A mai ebédet a Delicious magazin októberi számában talált recept alapján főztem.
Az eredeti receptben barnarizs volt a körítés, de annak a megfőzése túl sokáig tartott volna. Helyette megragadtam az alkalmat és kipróbáltam, milyen a tönkölybúzamag, mint körítés.
Ez egyébként egész véletlenül van itthon, anyósomtól kaptam.
Hozzávalók (2 személyre):
1 db cukkini,
1 db kaliforniai paprika,
2 db paradicsom (vagy ha van koktél paradicsom, az még jobb, de nekem épp nem volt itthon),
1 szelet sütőtök
1 csomag haloumi (ciprusi süthető sajt),
3 marék tönkölybúzamag a körítéshez (vagy 3 marék barnarizs),
2 gerezd citrom
2 dl joghurt (görög joghurt van a receptben, én kecsketejből készült joghurttot használtam a tehéntejfehérje-allergia miatt),
1 kis gerezd fokhagyma,
1 evőkanálnyi apróra vágott friss mentalevél
olaj a sütéshez (nálam ez szölőmagolaj, mert azt magas hőfokon is lehet használni és nincs tőle rémes olajszag az egész házban)
A cukkinit kb. 1-1,5 cm-es karikákra vágtam, a paradicsomot negyedekbe, a paprikát kisebb szeletekre. A sütőtök szeletet meghámoztam és kisebb kockákra vágtam. A zöldségeket össze-vissza sorrendben felhúztam 4 db nyárspálcára, majd egy alufóliával kibélelt tepsibe tettem őket, olivaolajjal lespricceltem őket, sóztam-borsoztam őket, majd a grill alá tettem kb. 15-20 percre. Félidőben megforgattam őket.
A tönkölybúzamagot közepesen forró olajba szórtam, majd nyakonöntöttem annyi forralt vízzel, ami bőven ellepte őket. Kb. 10 percig főztem így, időnként megkóstoltam, hogy puha-e már.
A joghurtot összekevertem a lereszelt fokhagymával és az apróra vágott mentával. Sóztam, borsoztam.
A haloumit 1 cm-es szeletekre vágtam, majd 1-2 kanálnyi forró olajban addig sütöttem őket, amíg szép színük lett.
Tálaláskor az ételt citrommal jól meglocsoltam.
Megjegyzés: ha köretnek rizst készítesz, akkor főzés után ízesítsd 1 fél citrom levével és borssal.
Jó étvágyat!
2009. október 7., szerda
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése