2010. május 18., kedd

Édeskömény saláta körtével

A heti bio szállítmánnyal kaptam két darab fiatal édeskömény-gumót is. Már nem emlékeztem, miért vettem, mit akartam belőle készíteni - arra sem emlékeztem, hogy rendeltem egyáltalán -, de már nem bánom. Olyannyira nem, hogy ma is vettem kettőt, mert ezt a salátát még egyszer el akarom készíteni.

Vacsorát kellett készítenem és gőzöm nem volt, mi legyen. Lapozgattam az aktuális Delicious magazint és egyszer csak megláttam e salátát. Minden volt hozzá itthon. Pompás!
Gyorsan összeraktam és még gyorsabban megettük a négy személyes adagot ketten :)

Ez az étel biztos rajta lenne a virtuális kávéházam menüjén :)

Hozzávalók:
2 db bébi édeskömény-gumó + a zöldje díszítésnek
2 db kemény, de érett zöld héjú körte
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 evőkanál frissen facsart citromlé (nálam egy fél citrom leve)
parmezán vagy pecorino
2 evőkanál dió

A diót megpirítjuk, majd mozsárban darabosra törjük. Az édesköményt mandolinnal legyaluljuk vagy késsel vékony szeletekre vágjuk. A körtét kimagozzuk és szintén vékony szeletekre vágjuk. Az édesköményt és a körtét egy tálba helyezzük.
Az olajat és a citromlét összekeverjük, ha szükséges, sózzuk-borsozzuk. Ráöntjük a gumóra és a gyümölcsre, összekeverjük, majd elosztjuk őket tányérokra. Megszórjuk a dióval, parmezánnal vagy pecorinoval, végül édeskömény-zölddel díszítjük.

Amit én egy kicsit megvariáltam, hogy az olajat egy kis narancshéjjal megízesítettem. Egy narancsot lereszeltem és egy kevés olajjal alacsony hőfokon felmelegítettem. Finom anyagon keresztül leszűrtem az olajat és ezt adtam a salátához.
A narancsos olaj finom mellékízt adott a salátának.

Ami még érdekes volt, hogy az öntet elég citromos volt, mielőtt a salátára öntöttem volna, de együtt az egész már egyáltalán nem volt az. A narancsos olaj is egy icike-picikét keserűnek tűnt, amikor elkészült, de a salátán már egyáltalán nem érződött annak. Szóval az ízek igazán remekül dolgoznak együtt.



5 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Kedves Alexandra!
Boldog Névnapot kívánok!
Szeretettel:
Réka
Ui: szerintem egy ilyen salátából több tányér sem hizlal:)

Alexandra írta...

Köszönöm, Réka :)

Maimoni írta...

Nagyon jól hangzik!

Szilvi írta...

Ez volt az a saláta, aminek a receptjét nagyon sokszor átolvastam, de túl "bizarnak" találtam. Véletlen felindulásból készítettem el, és bizony nagy kár lett volna kihagyni. Nagyon, nagyon finom lett, és még a férjemnek - aki nehezen képes egy vacsorát hús nélkü elképzelni - is izlett. Köszi a receptet.

Alexandra írta...

@Szilvi:
Örülök, hogy ízlett nektek! Szerintem is meglepően finom.

@Maimoni:
Már csak ki kell próbálni :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...