2009. szeptember 23., szerda

Magos tönkölybúzakenyér

Már február óta folyamatosan magam sütöm a kenyerünket, de ez az első alkalom, hogy közzé is teszek egy receptet.
Az eddigiek is szépek lettek, de nem voltak nagyon különlegesek. Érem ezt úgy, hogy fehérkenyeret csak a próbálkozásaim legelején sütöttem, egyébként sokmagosokat, teljes kiőrlésűeket sütök és valamit mindig belekeverek a lisztbe: különböző fűszereket vagy magokat vagy olívabogyót vagy szárított paradicsomot vagy áfonyát, stb. De mivel az alaprecept általában ugyanaz, szerintem nincs értelme őket közzétenni.

Ez a recept viszont más.
Végre valahára megtudtam, hogy mi a tönköly angolul (spelt flour) és magyarországi utunk előtt be is szereztem belőle fél kilót. Miután hazajöttünk, első kenyerem ebből lett.

Az eredeti receptet (innen) egy kissé megváltoztattam (cukor helyett méz, sikér, stb. elhagyása), de így is remekül sikerült, csak ajánlani tudom.

Magos tönkölybúzakenyér

Hozzávalók 60 dkg-hoz:

15 dkg tönköly fehérliszt,

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
10 dkg szárított élesztő,
10 dkg búzakorpa,
1 ek napraforgómag
1 ek tökmag
1 ek lenmag
1 ek zabpehely,

1/2 ek só
1 ek méz
2-2,5 dl langyos víz
0,3 dl dióolaj

A folyékony hozzávalókat (mézet is) beleöntöttem a kenyérsütőbe, a száraz hozzávalókat - az élesztő kivételével - összekevertem, majd azt is beleö
ntöttem a kenyérsütőbe. Az élesztőt egy a lisztbe fúrt kis mélyedésbe tettem, majd elindítottam a teljeskiőrlésű programot, közepesen barna színnel.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...