2011. március 12., szombat

Jégkrém anyatejből

Pár hete anyatejből készült jégkrémet árultak London egyik éttermében, a tulajdonos szerint hatalmas sikerrel.

A Baby Gagának keresztelt jégkrémhez az alapanyagot 15 anya szolgáltatta, akik egy online kismama fórumra feltett hirdetésre jelentkeztek. Minden anyának egészségügyi vizsgálaton kellett átesnie, ugyanolyanon, mint ami a brit előírások alapján a vérdonorokra vonatkozik.
A begyűjtött anyatejet pasztörizálták, majd madagaszkári vaníliával és reszelt citromhéjjal ízesítették. A kismamák minden 10 uncia (280 ml) anyatej után 15, más hírforrások szerint 23 fontot (kb. 4700 - 7200 Ft) kaptak.

Az egyik tejdonor, Victoria Hiley szerint, ha az emberek tudnák, hogy az anyatej mennyire finom, talán több anya érezné örömtelinek a szoptatást.
„Ha elég jó a gyermekeinknek, akkor mindannyiunknak elég jó kell, hogy legyen” – nyilatkozta Matt O’Connor, az étterem tulajdonosa – „Néhányan fújolnak, amikor meghallják, holott az anyatej bio, szabadtartású és teljesen természetes”.

Az utolsó készletek azonban már nem a vásárlóknál, hanem az Élelmiszerellenőrzési Hivatalnál landolt bevizsgálásra. A Westminster-i Önkormányzat, akik az anyatejes jégkrémeket lefoglalták, aggodalmának adott hangot:
„Azok az ételfajták, melyek más emberek testváladékát tartalmazzák, magukban hordozzák a vírusfertőzés veszélyét, így akár hepatitis is lehet bennük”.

Mr O’Connor szerint ha az így lenne, akkor ezek az anyák komoly veszélynek tennék ki az anyatejjel táplált gyermeküket.

Véleményem szerint sokkal helyesebb lenne, ha az ellenszolgáltatásért cserébe begyűjtött és bevizsgált anyatejet olyan csecsemők kapnák, akiknek egyébként nem lenne más választásuk, mint a tápszer.

Nektek mi a véleményetek?Ez nem anyatejből készült.

11 megjegyzés:

Belly írta...

Egy pillanatra elkapott a szívinfarktus.....

Nem hiszem,hogy megkóstoltam volna.

Alexandra írta...

:D
Bocsánat, nem állt szándékomban ilyen reakciót kiváltani :)
Én sem kóstolnám meg.

Pötipite írta...

Mint marketingfogás, zseniális. A legjobb figyelemfelkeltés a meghökkentés.:)

Meiszner Kati írta...

Ez az emberiség egyik SZENTSÉGÉNEK a megsértése, és a mai társadalom erkölcsi "mértéktelenségének" egyik formája.

Alexandra írta...

@Pötipite:

Nem tudom, hogy ez a bizonyos étterem mennyire híres, de hogy ennek kapcsán az egész világ róluk beszélt, az biztos.


@Kati:

Úgy gondolom, jégkrémet csinálni az anyatejből legalább akkora eszetlenség, mint üzemanyagot gyártani a kukoricából.
Az emberi hülyeség határtalan.

Vera írta...

Bizarrrrr.....

Alexandra írta...

Szerintem az egyetlen pozitívum ebben a történetben, hogy nem raktak még hozzá pluszban cukrot :)

Névtelen írta...

Kedves Alexandra, kérlek segiiits!!!
Enyhe fogalomzavarban szenvedek, ami az angol recepteket illeti... A cornmeal és a polenta egy és ugyanaz? Vagy a cornmeal kukoricaliszt, a polenta meg a kukoricadara?? És a coconut flour sima kókuszreszelék, vagy pedig vmi spéci kókuszliszt? Az almond flour lehet egyszerű darált mandula, vagy ez esetleg valami gyári lisztkészitmény? Haladok a paleo felé, de apródonként, először csak a gluténmentes étkezés, majd ezeket is lassan elhagyom... Szuper a blogod!

Alexandra írta...

@Névtelen:

Köszi a dicséretet :)
Valószínűleg amerikai recepteket nézegetsz :) A cornmeal és a polenta ugyanaz, bár eredetileg a polenta az, amit a cornmealből készítünk. Magyarul a cornmeal kukoricadara. Úgy tudom, hogy az amerikai kukoricadara (cornmeal) egy kicsit durvábbra van őrölve, mint amit nálunk fine polenta néven árulnak. Szerintem a magyar kukoricadara megfelel a helyettesítésére, mert az is durvább őrlésű, mint ami nálunk kapható.
Itt megjegyzem, hogy a cornflour-ral viszont vigyázni kell, mert az nem csak kukoricaliszt, de keményítő is lehet.

A coconut flour spéci kókuszliszt. Egy picikét durvább, mint a gabonalisztek, de azért ez valóban liszt. Márkától függően ennek is lehet különböző őrlése.

Az almond flour egyszerű darált mandula, de lehet hántolt vagy hántolatlan. Boltban a színéről lehet felismerni: a hántolt szép zsemlemorzsa színű, a hántolatlanban meg apró, sötétbarna darabok is vannak.
Az almond flour és az almond meal ugyanaz.

Sok sikert a paleohoz! :)

Névtelen írta...

Nagyon köszi hogy ilyen gyorsan és részletesen válaszoltál! Sokat segitettél!:-)

mzsuzsa írta...

Csecsemőnek, kisgyereknek teljesen jó, 2 éves korig:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...