2011. március 18., péntek

Citrom

Jártatok már úgy, hogy szükségetek volt a citrom reszelt héjára, de a citromlére nem? Vagy megmaradt a fél citrom és mielőtt az is elfogyott volna, megromlott / megpenészedett?

Nálunk időnként sok citrom fogy, máskor kevés, de egyet utálok: ha ki kell dobnom ahelyett, hogy felhasználtuk volna. Amióta viszont bevezettem a következő praktikát, nem fordult elő ilyesmi.

Általában több fej (bio) citromot veszek egyszerre, főleg, ha szép a gyümölcs. 2-3 fejet félreteszek és kint hagyom a pulton, szem előtt. Ezeket akkor használom fel, ha a citrom héjára van szükségem, vagy halat eszünk és azokhoz gerezdekre van szükségem. Mi elég gyakran eszünk halat, így ennyi általában elfogy, mielőtt tönkremennének.


A maradék citromot karikákra vágom és egy műanyag dobozba teszem őket úgy, hogy minden egyes rétegre  egy darab sütőpapírt terítek, majd a dobozt beteszem a mélyhűtőbe
A sütőpapírra azért van szükség, mert nélküle a karikák egymáshoz fagynak és amikor szükségem van rájuk, nehéz őket szétszedni.

A rendszer előnye, hogy akár vízbe, akár teába teszem a fagyott citromkarikákat, az egyből lehűti az italt, s gyakran még jégkockára sincs szükség. Teába meg egyébként sem tennénk jégkockát, viszont így hamar iható hőmérsékletű lesz. 

A citrom mellett a lime-mal is hasonlóképpen járok el és azzal a citrommal is, aminek már lereszeltem a héját.


Nektek van hasonló citromos ötletetek?

5 megjegyzés:

mariam írta...

Szia!

Amikor csupán a citromlére van szükségem, a héját lereszelem, és fóliába (és még külön egy jól zárható műanyag dobozban az erős illat miatt) beteszem kis adadokban a mélyhűtőbe.
Sokszor van úgy, hogy csupán a citrom héját kell használnom, ilyenkor jól jön. A fordítottjára még nem találtam ki semmit, pedig az is előfordul, hogy itt áll a citrom, és tönkremegy, mert éppen egy darabig nem kerül felhasználásra.
Jó ötlet ez a szeletes verzió is.:-)

JuditAu írta...

Hű, ez jó ötlet! Én is rendszeresen dobom ki a fél citromokat, összeszáradt citromokat, amiknek csak a héja kellett...

Névtelen írta...

Ez jó ötlet, csak itt, Mo-on nehéz gombaölő szerekkel nem kezelt citrusfélét szerezni. Én a biocitromnak árult termékre is gyanakodva tekintek. Így a héjreszelés inkább elmarad. Ez pedig azt jelenti, az ilyen citromból a karikákat sem lehet eltenni:(
Vajon a kifacsart citromlét is lehet fagyasztani? Mondjuk, jégkockatartóban?
Üdv,
MW

Kri írta...

Én csak biocitromot veszek, ha a héját is akarom használni.
A levét, mielőtt tönkremenne a gyümölcs, kifacsarom, és egy üvegben lefagyasztom (de hűtőben is hetekig eláll).

ChezSandra írta...

Én jégkockatartóba teszem. HA érdekel,itt meg tudod nézi:
http://chez-sandra.blogspot.com/2011/03/jegkocka-citrommal-es-lime-darabokkal.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...