gluténmentes, tejtermékmentes tiramisu, igazi kihívás. Persze, a krémet el lehet készíteni kókuszkrémből is, de én valami mást szerettem volna kipróbálni. Valamit, ami önmagában is krémes, édes - úgy hívják, hogy krémalma.
Nem mondom, hogy Magyarországon könnyű lenne hozzájutni, de ha szerencsétek van hozzá, érdemes kipróbálni.
A krémalmáról már írtam korábban. Nem csak a magyar, de az angol neve (custard apple) is beszédes: az érett gyümölcs hihetetlenül édes, krémes, vanília öntetre emlékeztet. Miután egyszer kimagozás után az aprítógépben összepürésítettem, jött az ötlet, hogy kipróbáljam a nagy kedvencemben, a tiramisuban.
A legszebb dolog az egészben, hogy ebben a süteményben nincs egy gramm hozzáadott édesítő sem.
Hozzávalók a piskótához:
2 db tojás
8 kanál blansírozott őrölt mandula
fél teáskanál almaecet
fél teáskanál szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
A tojások fehérjét alaposan felverjük, hozzáadjuk az almaecetet és még tovább verjük, amíg jó kemény habot nem kapunk. A tojássárgákat összekeverjük és finoman belekavarjuk a fehérjébe. Az őrölt mandulát összekeverjük a citrom reszelt héjával és a szódabikarbónával, majd lassan adagolva azt is a tojásfehérjéhez adjuk.
Sütőpapírral kibélelt kb. 20x20 cm-es formában, kb. 15 perc alatt vékonyan kisütjük (kb. 1-1,5 cm magas lesz).
Hozzávalók a krémhez:
1 db krémalma = 350 ml krémalma-püré kimagozva
1 tojásfehérje
fél teáskanál almaecet
1 teáskanál zselatin 50 ml forró vízben feloldva
A krémalmát félbevágjuk, kikaparjuk a gyümölcshúst és kimagozzuk. Ez egy trutyis művelet, mert némelyik magot ki kell pattintani a burkából. Amikor kikaparjuk a gyümölcshúst, ügyeljünk arra, hogy csak a lágy részeket szedjük ki, a héjhoz közeli "fásabb" részt inkább ne.
A magtalan gyümölcshúst aprítógépben egyneműsítjük, majd apró lyukú textilbe (pelenkába) töltjük. Amíg a további müveleteket készítjük, egy tál feleltt hagyjuk kicsepegni.
A tojásfehérjét az ecettel keményre verjük. A zselatint feloldjuk és vékony sugárban a nagyon kemény tojáshabhoz csurgatjuk.
Fakanállal óvatosan hozzáadjuk a krémalma-pürét is.
Összeállítás
kb. 1,5-2 dl frissen főzött kávé vagy feloldott nescafé
egy löket mandulalikőr (elhagyható)
cukrozatlan kakaópor
A kihült piskótát 1,5x10 cm-es csíkokra vágjuk. Egy kb. 12x12 cm-es tál alját beborítjuk a piskóta csíkokkal (nem kell túl szorosra), meglocsoljuk az alkoholos kávéval, majd rámerünk annyi krémet, hogy kb. 1,5 cm vastagon mindenhol befedjük. Rátesszük a maradék piskótát és vigyázva, hogy a krémre ne menjen, meglocsoljuk a kávéval. Az egészet befedjük a maradék krémmel, majd alaposan megszórjuk kakaóporral.
Legalább 4 órán át hűtőben pihentetjük.
Alternatívaként zselatin helyett használhatunk agar-agart vagy utifűmaghéjat, de ez esetben nem a tojásfehérjébe, hanem a krémalmához kell őket adni.
Jó étvágyat! :)
Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
3 megjegyzés:
Ez valami zseniális!!
Alexandra, ez fantasztikusan hangzik! Utána nézek, hátha tudok itt ilyet beszerezni és rögtön megcsinálom!
Köszönöm :)
Remélem, ki tudjátok próbálni, télen van a szezonja.
Megjegyzés küldése