2012. november 21., szerda

Gluténmentes quiche (sós pite)

Igazi felüdülést jelent paleo pitét sütni, csak időben el kell kezdeni. Ez nem az az étel, amit úgy készít az ember, hogy "Jaj, már dél van?!? Oké, 10 perc múlva tálalok!". De olyan sem, amit a reggeli után rögtön neki kell állni készíteni. Inkább olyan félutas. 
Miért felüdülés? Mert kevés olyan paleo ételt készítek, amihez nem kell hús. Ezt viszont hús nélkül is el lehet készíteni. Na jó, sonkával és szalonnával talán finomabb, de nélkülük is remek.


Hozzávalók (22 cm átmérőjű formához):

2 bögre (20 dkg) blansírozott őrölt mandula
2 csipet só
1/3 bögre (80 ml) szőlőmagolaj (vagy ghee, kacsazsír, stb)
1-2 evőkanál hideg víz
apróra vágott friss vagy szárított fűszer ízlés szerint (én általában rozmaringot és kakukkfüvet teszek hozzá)

Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra.
Keverjük össze az őrölt mandulát a sóval és a zöldfűszerekkel, illetve az olajjal. Ha nem áll össze, adjunk hozzá egy kanál vizet és gyúrjuk össze.
Nyomkodd a tésztát a pite formába úgy, hogy mindenhova jusson (az oldalára is) és kb. egyforma vastagságú legyen. Nem kell tökéletesnek lenni, csak olyan rusztikusan :D
Előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük, illetve amíg szép, aranybarna  nem lesz.
Vedd ki a sütőből és hagyd teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenéd.

Eddig a pontig bármikor elő lehet készíteni, akár előző nap.

Töltelék:


A töltelék lehet bármi, amit gondolsz (maradék párolt zöldség, egyedül árválkodó gomba, megkezdett paprika, stb), sok tojással.
Egy fej lilahagymát vágjunk félbe, majd szeletekre, és egy kevés olajon (kacsazsíron) pirítsuk üvegesre. A hagymához keverjünk csíkokra vágott aszalt paradicsomot, kockákra vágott piros kaliforniai paprikát. Ha akad, némi csíkokra vágott sonkát. Legvégül adjuk hozzá egy marék friss bébi spenótot és ahogy a spenót összeesett, húzzuk le a tűzről. Hagyjuk lehűlni, különben összerántja a tojást.
Üssünk fel 4 db tojást és keverjük össze. Öntsük bele a hagymás zöldség keveréket, sózzuk-borsozzuk, majd az egészet öntsük a kihűlt pitetésztába.
Aki eheti, szórja meg a tetejét reszelt sajttal, sőt, magába a tojásos masszába is tehet egy marékkal.

Előre melegített sütőben kb. fél óráig sütjük, illetve amíg át nem sült (tűpróbával ellenőrizzük).

Jól illik hozzá az ecetes saláta, például bébi spenót balzsamecettel.

Jó étvágyat!

Kisfiam (ehető) virággal díszítette a pitét, hogy jobban mutasson a fényképen. 
Lehet, hogy food stylist lesz? :D




Tejérzékenyeknek:  Élvezd az ételt úgy, ahogy van. 
Glutén érzékenyeknek:  Élvezd az ételt úgy, ahogy van.  
Paleosoknak: 
Élvezd az ételt úgy, ahogy van. 

2 megjegyzés:

Erika írta...

Jó kis recept! Mi is nagyon szeretjük, igaz nem készítettem még gluténmentesen, de itt az ideje kipróbálni. Nagyon szép lett!

Alexandra írta...

@Erika:

Köszi szépen :)
Csak azért lett ilyen szép, mert a kisfiam kidekorálta :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...