Omlós, finom csokis keksz. Amikor ilyen dolgokat sütök őrölt mandulából**, mindig elképedek, hogy mennyire sokoldalú alapanyag. Aztán eszembe jut, hogy nincs mit csodálkozni, a liszt is ilyen :)
Hozzávalók:
2 3/4 bögre*** hántolt, finomra őrölt mandula
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál szódabikarbona
2 púpozott evőkanál kakaópor (cukrozatlan, Holland)
1/2 bögre szőlőmagolaj
1 evőkanál agavé szirup
1 teáskanál vanília paszta
1 bögre aszalt áfonya****
A sütőt melegítsük elő 180 C fokra és egy lapos tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Keverjük össze a száraz hozzávalókat egy nagy tálban: a mandulalisztet, sót, szódabikarbonát, kakaóport. Egy másik tálban pedig a nedves hozzávalókat: a szőlőmagolajat, az agavét és a vanília pasztát.
A nedves keveréket öntsük a szárazhoz, jó alaposan keverjük ki, majd dolgozzuk bele az áfonyát.
Vigyázat, egy nagyon morzsalékos masszát fogunk kapni, ami nem akar majd összeállni! Egy-egy púpos evőkanálnyit halmozzunk a sütőpapírra és kezünkkel formázzuk őket keksz alakúra.
Kb. 10-15 percig kell sütni, de legalábbis addig, amíg a széleknél száraznak látszik és kezd megrepedni. Vigyázz, nehogy túl süsd.
A tepsiben hagyjuk őket kihűlni, ami legalább 20 perc.
Ez a rikítóan rózsaszín anyag kisfiam játék piknik felszereléséből van :) |
Én annyira hitetlen voltam, hogy a nyers masszából, ami egyáltalán nem állt össze, valóban jó keksz lesz, hogy először csak 1 db-ot sütöttem ki. Miután az remekül sikerült, a többit is beraktam.
Tényleg jó keksz, finom és porhanyós.
* Nem is tudom, írjam még a cím mellé, hogy tej(termék)mentes, gluténmentes, paleo, stb? Lassan már nem is publikálok olyan receptet, ami nem az.
** őrölt mandula alatt mandulalisztet értek, de nem az olajtalanítottat. Hántolt, finomra őrölt, egyenletes szemcsézetű manduláról van szó.
*** 1 bögre = 2,5 dl
**** az áfonya szerintem nem a legjobb választás, mert nekem beleragadt a fogamba. Másodjára apró mazsolával (an: currant) készítettem és mandula darabokkal és sokkal jobban ízlett.
**** az áfonya szerintem nem a legjobb választás, mert nekem beleragadt a fogamba. Másodjára apró mazsolával (an: currant) készítettem és mandula darabokkal és sokkal jobban ízlett.
A recept Elana Amsterdam: The Gluten-free Almond Flour Cookbook című könyvéből származik.
Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
2 megjegyzés:
Az agave szirupot hol veszed es hogy nez ki? Par helyen mar kerestem, de vagy nincs vagy nem ismerem fel. Es van utoize? Mert a steviat nem birtam, szerintem annak eleg eros. Koszi!
@Krisz:
A Colesnál az egészséges áruk polcán, ahol a bio dolgok is vannak, illetve bio boltban.
Egyáltalán nincs utóíze, olyan, mintha cukrot használtál volna.
Van sötét és világos agavé. Én az utóbbit jobban szeretem.
Megjegyzés küldése