2009. augusztus 7., péntek

Sült gesztenye

Itt ugyebár most tél van. Ez a tény elég hátrányos egy magyar nyelvű gasztroblogra, amikor olvasótáborom 99% épp a magyar nyarat élvezi. De eljön még az én időm, amikor mindenki nekivetekedik a googlenak, hogy hogyan is kell sült gesztenyét készíteni és AKKOR majd mások is rátalálnak erre a blogra...!
Vagy nem.
De hátha.

Szóval itt tél van, még akkor is, ha idén igen tréfás az időjárás és napközben 22-24 fokokat lehet mérni és éjjel sem süllyed 10-12 fok alá. Legalábbis Sydneyben. Ez az éjszakai hőmérséklet azonban épp elegendő ahhoz, hogy begyújtsunk a kandallóba (amiből a hő 99%-a a kéményen át távozik, a maradék 1%-ról meg elhisszük, hogy felmelegíti a szobát) és forró gesztenyével kényeztessük magunkat. Persze, a gesztenyét nem a kandalló tűzén sütöm, hanem a sütőben. Az a biztosabb.
Szerencsések vagyunk, mert eddig még mindig gyönyörű és egészséges gesztenyét tudtam vásárolni. Igyekeztem is elegendő mennyiséget beszerezni, hogy (a magam által varrt) vászonzsákban tárolva rendszeresen tudjunk cse
megézni belőle. Arra hamar rájöttem, hogy kettőnknek 10 szem elegendő. Egyszer 20-at sütöttem és őszintén szólva sok volt. Úgyhogy maradunk a 10-nél. Na jó, időnként én hatot eszek belőle , a férjem meg csak négyet, de csak azért, mert nem jön idejében a gesztenyés tálhoz... ;-)

Tehát, hogyan is készül a jó sült gesztenye?
A minőség a vásárlással kezdődik. Ügyeljünk arra, hogy egészségesnek látszó, ép gesztenyét vegyünk. Inkább egyenként válogassuk ki, mint hogy kanállal mérjük ki a mennyiséget. Ne vegyünk rügyezésnek indultat, illetve olyat, amiben hallani lehet, hogy lötyög a belső mag.
Otthon a gesztenyéket a lapos oldalukon kereszt
alakba vágjuk be. Szerintem erre a recés kés a legjobb, mert azzal szinte belefűrészeljük a keresztet. A gesztenyéket dobjuk egy kisebb lábasba, öntsük fel annyi forró vízzel, hogy ellepje a magokat és nagy hőfokon főzzük kb. 10 percig.
Közben gyújtsuk be a sütőt kb. 200 fokra, hogy előmelegjen. Egy magas peremű tepsinek az aljára tegyünk alufóliát. Az oldalát nem szükséges fóliázni, mert csak az alja lesz levakarhatatlanul foltos, ha nincs ott a fólia. Tapasztaltam :( Vagyis nem a "vízhatlanság" a fontos, hanem a tepsi aljának a bevédése, hogy kevesebbet kelljen mosogatni.
A gesztenyéket pakoljuk át a tepsibe úgy, hogy a bevágott rész kerüljön alulra. A főzés hatására már valószínűleg ki is nyíltak egy kicsit. A lábasból öntsük a vizet a gesztenyékre. Nem kell, hogy ellepje, csak kb. egy ujjnyi magasságban álljon víz. Tegyük a tepsit a sütőbe és kb. 30-40 percig, 200 C fokon süssük meg a gesztenyét.

Időnként érdemes ránézni, hogy hogy áll a dolog. Akkor jó, ha a víz már mind elfőtt, a gesztenyék szépen kinyíltak és látható a fehér húsos rész, amely egy kicsit már meg is pirult. Tényleg csak egy kicsit piruljon, mert az élvezet a cél, nem pedig a gesztenye kiszárítása!
Egy tálat béleljünk ki egy tiszta konyharuhával, szedjük bele a gesztenyét és takarjuk be az anyaggal, hogy melegen tartsuk.
Ne felejtsünk el egy extra tálat az asztalra készíteni, amibe a gesztenye héját lehet dobálni.

Szerintem ezzel a módszerrel a héj is nagyon könnyen lejön, akkor is, ha egy kicsit hültebb a gesztenye.


2 megjegyzés:

Nadin írta...

Szia,

valóban, eljött a tél s rátaláltunk a blogodra :)
Köszi a receptet, eznetúl én is szupiklassz gesztenyét sütök.

Alexandra írta...

Majd mond el, hogy sikerült! Kiváncsi vagyok az eredményre :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...