2011. április 11., hétfő

Gesztenye szedd magad akció

Az alábbi levelet egy kedves olvasómtól, Judittól kaptam, aki szintén Sydneyben él:

Csak gondoltam beszámolok kalandozásainkról a Pick Your Own világában.
Szóval most vasárnap voltunk gyesztenyét meg diót szedni.
Ezt az oldalt szoktam kiindulásnak használni, aztán mire beérünk a faluba, már többnyire magunk választunk, hogy hova megyünk.
Még februárban voltunk almát szedni Bilpinben.
Na de a gesztenyeszedés nagyobb élmény volt. Szóval elmentünk Mount Wilsonra és Mount Irvinere. A két kis falucska teljesen elzárt helyen van, egyetlen egy út vezet a falvakba. Mount Wilsonról  még érdemes tudni, hogy majdnem minden ház egyben egy botanikus kert is, én sem értem, de tényleg gyönyörű kertek vannak lépten nyomon. Mi csak kívülről csodáltuk őket, mert minden egyes kertben 10dollár körül van a belépő, plusz a gesztenyeszedés engem jobban vonzott. Ja és Mount Wilsonban van egy török fürdő múzeum is! Az 1880as években egy pasi épített egy török fürdőt a feleségének, mert az asszony beteges volt.
Na szóval. Van rengeteg gesztenye, 7-8 dollár kilója, és egy napsütötte vasárnap délelőtt remek elfoglaltság sétálgatni hatalmas kertekben, és szedegetni a gesztenyét. Adnak kesztyűt meg vödröt mindenhol. Meg recepteket  meg tanácsokat is, hogyan tarts el sokáig a zsákmányt. 
Dióból már kevesebb van, azt csak Mount Irvinen talátunk, a tulaj szerint későn érkeztünk, és tényleg nem sokat találtunk. Viszont gesztenye ott is rengeteg volt.  
És nagyon nem vagyok megelégedve a "kaliforniai dióval" amit mindenhol lehet kapni, szóval örülök nagyon hogy azért pár kilót sikerült szednünk. 

Mi itt szedtük a gesztenyét: Campanella Cottage, 2-10 Davies Lane, Mt Wilson
Itt csak 7 dollár volt, nagyon kedves idős házaspár, és van alpakájuk! Eladásra is, ha szeretnél egy békés lámát a kertedbe :)
Itt van a hely weboldala: http://www.mtwilson.com.au/things-to-do/pick-your-own-nuts.html

És igen, tegnap voltunk, és még rengeteg gesztenye volt. Viszont hideg van ott fent! Pulcsi, hosszúnadrág! Hónapok óta most volt először rajtam hosszúnadrág meg zárt cipő- nagy kausztrofób élmény volt :)

Ez egy sokkal nagyobb farm, hatalmas területen, itt már a gesztenye is 8 dollár. Azt mondták a tulajok, hogy ha diót akar az ember, akkor kora reggel kell menni. 

Szóval, kedves sydney-i magyarok, kalandra fel!
A hely két óra autózásnyira van, leírás itt.


Kiegészítés:
Melbourne-iek se keseredjenek el, mert arra is van gesztenyézési lehetőség. Melbourne-től 1-2 órányi távolságra van egy gesztenyefarm, Olinda-n, ahol előzetes bejelentkezés után lehet szedni a gesztenyét. Bővebb infó itt: www.chestnutfarmvic.com
Még van pár napotok, hogy bejelentkezzetek a hétvégére. El ne felejtsd! :)
Köszönöm az értékes információt Krisznek!



Mi szombaton megyünk. És ti? :)






Köszönöm, Judit, a beszámolót és a képeket!

5 megjegyzés:

krisz írta...

Nalunk Melbourne-ben is beindult a gesztenye szezon es kb szinten 1.5-2 orara (Olinda) van egy gesztenye-farm ahol elozetes bejelentkezes utan lehet szedegetni. Nekem az iden mondjuk limitalt a hajolasi-keszsegem :), ugyhogy majd csak jovore nezek el a farmra, de imadom amikor beindul a gesztenye szezon! :)

krisz írta...

Ha valaki olvasna meg Melbourne-bol, akkor itt a link a farmhoz: www.chestnutfarmvic.com

Wise Lady írta...

Képzeld, Magyarországon Zala megyében vannak nagy gesztenyeültetvények. Mi itt tudunk venni a piacon gesztenyepürét is (édesítetlent). Nagyon finom töleléknek pl. És NINCS benne bab meg szója ám. Szóval tudom, miről beszélsz.

Alexandra írta...

@Krisz:

Köszi az értékes információt! Ki is egészítem a bejegyzést.

Alexandra írta...

@Wise Lady:

Látod, ezt nem is tudtam. Azt hittem, csak Sopron környékén vannak gesztenyések.
Nekünk csak vadgesztenyénk volt, de azokat a fákat is imádtam.
Most meg már alig várom, hogy szombat legyen és menjünk :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...