Rendszerint megtalálható a kávéházak kínálatában, mint gluténmentes desszert - az allergiában szenvedők legnagyobb örömére.
Csak egy icike-picikét változtattam az eredeti recepten és voilá, már paleo is lett!
Az utóbbi pár hétben megsütöttem néhányszor (próbasütés, szülinapi torta, most pedig húsvétra), és mondhatom, mindannyiszor hatalmas sikere volt. Puha (kicsit nedvesbe hajló, de nem az), nem túl édes és csodaszép a színe.
You can find this recipe in English here.
2 db Navel narancs (ennek nincs magja)
6 db tojás
25 dkg őrölt mandula (blansírozott mandulából)
10 dkg xilit (nyírfacukor)
5 dkg Natvia, ami stevia és erythritol keveréke, Magyarországon talán Cukoresszimo néven van hasonló forgalomban
1 teáskanál sütőpor (gluténmentes)
A két, hámozatlan narancsot lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd két órán keresztül főzzük. Fél időben a vizet teljesen lecseréljük, hogy a keserű íz távozzon. Az időközben elpárolgó vizet rendszeresen pótoljuk.
Ha kész, leöntjük a vizet és hagyjuk a narancsokat hűlni. E fázisig az egészet akár előző nap el lehet készíteni.
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
A tojásokat felütjük és az édesítőkkel fehéredésig verjük.
A héjas narancsokat aprítógépben krémesre pürésítjük, majd hozzáöntjük a tojásos keverékhez és alaposan kikeverjük.
Az őrölt mandulát összekeverjük a sütőporral, majd hozzákeverjük a narancsos tojáshoz.
A kész masszát beleöntjük egy sütőpapírral kibélelt tortaformában, majd legalább 1 órán keresztül sütjük, illetve amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. Ha a teteje hamar sülne, takarjuk le alufóliával. Tűpróbával ellenőrizzük.
Ha mini muffinnak sütjük, kb. 40 db muffint kapunk.
A húsvéti torta tetejét porrá őrölt xilittel szórtam meg.
Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
12 megjegyzés:
Nagyon jól hangzik!
Van jelentősége, hogy nem 15 dkg xilitet használtál?
Esetleg folyékony édesítővel lehet helyettesíteni a Natviát?
Ágnes
@Ágnes:
Nincs igazán jelentősége. Azért használtam a Natviát, mert az majdnem 0 kalória, szemben a xilittel, ami bár kevesebb, mint a cukor, meg nagyon jó tulajdonságai vannak, azért mégis csak több, mint a Natvia.
Folyékony édesítőt is lehet használni, de mézet nem használnék. A világos agavét jobban el tudom képzelni. De összességében jobban jársz a xilit mennyiségét növeled.
Köszönöm a választ!
Akkor már csak bio narancsot kell vennem valahol, és kipróbálom! :)
Ágnes
@Ágnes:
Majd írd meg, hogy ízlett :)
Tegnap megsütöttem és mondhatom igazán finom lett! Túl finom, mert ma reggelre a családom nem paleos tagjai mire felébredtem eltüntették a sütim felét!!! Én nem tettem bele csak nyírfacukrot és másfél óráig sütöttem. Narancslekvárt ettem hozzá, paleo módon készítve (nekem belefér). Köszönet a szuper receptért!!!!
Örülök, hogy ízlett :)
Nem volt túl száraz a hosszú sütéstől?
Egyáltalán nem, még bírta volna a további sütést is! Így is "szottyos" maradt belül, pont jó! A narancsok elég lédúsak voltak. Viszont 20 perc után le kellett takarni mert a teteje megégett egy kicsit.
Szia!
Szeretném megsütni a fenti sütit,viszont 28cm tortaformám van. Mit javasolsz,miből mennyit tegyek bele,hogy jók legyenek az arányok?
@Csilla:
Nem teljesen másfélszeres lenne a szorzó, de az egyszerűség kedvéért érdemes azzal számolni. Egy kicsit magasabb süteményt fogsz kapni:
3 db Navel narancs
9 db tojás
37,5 dkg őrölt mandula
15 dkg xilit (nyírfacukor)
7,5 dkg Natvia
1,5 teáskanál sütőpor
Köszi:)
Közben szereztem szomszédasszonytól 18cm formát,és már hül a süti:)
Majd megírom hogy hogy ízlett:)
Nagyon finom lett a süti,jó narancsos:)
Én is csak xilittel csináltam.
Örülök, hogy ízlett :)
Megjegyzés küldése