Megkíséreltem elkészíteni a Rigó Jancsi paleo
változatát és az eredménnyel igen elégedett vagyok. Természetesen nem csak
paleosok, hanem a gluténra és a tejfehérjére allergiások is bátran
fogyaszthatják.
Hozzávalók egy 20x20 cm-es tepsihez (16 db 4x4
cm-es kockához):
Piskóta:
6 bögre őrölt mandula (1 bögre = 2,5 dl)
4 púpozott evőkanál holland kakaó
(cukrozatlan)
1 teáskanál só
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
4 evőkanál agavé szirup (vagy más édesítő,
ízlés szerint)
4 nagy tojás
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
Egy nagy tálban összekeverjük a száraz
hozzávalókat: az őrölt mandulát, a kakaóport, a sót és a szódabikarbónát.
Egy kisebb tálba beleütjük a tojásokat,
hozzáadjuk az agavé szirupot, alaposan összekeverjük, majd az egészet
hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz. Vigyázat, a tészta nem lesz önthető állagú!
Ha túl száraz lenne, 1-2 evőkanál vízet lehet hozzáadni.
A tésztát két adagban sütjük ki, mert az egyik
az alja, a másik a teteje lesz. Ehhez ketté osztjuk a nyers tésztát.
Egy levehető oldalfalú, téglalap alakú tepsibe
vagy ennek hiányába egy szilikon tepsibe tesszük a tészta felét és az
ujjainkkal egyenletesen elosztjuk az alján.
Kb. 20 percig sütjük, de 15 percnél inkább
nézzünk rá. Akkor jó, ha a tészta széle kezd fénytelen és száraz lenni.
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl.
Amikor kész van, a tészta másik felét is
kisütjük.
Csokoládéhab:
8 dl kókusztej
8 db tojássárgája
4 db tojásfehérje
3 evőkanál édesítő (ízlés szerint, nálam agavé szirup)
4 db tojásfehérje
3 evőkanál édesítő (ízlés szerint, nálam agavé szirup)
2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
2 evőkanál zselatinpor
2 evőkanál zselatinpor
A kókuszkrémet felmelegítjük kb. 60-70 C
fokra. A tojássárgákat 2 evőkanál édesítővel habosra keverjük, majd folyamatos
kevergetés közben beleöntjük a kókuszkrémbe. Kb. 10 perc alatt besűrítjük. A
kakaóport egy kis tálban összekeverjük 1-2 evőkanál besűrített kókusztejjel,
beleöntjük a tojásos krémbe és még 5 percig kevergetjük. Lezárjuk a főzőlapot,
majd még mindig folyamatosan keverve hozzáadjuk a zselatint.
Az edényt hidegfürdőbe tesszük és időnként megkeverve lehűtjük.
A 4 tojásfehérjét egy csipet sóval felverjük, majd egy evőkanál édesítőt adunk hozzá és tovább verjük, amíg elég kemény nem lesz.
A tojáshab felét belekeverjük a kakaós krémbe és alaposan elvegyítjük. Nem baj, ha a hab nagyon összetörik. Óvatosan hozzáadjuk a maradék tojáshabot is és szépen elkeverjük úgy, hogy ne legyenek benne nagy fehér tojásfehérje darabok.
Ha szilikonos formában készítjük a süteményt, akkor sütőpapírból levágunk egy akkora csíkot, hogy a piskótaforma függőleges oldalát bőven körbeérje, és ezzel kibéleljük a formát. Ha levehető a tepsi oldala, akkor erre nincs szükség.
Az edényt hidegfürdőbe tesszük és időnként megkeverve lehűtjük.
A 4 tojásfehérjét egy csipet sóval felverjük, majd egy evőkanál édesítőt adunk hozzá és tovább verjük, amíg elég kemény nem lesz.
A tojáshab felét belekeverjük a kakaós krémbe és alaposan elvegyítjük. Nem baj, ha a hab nagyon összetörik. Óvatosan hozzáadjuk a maradék tojáshabot is és szépen elkeverjük úgy, hogy ne legyenek benne nagy fehér tojásfehérje darabok.
Ha szilikonos formában készítjük a süteményt, akkor sütőpapírból levágunk egy akkora csíkot, hogy a piskótaforma függőleges oldalát bőven körbeérje, és ezzel kibéleljük a formát. Ha levehető a tepsi oldala, akkor erre nincs szükség.
A kakaós krémet beleöntjük az egyik réteg
piskóta tetejére, majd az egészet hűtőbe tesszük legalább egy éjszakára.
Csokoládémáz:
10 dkg 85 %-os étcsokoládé (nálam Lindt
étcsoki, mert abban nincs tejtermék, gluténmentes és csak 5 g cukrot tartalmaz)
1-2 evőkanál semleges olaj (nálam
szőlőmagolaj)
2 evőkanál cukrozatlan, sűrű sárgabaracklekvár
A csokoládét apróra vágjuk. Én ezt mindig
zsírpapíron teszem, mert így nem csak takarítani könnyebb, de egy mozdulattal
az edénybe lehet önteni.
A csokit egy nyeles serpenyőben nagyon
alacsony hőfokon felolvasztom, majd lehúzom a tűzhelyről és belekavarom az
olajat.
A megmaradt piskóta tetejét vékonyan megkenjük
a lekvárral, ráöntjük az olvadt csokoládét és egy kenőkéssel szépen elsimítjuk.
Egy kicsit dermedni hagyjuk, majd 4x4 cm-es szeletekre vágjuk.
A Rigó Jancsi tetejét csak akkor tegyük a
csokoládéhabra, ha a hab egy kicsit már keményebb, vagyis a zselatin már fog
rajta.
Másnap tálalás előtt a tortaforma oldalát eltávolítjuk,
a papírcsíkot vigyázva lehúzzuk a torta oldaláról, majd a kockák mentén
szeleteljük.
Amikor ezt a Rigó Jancsit elkészítettem, még
nem volt levehető oldalú tepsim, így szilikonos formát használtam, aminek
viszonylag alacsony az oldala,. Amikor ki akartam szedni egy-egy szeletet,
akkor a rugalmas fal ezt könnyen engedte. Egy kis ügyesség így is kellett. Megfelelő
tepsivel természetesen ez sokkal egyszerűbb.
Ha kipróbáljátok, írjátok meg, hogy ízlett!
6 megjegyzés:
Szia Alexandra! Én szoktam a Büfét nézegetni, egyszer véletlenül akadtam rá. Most a Rigó Jancsidért még a költségeket is vállaltam volna, de nem megy vagy nem értem... Tudsz benne segíteni? Ha nem akarod a lépésekkel untatni az olvasókat, akkor erre a címre is írhatod, hogy mit kell tenni: hazsuka.12@gmail.com
Nézz be hozzám, játékra hívlak!:)
@Hazsu:
Sajnos nem ismerem a rendszert, de továbbítottam a kérdést a Büfének. Amint tudok, válaszolok.
@Csupa Csoki:
Köszönöm :)
Zseniálisan néz ki! Mindenképp megcsinálom!
@Panna:
Remélem ízleni fog :)
Megjegyzés küldése