2010. december 14., kedd

Mézeskalács (glutén-, tej- és cukormentes, paleo)

Aktuális kedvenc szakácskönyvemben (értsd: jelenleg a legjobban használható) van egy "gingerbread men" vagyis gyömbéremberke recept (tekintsünk el olyan finomkodásoktól, hogy az angol többesszámban fogalmaz). 
A gyömbéremberke és a mézeskalács szerintem eléggé hasonlít egymásra; a lényegi különbség, hogy az előbbiben a gyömbér a fő fűszer, az utóbbiban pedig a méz.
Már alig vártam, hogy kipróbáljam a saját változatomat, vajon működik-e, hasonlít-e a magyar mézeskalácsra. 
Nos, ne várjatok egy "igazi" mézeskalács ízt (ha létezik egyáltalán olyan), hisz ebben se liszt, se cukor. De egy nagyon finom keksz lett az eredmény, ami szerintem, az adott körülményenek (vagyis annak a kihívásnak, hogy a receptet paleosítsuk) maximálisan eleget tesz.
Nekem ízlik, a férjem szerint több gyömbér kéne bele :D Az biztos, mert egy csipetnyi sincs benne :)

Hozzávalók (49 db csillagom lett):

3 bögre hántolt mandulaliszt
1 evőkanál fahéj
1/4 teáskanál só
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/4 - 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 evőkanál méz
1/4 bögre szőlőmagolaj** (kihagyható, ld. megjegyzés)
1 nagy tojás

Egy nagy tálban keverd össze a száraz anyagokat: a mandulalisztet, a fahéjat, a sót, a szódabikarbonát és a szegfűszeget. Egy másik tálban keverd össze a nedves anyagokat: a szőlőmagolajat, a mézet és a tojást. 
Öntsd a nedves anyagokat a száraz anyagokhoz és gyúrd őket össze alaposan. Takard le a tésztát és tedd a mélyhűtőbe egy éjszakára. 
Másnap reggel ne felejtsd el  tésztát áttenni a hűtőbe, különben este nem tudod folytatni a munkát :)
Melegítsd elő a sütőt 175-180 C fokra, a tepsiket (én kettőt használtam) készítsd elő sütőpapírral.
A tésztát két réteg sütőpapír között kell kinyújtani, mert egy-két nyújtás után eszméletlenül olajos lesz (általánosan azt tapasztalom, hogy a mandulaliszttel készült nyers tészták gyorsan olajosodnak), de így ráadásul nem csak hogy nem ragad a tészta, de sokkal könnyebb a takarítás is.
Tehát nyújtsd ki a tésztát kb. fél centi vastagságúra, majd vedd le a felső sütőpapírt és szúrj a tésztából tetszőleges formákat. 
Süsd a kekszeket kb. 8-12* percig, illetve amíg a szélein barnulni nem kezdenek. 
Hagyd a sütiket kihűlni, mielőtt elkezded kóstolgatni, mennyire finom :)



* nekem 8 perc elegendő volt, de a sütési idő függ a kekszek vastagságától.

Még annyi megjegyzés, hogy a maradékokat mindig összegyúrtam és újra kinyújtottam. A 4-5. gyúrásra a kezem már annyira olajos volt, hogy szappannal kellett kezet mosnom. Ennek ellenére a papírok közötti nyújtás teljesen jól működött, nem adtam a tésztához több mandulalisztet.

** Ma (2010. december 17-én) kisütöttem egy új adagot, de ezúttal kihagytam belőle a szőlőmagolajat, tettem bele egy kis őrölt kardamomt, illetve reszteltem bele friss gyömbért. A tetejét egy-egy félbevágott hántolt mandulaszemmel díszítettem. Így is nagyon finom lett, úgyhogy nyugodtan el lehet felejteni az extra olajat, legalább egy drága hozzávalóval kevesebb :)


Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

13 megjegyzés:

Vera írta...

EZ nagyon jó :).. "több gyömbér kellene bele".. férfiak..

Unknown írta...

De miért nem került bele gyömbér? :)))

Alexandra írta...

@Vera:

Pedig előtte még mondtam is neki, hogy ez nem gyömbéremberke, csak annak a mintájára készítettem. Ez is mutatja, mennyire figyelt :)

@Hella:

Hehe, vártam, hogy valaki megkérdezi :)
Pont azért, hogy még véletlenül se legyen gyömbéremberke :D
Mivel már csak egy-két darab van (karácsonyra sütöttem... :-/), kénytelen leszek még egy adagot csinálni. Akkor rakok bele más fűszereket is.

Unknown írta...

Legalább nem okoztam csalódást! :D:D:D:D

Névtelen írta...

Nekem tetszik, nagyon szép csillagok lettek!
Hát igen a gyömbér...valamiért én még nem találtam meg a megfelelő ízkombinációt, hogy szeressem, de a mézes sütikben jó! :-)
Gyömbérember gyömbér nélkül, biztos finom!!! :)

merrea írta...

Ropogós kekszek lettek belőle, vagy inkább puhák, mint pl. a mézes puszedli?
Köszi.

Alexandra írta...

@Panna:
Ma sütöm a második adagot (tegnap nem volt rá időm), abba már tettem egy kis gyömbért is :)

@merrea:
Az első nap ropogósak, de nem kőkemények és pár nap alatt fokozatosan puhultak egy kicsit, de nem lettek nagyon puhák, megmaradt a roppanósságból. Igaz, idejük sem volt rá, mert 4 nap alatt elfogytak...

Alexandra írta...

Ma (2010. december 17-én) kisütöttem egy új adagot, de ezúttal kihagytam belőle a szőlőmagolajat, tettem bele egy kis őrölt kardamomt, illetve reszteltem bele friss gyömbért. A tetejét egy-egy félbevágott hántolt mandulaszemmel díszítettem. Így is nagyon finom lett, úgyhogy nyugodtan el lehet felejteni az extra olajat, legalább egy drága hozzávalóval kevesebb :)

Névtelen írta...

Szia! Mandula liszt helyet jó a zabliszt is? Nincs más hatása?

Alexandra írta...

@Névtelen:
Nem vagyok biztos benne, hogy a zabliszt jó lesz. A zab nagyságrendekkel több nedvességet felszív, mint a mandulaliszt. Darált dióval vagy mogyoróval sokkal inkább el tudom képzelni, de azoknak nincs olyan semleges ízük, mint a mandulának.

Névtelen írta...

kedves Alexandra!

az olajat, ha mégis tennék bele, mivel lehet helyettesíteni? olivaolajjal, vagy inkább valamilyen semleges ízű olajjal, esetleg?

köszönöm :)

Alexandra írta...

@Névtelen
Inkább valami semlegessel. A kacsazsír és a kókuszzsír is jó lehet.

maisitt írta...

Panna

Ha még nem próbáltad és szereted a kávét akkor a figyelmedbe ajánlom a hideg gyömbéres kávét. Az elkészítése egyszerű egy adag őrölt kávét lefőzöl egy teáskanál őrölt gyömbérrel, majd egy-egy nagy pohár hideg tejbe beleöntöd a kész kávét a tetejükre tejszínhabot teszel és megszórod egy csipet gyömbérrel. Nyáron mehet a tejbe jégkocka is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...