2010. május 27., csütörtök

Gesztenyepüré és gesztenyés banánturmix

A vasárnapi vendégeink tiszteletére készült gesztenyepüré receptje következik.

Mivel ez az édesség alapvetően Chili & Vanilia receptje szerint készült (bár nem kevés módosítással), gondolkoztam, hogy egyáltalán közzé tegyem-e, de a gesztenye és annak ausztrál sajátosságai megérnek egy bejegyzést.

Az első nehézség ugye, hogy itt nem lehet kapni előre csomagolt gesztenyepürét. De ami hátrány, az egyben előny is, mert a pürénk így garantáltan azt fog tartalmazni, amit beleraktunk és biztosak lehetünk abban, hogy nincs egy kis bab is belekeverve ;)
Lehet kapni egy francia eredetű, Clement Faugier márkájú konzervet is, jobban mondva két félét: az egyikben egész pucolt gesztenyék vannak, a másikban püré van. Egyszer kipróbáltam az egész gesztenyéset, de nem voltam vele megelégedve. Túl puha, ami benne van, törik, ráadásul valami zsíros valami van rajta, amit nem is igazán lehet eltávolítani róla, szóval nem az igazi. A pürét tartalmazó konzervet ezek után ki sem nyitottam - lassan két éve áll a kamrapolcon...

Lehet még kapni igazi, gyönyörű gesztenyét is. Ennek ugyebár most szezonja van. Erről már írtam korábban (itt), nagyon elégedett vagyok velük, de bármilyen jó is a minőség, időigényes az egész gesztenyék pucolása.

Bertók Zoli oldalán olvastam, hogy kínai és vietnámi üzletekben kapható sült gesztenye, fólia csomagolásban. A környékünkön egyetlen egy kínai vagy vietnámi üzlet sincs, így ez is kilőve.

Van viszont Thomas Dux :) Náluk lehet kapni a Cheznuts egyik termékét, a fagyasztott pucolt gesztenyét, 400g-os csomagolásban.
Tökéletes!

Megjegyzem, érdemes belőle feltankolni, mert nem tudom, mennyire lehet hozzáférni más évszakokban. Online is lehet rendelni, ha fagyasztott terméket nem is, de más gesztenyés termékeket pl. gesztenyelisztet.

Most pedig jöjjön a recept:

Hozzávalók:
2 doboz (2x40 dkg) mélyhűtött, pucolt gesztenye
annyi tej, amennyi befedi a gesztenyét (kb. 3,5 dl)
1 teáskanálnyi vanília paszta
5 dkg olvasztott vaj
tejszín, amennyit a gesztenye felvesz (kb. 2 dl-nyi?)
+ tejszín a habhoz

A gesztenyét felöntöttem annyi tejjel, amennyi épp elfedte, hozzáadtam a vanília pasztát és puhára főztem. Leszűrtem, a tejet félretettem (ld. alább). A gesztenyét turmixgépbe tettem, hozzáadtam a vajat és a tejszín egy részét. Addig turmixoltam, amíg pürét nem kaptam. Szükség szerint öntöttem hozzá még több tejszínt.
Amikor kész lett, egy műanyag, lezárható fedelű edénybe raktam a pürét és pár órára betettem a fagyasztóba.
Amikor megfelelően megszilárdult, geszenyenyomón kelyhekbe nyomtam és tejszínhabbal tálaltam.


Biztos van, akinek feltűnt, hogy nincs benne se cukor, se másmilyen édesítőszer. Chili cukorszirupot is készít és azt is beleönti a gesztenyepürébe. Ez nálam eleve szóba sem jöhetett, eredetileg is mézben gondolkodtam. Amikor azonban megkóstoltam a pürét, nekem annyira édesnek tűnt, hogy a férjemet is megkínáltam vele: ő is azon a véleményen volt, hogy felesleges bármilyen édesítés. Azt nem tudom, vajon a vendégeinknek elég édes volt-e (gondolom édesebbhez vannak szokva), de nekünk nagyon ízlett így, ahogy volt. Úgyhogy a végén nem raktam bele semmit sem.

Ahogy írtam, a gesztenye főzőlevét félretettem. Megkóstoltam ugyanis és annyira ízlett, hogy nem akartam kiönteni. Ezt a tejet másnap összeturmixoltam egy banánnal és megittuk.
Nagyon finom lett, csak ajánlani tudom.



Még egy szó essék a tejről is. Igazából tejet csak a cappuccinohoz szoktam inni, minden más tejes terméket zabtejjel vagy rizstejjel szoktam helyettesíteni. Ez esetben is gondolkoztam azon, hogy nem használok valódi tejet, de - megintcsak a vendégeinkre való tekintettel - nem akartam kísérletezni. Mindig ugyanazt a fajta tejet szoktam vásárolni; a bio beszállítónknál kapható nem homogenizált tejet. Csak ha valakit érdekel ilyen ritkaság... :)

6 megjegyzés:

krisz írta...

Azt a gesztenyemassza konzervet meg en se mertem kiprobalni, pedig az ismerosok eskusznek ra, hogy egy szem fott krumplival elkeverve isteni gesztenyepure kerekedik ki belole. yak.
A vakum csomagolt azsiai gesztenyet mar kostoltam, a szaga se jo, a kukaban landolt az egesz.
Ha purezek es nincs kedvem pucolni es a Thomas Dux-ba szaladok, szinte egesz evben van naluk gesztenye, csak borsos az aruk.
De amiota rajottem a konnyu pucolas titkara, azota oket is hanyagolom. A gesztenyeket bevagdosom es 24 orara hideg vizbe aztatom. Ezutan meg lehet oket pucolni (nyersen), ha valahol megis maradna a belso hejbol ott kis kessel megkapirgalom, mint a leveszoldsegeket. Kiporciozom es megy is fagyasztasra. Most is 3 adag var elfogyasztasra. :)
A gesztenyes tejet meg en is ala nature meg szoktam inni, tobbnyire izibe a fozes utan meg melegen. :)

krisz írta...

Amugy en is a Chili receptjet veszem alapul purezesnel. Nekem mondjuk kell bele 1/2 ek cukorszirup, de ez tenyleg izles kerdese, es en vajbol a sozottat teszek bele. Vagy ha simat akkor egy csipet sot, egeszen jol kiemeli a gesztenye izet.

Valeria Melbourne írta...

Nem rossz amit irsz, de az igazi nem igy keszul.Nyers gesztenye kell amit Te megfozol, kibontod, ledaralod es izsited, cukorral es keves eredeti protorikoi rummal, adsz hozza keves vajat, kockat formalsz belole jo tomoren, es csomagolod, majd mehet teglankent a fagyasztoba, meg fagyott allapotban nagylkuku reszelon reszeljuk es csak tejszinhabbal izesitjuk.Valamikor regen a gesztenyebab helyettesitette.

Alexandra írta...

@Krisz:
Jó, hogy írod ezt a pucolásos módszert, ki fogom próbálni. Gondolkoztam is rajta, hogy hogyan pucolják meg a fagyasztott gesztenyét, ha nincs is megfőzve - talán pont így.
Már csak egy nagy mélyhűtő kellene, gyártanám is a fagyasztani való gesztenyét :)

@Valéria:
Hát, azt hiszem sokan esküdnének a saját "igazi" receptjükre, bár én nem állítom, hogy ez az igazi, épp csak finomnak tartom így.
Nem vagyok híve a gesztenyepüré rummal való ízesítésének, mert abban általában a rum íze dominál, e változatban viszont eszméletlen finom gesztenyeízt kapunk.
És hát a krumplinyomón átnyomott gesztenyepüré az otthon megszokott állagot idézi...
De biztos a te változatod is finom, kinek mi jön be :)

GasztroRéka írta...

A jó gesztenye valóban önmagában édeskés. A habról nem is beszélve. Nekem elég világos színűnek tűnik az Ausztrál gesztenye!:) Én gesztenyetermő vidéken nőttem fel. Ott bevagdossák (kereszt alak) felteszik főzni,megpucolják így könnyen lehet,aztán készül belőle a püré vagy a kiflihez,sütihez a töltelék.
Mindenképp jól jártál,hogy fagyasztott gesztenyét kaptál,már nem csak babból hanem krumpliból is készül pürének való massza. vááá Olyan gusztusos lett,megkóstolnék egy pohárkával!:)

Alexandra írta...

@Réka:
Jól látod, Réka, valóban sokkal világosabb a színe az itteni gesztenyének.
Akkor szoktam a pucolást úgy csinálni, ahogy írod, amikor sütéshez készülök elő. Garantáltan gyönyörűen lejön a héj.
De azért a pucolt gesztenyének még jobban örültem :)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...