2011. február 14., hétfő

Mogyorós céklatorta

Már rég szerettem volna céklatortát készíteni, mégis, csak a múlt hétvégén került sor rá először. 
A jól sikerült répatorta receptjét használtam, épp csak mandulaliszt helyett őrölt mogyorót, dió helyett török mogyorót, répa helyett pedig céklát tettem  süteménybe.
Ez is finom lett - és enyhén piros.

Hozzávalók:
3 bögre őrölt török mogyoró
1 teáskanálnyi só
1 teáskanálnyi szódabikarbóna
1 teáskanálnyi őrölt fahéj
1 teáskanálnyi őrölt (reszelt) szerecsendió
1/4 bögre szőlőmagolaj
2 evőkanál agavé nektár (vagy más édesítő)
5 nagy tojás
3 bögre reszelt cékla
1 bögre mazsola (vagy ízlés szerint több, vagy mazsola helyett más aszalt gyümölcs, pl. tőzeg áfonya)
1 bögre durvára tört, hámozott török mogyoró

A sütőt előmelegítjük 175 C fokra.
Egy nagy tálba összekeverjük a őrölt mogyorót, a sót, a szódabikarbónát, a fahéjat és a szerecsendiót. Egy másik tálba összekeverjük a tojásokat, a szőlőmagolajat és az agavé nektárt. A folyékony hozzávalókat hozzáöntjük a száraz keverékhez és jól összedolgozzuk őket. Hozzáadjuk a reszelt céklát, a mazsolát és a mogyorót, majd az egészet egy előkészített tepsibe öntjük
A sütit kb. 30-35  percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Tálalás előtt legalább egy órát hagyjuk hűlni.

Megjegyzés:
- A céklához érdemes vékony orvosi gumikesztyűt húzni és úgy meghámozni, a reszelést pedig a megfelelő konyhagépre bízni. 
- A mogyorót betettem a sütőbe, magas hőfokon megpirítottam, majd egy kis hűlés dörzsöléssel a belső héját gyönyörűen el tudtam távolítani.




Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

5 megjegyzés:

Csaszarok írta...

Hmmmmm:-) eleg erdekes. Bennem a cekla a mai napig ugy el, hogy savanyusag, pedig mar sutottem is hus melle.
Tunde

Alexandra írta...

Én előszeretettel készítem a gyümölcsöket sós ételként, a zöldségeket pedig édességként :)

Ami írta...

Én is imádom az ilyen "szokatlanabb" párosításokat!
Éljenek a céklás sütik! :))

Foodafok írta...

Óriási!!! Imádom a céklát! Pont ma reggel csináltunk egy bögre-bögre alapú répatortát , és kiváló lett. Nem is gondoltam volna, hogy céklával is ki lehetne próbálni. Köszi a tippet. Ha én ezt a klubban elmesélem!

Alexandra írta...

@Foodafook:
A céklát én is nagyon szeretem, nem kell mindig kaviár ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...