2012. november 19., hétfő

Paleo Tiramisu

Gluténmentes, tejtermékmentes tiramisu, igazi kihívás. Persze, a krémet el lehet készíteni kókuszkrémből is, de én valami mást szerettem volna kipróbálni. Valamit, ami önmagában is krémes, édes - úgy hívják, hogy krémalma. 
Nem mondom, hogy Magyarországon könnyű lenne hozzájutni, de ha szerencsétek van hozzá, érdemes kipróbálni.



A krémalmáról már írtam korábban. Nem csak a magyar, de az angol neve (custard apple) is beszédes: az érett gyümölcs hihetetlenül édes, krémes, vanília öntetre emlékeztet. Miután egyszer kimagozás után az aprítógépben összepürésítettem, jött az ötlet, hogy kipróbáljam a nagy kedvencemben, a tiramisuban.
A legszebb dolog az egészben, hogy ebben a süteményben nincs egy gramm hozzáadott édesítő sem.


Hozzávalók a piskótához:

2 db tojás
8 kanál blansírozott őrölt mandula
fél teáskanál almaecet
fél teáskanál szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja

A tojások fehérjét alaposan felverjük, hozzáadjuk az almaecetet és még tovább verjük, amíg jó kemény habot nem kapunk. A tojássárgákat összekeverjük és finoman belekavarjuk a fehérjébe. Az őrölt mandulát összekeverjük a citrom reszelt héjával és a szódabikarbónával, majd lassan adagolva azt is a tojásfehérjéhez adjuk.
Sütőpapírral kibélelt kb. 20x20 cm-es formában, kb. 15 perc alatt vékonyan kisütjük (kb. 1-1,5 cm magas lesz).

Hozzávalók a krémhez:

1 db krémalma = 350 ml krémalma-püré kimagozva
1 tojásfehérje
fél teáskanál almaecet
1 teáskanál zselatin 50 ml forró vízben feloldva

A krémalmát félbevágjuk, kikaparjuk a gyümölcshúst és kimagozzuk. Ez egy trutyis művelet, mert némelyik magot ki kell pattintani a burkából. Amikor kikaparjuk a gyümölcshúst, ügyeljünk arra, hogy csak a lágy részeket szedjük ki, a héjhoz közeli "fásabb" részt inkább ne.
A magtalan gyümölcshúst aprítógépben egyneműsítjük, majd apró lyukú textilbe (pelenkába) töltjük. Amíg a további müveleteket készítjük, egy tál feleltt hagyjuk kicsepegni. 
A tojásfehérjét az ecettel  keményre verjük. A zselatint feloldjuk és vékony sugárban a nagyon kemény tojáshabhoz csurgatjuk. 
Fakanállal óvatosan hozzáadjuk a krémalma-pürét is.

Összeállítás

kb. 1,5-2 dl frissen főzött kávé vagy feloldott nescafé
egy löket mandulalikőr (elhagyható)
cukrozatlan kakaópor

A kihült piskótát 1,5x10 cm-es csíkokra vágjuk. Egy kb. 12x12 cm-es tál alját beborítjuk a piskóta csíkokkal (nem kell túl szorosra), meglocsoljuk az alkoholos kávéval, majd rámerünk annyi krémet, hogy kb. 1,5 cm vastagon mindenhol befedjük. Rátesszük a maradék piskótát és vigyázva, hogy a krémre ne menjen, meglocsoljuk a kávéval. Az egészet befedjük a maradék krémmel, majd alaposan megszórjuk kakaóporral. 
Legalább 4 órán át hűtőben pihentetjük.


Alternatívaként zselatin helyett használhatunk agar-agart vagy utifűmaghéjat, de ez esetben nem a tojásfehérjébe, hanem a krémalmához kell őket adni. 


Jó étvágyat! :)

Tejérzékenyeknek:  Élvezd az ételt úgy, ahogy van. 
Glutén érzékenyeknek:  Élvezd az ételt úgy, ahogy van.  
Paleosoknak: 
Élvezd az ételt úgy, ahogy van. 

3 megjegyzés:

Vera írta...

Ez valami zseniális!!

Névtelen írta...

Alexandra, ez fantasztikusan hangzik! Utána nézek, hátha tudok itt ilyet beszerezni és rögtön megcsinálom!

Alexandra írta...

Köszönöm :)
Remélem, ki tudjátok próbálni, télen van a szezonja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...