2011. április 15., péntek

Rigó Jancsi (glutén-, cukor- és tejtermékmentes, paleo)

Megkíséreltem elkészíteni a Rigó Jancsi paleo változatát és az eredménnyel igen elégedett vagyok. Természetesen nem csak paleosok, hanem a gluténra és a tejfehérjére allergiások is bátran fogyaszthatják.

Hozzávalók egy 20x20 cm-es tepsihez (16 db 4x4 cm-es kockához):

Piskóta:

6 bögre őrölt mandula (1 bögre = 2,5 dl)
4 púpozott evőkanál holland kakaó (cukrozatlan)
1 teáskanál só
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
4 evőkanál agavé szirup (vagy más édesítő, ízlés szerint)
4 nagy tojás

A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
Egy nagy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: az őrölt mandulát, a kakaóport, a sót és a szódabikarbónát.
Egy kisebb tálba beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk az agavé szirupot, alaposan összekeverjük, majd az egészet hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz. Vigyázat, a tészta nem lesz önthető állagú! Ha túl száraz lenne, 1-2 evőkanál vízet lehet hozzáadni.
A tésztát két adagban sütjük ki, mert az egyik az alja, a másik a teteje lesz. Ehhez ketté osztjuk a nyers tésztát.
Egy levehető oldalfalú, téglalap alakú tepsibe vagy ennek hiányába egy szilikon tepsibe tesszük a tészta felét és az ujjainkkal egyenletesen elosztjuk az alján.
Kb. 20 percig sütjük, de 15 percnél inkább nézzünk rá. Akkor jó, ha a tészta széle kezd fénytelen és száraz lenni.
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl.
Amikor kész van, a tészta másik felét is kisütjük.

Csokoládéhab:

8 dl kókusztej
8 db tojássárgája
4 db tojásfehérje
3 evőkanál édesítő (ízlés szerint, nálam agavé szirup)
2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
2 evőkanál zselatinpor

A kókuszkrémet felmelegítjük kb. 60-70 C fokra. A tojássárgákat 2 evőkanál édesítővel habosra keverjük, majd folyamatos kevergetés közben beleöntjük a kókuszkrémbe. Kb. 10 perc alatt besűrítjük. A kakaóport egy kis tálban összekeverjük 1-2 evőkanál besűrített kókusztejjel, beleöntjük a tojásos krémbe és még 5 percig kevergetjük. Lezárjuk a főzőlapot, majd még mindig folyamatosan keverve hozzáadjuk a zselatint.
Az edényt hidegfürdőbe tesszük és időnként megkeverve lehűtjük.
A 4 tojásfehérjét egy csipet sóval felverjük, majd egy evőkanál édesítőt adunk hozzá és tovább verjük, amíg elég kemény nem lesz.
A tojáshab felét belekeverjük a kakaós krémbe és alaposan elvegyítjük. Nem baj, ha a hab nagyon összetörik. Óvatosan hozzáadjuk a maradék tojáshabot is és szépen elkeverjük úgy, hogy ne legyenek benne nagy fehér tojásfehérje darabok.

Ha szilikonos formában készítjük a süteményt, akkor sütőpapírból levágunk egy akkora csíkot, hogy a piskótaforma függőleges oldalát bőven körbeérje, és ezzel kibéleljük a formát. Ha levehető a tepsi oldala, akkor erre nincs szükség.
A kakaós krémet beleöntjük az egyik réteg piskóta tetejére, majd az egészet hűtőbe tesszük legalább egy éjszakára.


Csokoládémáz:

10 dkg 85 %-os étcsokoládé (nálam Lindt étcsoki, mert abban nincs tejtermék, gluténmentes és csak 5 g cukrot tartalmaz)
1-2 evőkanál semleges olaj (nálam szőlőmagolaj)
2 evőkanál cukrozatlan, sűrű sárgabaracklekvár

A csokoládét apróra vágjuk. Én ezt mindig zsírpapíron teszem, mert így nem csak takarítani könnyebb, de egy mozdulattal az edénybe lehet önteni.
A csokit egy nyeles serpenyőben nagyon alacsony hőfokon felolvasztom, majd lehúzom a tűzhelyről és belekavarom az olajat.

A megmaradt piskóta tetejét vékonyan megkenjük a lekvárral, ráöntjük az olvadt csokoládét és egy kenőkéssel szépen elsimítjuk. Egy kicsit dermedni hagyjuk, majd 4x4 cm-es szeletekre vágjuk.

A Rigó Jancsi tetejét csak akkor tegyük a csokoládéhabra, ha a hab egy kicsit már keményebb, vagyis a zselatin már fog rajta.

Másnap tálalás előtt a tortaforma oldalát eltávolítjuk, a papírcsíkot vigyázva lehúzzuk a torta oldaláról, majd a kockák mentén szeleteljük.

Amikor ezt a Rigó Jancsit elkészítettem, még nem volt levehető oldalú tepsim, így szilikonos formát használtam, aminek viszonylag alacsony az oldala,. Amikor ki akartam szedni egy-egy szeletet, akkor a rugalmas fal ezt könnyen engedte. Egy kis ügyesség így is kellett. Megfelelő tepsivel természetesen ez sokkal egyszerűbb.


Ha kipróbáljátok, írjátok meg, hogy ízlett!


6 megjegyzés:

Hazsuka írta...

Szia Alexandra! Én szoktam a Büfét nézegetni, egyszer véletlenül akadtam rá. Most a Rigó Jancsidért még a költségeket is vállaltam volna, de nem megy vagy nem értem... Tudsz benne segíteni? Ha nem akarod a lépésekkel untatni az olvasókat, akkor erre a címre is írhatod, hogy mit kell tenni: hazsuka.12@gmail.com

Zsani írta...

Nézz be hozzám, játékra hívlak!:)

Alexandra írta...

@Hazsu:

Sajnos nem ismerem a rendszert, de továbbítottam a kérdést a Büfének. Amint tudok, válaszolok.

Alexandra írta...

@Csupa Csoki:

Köszönöm :)

Névtelen írta...

Zseniálisan néz ki! Mindenképp megcsinálom!

Alexandra írta...

@Panna:
Remélem ízleni fog :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...