2011. március 30., szerda

Csokoládéfagylalt málnával és pisztáciával (glutén-, tej-, tojás- és cukormentes, paleo)

Ez a recept egy az egyben Pocak Pannától származik, azzal a különbséggel, hogy kevertem bele egy kis fagyasztott málnát, illetve pisztáciát szórtam a formák tetejébe. 
Mindezek mellett újításként kipróbáltam, hogy milyen, ha a szilikon muffin formáimban fagyasztom le a fagyit.
Hogy milyen? Szuper :)
Nagyon könnyen ki lehet szedni az adagokat a 6-os muffin formából, akkor is, ha csak 1-1 darabra van szükségem. A rózsás meg tök jól néz ki, nem? :)
Azt hiszem, a jövőben gyakran fogom alkalmazni ezt a módszert, mert ezeknek az egy adagos fagyiknak nagyon sok előnyük van. A díszítési lehetőségekről nem is beszélve.


Hozzávalók (8 adaghoz):

4 dl kókusztej
10 dkg 85 %-os étcsokoládé (nálam Lindt), apróra vágva
10 dkg mandulavaj (Ausztráliában almond spread néven keresd, a két nagy élelmiszerláncnál biztos van)
2 púpozott evőkanál holland kakaópor
1-2 evőkanál agavé szirup (vagy más édesítő, ízlés szerint)
1 teáskanálnyi vanília paszta
30 ml Amaretto likőr
1 nagy marék fagyasztott málna
1 kevés pisztácia, apróra vágva

A kókusztejet felmelegítem kb. 60-70 C fokra, majd beledobom az apóra vágott csokoládét és folyamatos kevergetés mellett felolvasztom benne. 
Leveszem a tűzhelyről, beleteszem a mandulavajat és alaposan elkeverem. Hozzáadom a kakaóport, az agavé szirupot, a vaníliát, végül a likőrt és mindegyik után jól összevegyítem. Én ehhez nem használok turmixgépet, csak egy buzogány habverőt. 
Amikor kész, gyengéden hozzákeverem a fagyos málnát.
A szilikonformák alját megszórom apróra vágott pisztáciával, rákanalazom a fagylaltot, majd az egészet egy lapos tálcán beteszem a mélyhűtőbe. 
Tálalás előtt kb. 15-20 perccel érdemes kivenni a mélyhűtőből és egyből tányérra tenni, hogy azon olvadjon fel.






Tejérzékenyeknek: Ügyelj arra, hogy a csokoládé ne tartalmazzon tejterméket. Egyébként élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Ügyelj arra, hogy a csokoládé ne tartalmazzon tejterméket. Egyébként élvezd az ételt úgy, ahogy van.

9 megjegyzés:

Turák Kinga írta...

jól néz ki, sztem, fél adagban elkészítem magamnak :)

B. Gabi írta...

Mostmár utánanézek, milyen az a vaníliapaszta... Eddig is érdekelt, de nem byrom tovább. A fagyi ránézésre is finom :)

Hobbychef írta...

Imádom a fagylaltot.
Szeretnélek meginvitálni az "Egy jó szó" játékra. Kukkants be hozzám, lécci.

Foodafok írta...

Nagyon szeretem a fagylaltjaidat. Ez a csokifagyi is klassz.

Alexandra írta...

A dicséret mindenképpen Pocak Pannát illeti, az ő receptje. Tényleg érdemes kipróbálni, mert nagyon finom :)

Pocak Panna írta...

Alexandra! Nagyon gyönyörű tálalás, és biztos vagyok benne, hogy fenomenális pisztáciával és málnával!Ez a három olyan kombó (mármint a csokival) ami verhetetlen!

Anyukka írta...

szia, írtad valahol, hogy neked a Xylit nem alternatíva a cukorra. miért?

Alexandra írta...

@Anyukka:

Egy kicsit óvatos vagyok a xylittel, bár a kutyás eseten és a hasmenésen kívül nem olvastam róla rosszat.
Jobban bízom azokban az édesítőkben, amelyeknek több ezer éves történelmük van az ember életében, mert valóban természetes anyagok.
Engem az is zavar, hogy a xylit úgy néz ki, mint a cukor és egy az egyben helyettesítést javasolnak a használatához.
Szerintem az édes íz limitjét kell csökkentenünk az étkezésünkben, hogy sokkal kevesebb édessel is beérjük.

Van olyan édesség, amihez a xylitet használom (pl. marcipán), de igazából nagyon ritkán használom, bár most is van itthon.
Amikor egyszer véletlenül kint felejtettem a pulton, a hangyák rá se hederítettek. Ez azért elgondolkodtató...

Pocak Panna írta...

Alexandra!

Figyelemmel kísértem a xilites hozzászólásokat és nagyon egyetértek veled. Pontosan erről van szó, hogy irreálisan magas édes íz érzethez vagyunk hozzászokva és ezt kell normalizálni. Akármiből is van a xilit, sokan úgy használják, hogy egy az egyben helyettesítik a nádcukrot... valahogy én is idegenkedek tőle.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...