Ahogy rákerestem a neten, két receptet találtam hirtelen. Az egyiket itt, a másikat BB paleo blogján.
Az első recept érdekessége, hogy tej is került a margarin alkotórészei közé. De vajon mit keres a tej a margarinban? Nem épp az a lényege - azon kívül, hogy hidegen is kenhető -, hogy a tejtermékekre allergiásak is bátran fogyaszthatják?
BB ugyanarra a megoldásra jutott, mint ami nekem is eszembe jutott: nézzük meg, mi lesz, ha egyszerűen kihagyjuk? Megmondom: semmi. Nélküle is teljesen jó.
Az én receptem egy icike-picikét mégis eltér a fentiektől, illetve fontosnak tartom leírni a tapasztaltaimat.
Hozzávalók kb. 10 dkg margarinhoz:
4 dkg kókuszzsír
2 evőkanál markáns ízű olaj, például olíva olaj, makadamia olaj, stb.
4 evőkanál semleges ízű olaj, például szőlőmagolaj
1 tojássárgája
csipet só
A kókuszzsírt felmelegítjük, de csak annyira, hogy folyékony legyen, majd hozzákeverjük az olajakat.
Hideg / jeges vízbe állítjuk a keveréket és egy kézi habverővel folyamatosan keverjük, amíg az olajos zsír sárgássá nem kezd válni. Nem lesz krémszerű és nem fog nagyon besűrűsödni és nem fogja elérni a lágy, margarinhoz hasonló állapotot! Hozzáadjuk a tojássárgát, azzal is jól elkeverjük, majd egy csipet sóval ízesítjük.
A krémet betesszük a mélyhűtőbe 5 percre (tényleg nem kell többre), majd egy habverővel megint jól kikeverjük.
A továbbiakban a hűtőben tároljuk.
Egyből fogyasztható.
Megjegyzések:
- Nyugodtan használhatunk a két fajta olaj helyett csak egy fajtát, de tapasztalatom alapján, ha csak olíva olajat használunk, akkor a végeredmény nagyon olajízű lesz.
- Ha két fajta olajat használunk, az arány tetszés szerint változtatható, csak összesen legyen 6 kanálnyi.
- Azért nem adtam meg az olaj mennyiségét grammban, mert a különböző olajoknak eltérő a súlya is. Az én változatom olíva olajjal és makadámiával készült, ez utóbbi pedig könnyebbnek bizonyult, mint az olíva.
- Egy tojássárgáját feleennyi adaghoz soknak találtam.
- A tojássárgája a lecitin miatt kerül a margarinba, de emellett nagyon szép színt is ad.
- Egy hétig hűtőben biztosan eláll. A majonézben is van tojássárgája és az is egész jól bírja.
- Attól függően, hogy milyen kókuszzsírt használsz, a végeredményen érezni lehet a használatát. Ha nem szereted a kókuszt, használj finomított kókuszzsírt.
Végül had jegyezzek meg még valamit: körbe szokott járni egy kép, mely azt mutatja, hogy ha egy tényérra vajat és margarint teszünk, a hangyák csak a vajra mennek, a margarinra nem. A kép azt hivatott bizonyítani, hogy a margarin annyira mű, hogy még a hangyák sem ismerik fel élelmiszerként.
Mindamellett, hogy nem vagyok a bolti margarin híve, mégis meg kell védenem: ha megnézitek a fenti margarin hozzávalóit, nincs benne semmi, ami a hangyákat vonzaná. Ha külön-külön előhagyod az olajat, kókuszzsírt, tojássárgáját, a hangyák nem fognak odamenni, nem eszik meg. Ez azt jelentené, hogy ezek nem élelmiszerek? Természetesen nem. Sőt, ha tisztított vajat (ghee-t) teszünk a vaj mellé, az előbbire sem fognak odamenni a hangyák.
A kép tehát nem bizonyít semmit sem.
Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
2 megjegyzés:
Csak a nyers tojássárgája nem tetszik a receptben. Kár, hogy kell bele.
Én a házi majonézt is főtt tojás sárgájával csinálom, akkor is, ha a főtt tojássárga egészségtelen, mert valamiért viszolygok a nyers tojástól.
@marisz57:
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a saját tyúkjaink tojják a tojásokat.
Próbáld meg úgy, hogy lágy tojást készítesz, és annak a tojássárgáját használod fel a majonézhez. Gondolom,hogy a majonézt is így csinálod és ha az sikerül, akkor ez is :)
Megjegyzés küldése